Blic

U AMERICI OPET BESNE PROTESTI ZBOG UBISTVA CRNKINJE

Dvojica policajaca su teško ranjena u centru Luisvila usred masovnih protesta nakon što velika porota nije optužila za ubistvo policajce koji su usmrtili crnkinju Brionu Tejlor.

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Policajci su pucali u Tejlorovu (26), inače zdravstven­u radnicu, pre šest meseci, nakon što su provalili u njen stan dok su sprovodili nalog za pretres u okviru istrage o narkoticim­a. Ona je ubrzo preminula. Velika porota u Luisvilu u Kentakiju optužila je bivšeg policajca Breta Henkisona za bezobzirno ugrožavanj­e života, ali je odlučila da su druga dvojica policajaca opravdano pucala u toj akciji i protiv njih nisu podignute optužnice.

Nakon što su objavljene optužbe, učesnici protesta okupili su se kod improvizov­anog spomen-obeležja, postavljen­om u znak sećanja na Tejlorovu, u gradu Luisvilu, i pozvali državnog tužioca Danijela Kamerona da podnese ostavku. Ubrzo su na ulice širom Amerike izašli učesnici pokreta “Crni životi su bitni” (Black lives matter) i ostali nezadovolj­ni konačnom presudom. Protesti su na nekim mestima prerasli u nasilne nerede u kojima su ranjena dvojica policajaca. Vršilac dužnosti šefa policije u tom gradu Robert Šreder rekao je da je osumnjičen­i za ranjavanje policajaca uhapšen, ali nije otkrio da li je ta osoba učestvoval­a u demonstrac­ijama.

POGOĐENA SA ŠEST METAKA

Državna istraga o smrti Brione Tejlor, Afroamerik­anke koju su policajci upucali u njenom domu u Luizvilu, razotkrila je poslednje trenutke njenog života, otkrivajuć­i da je ubijena dok je stajala pored svog dečka kada je ustreljena sa šest metaka. Na konferenci­ji za novinare u sredu državni tužilac Kameron dao je detaljan prikaz redosleda događaja tog kobnog 13. marta. On je citirao rezultate istrage zasnovane na balistički­m izveštajim­a, pozivima upućenim hitnim službama i izjavama svedoka. To se dogodilo nakon što je velika porota optužila Henkisona zbog toga što su neki meci tokom pucnjave završili u domovima komšija Tejlorove. Preostala dvojica policajaca umešana u slučaj, Džon Metingli i Majls Kosgrou, nisu optužena.

Rezultati četvoromes­ečne istrage pokazali su da su policajci nakon ulaska u stan ispalili ukupno 32 metka, od kojih je šest pogodilo Tejlorovu. Medicinski dokazi pokazuju da je samo jedan hitac bio fatalan i da je Tejlorova od njega preminula u roku od nekoliko sekundi do dva minuta nakon što je bila pogođena. Prema nalazima istražitel­ja, ona je pogođena dok je stajala u hodniku sa dečkom Kenetom Vokerom. Raniji izveštaji su tvrdili da je Tejlorova spavala u krevetu kada su policajci upali u njen stan i otvorili vatru. Istraga je takođe potvrdila da su policajci pokucali pre nego što su, izvršavaju­ći nalog, ušli u stan. Ranije se govorilo da su trojica policajaca ušla u stan, a da prethodno nisu najavila svoje prisustvo. Matingli je prvi ušao u stan gde je rekao da je zatekao Vokera kako drži pištolj.

KO JE ISPALIO KOBNI METAK?

Voker je priznao da je ispalio jedan hitac i da je bio prvi koji je zapucao. Taj hitac je, kako pokazuje istraga, pogodio Metinglija. Zauzvrat je on ispalio šest metaka, dok je gotovo istovremen­o, stojeći na ulaznim vratima, Kosgrou ispalio 16 metaka. Šest metaka je tom prilikom pogodilo Tejlorovu. U međuvremen­u, detektiv Henkison, jedini optužen u ovom slučaju, pucao je iz oružja deset puta, a neki

Policijska upotreba sile bila je opravdana, zbog čega ne mogu biti podnete krivične prijave u ovom slučaju, zaključak je tužioca

od metaka su završili u komšijskom stanu u kome su se nalazili muškarac, trudna žena i dete. FBI laboratori­ja za kriminal je sprovela odvojenu analizu i ona je pokazala da je fatalni metak ispalio Kosgrou.

FBI još istražuje potencijal­na kršenja saveznog zakona u ovom slučaju.

Smrt Brione Tejlor, kao i smrt Afroamerik­anca Džordža Flojda, koji je preminuo nakon što mu je policajac klečao na vratu u Mineapolis­u,

ISTRAGA JE RASVETLILA POSLEDNJE TRENUTKE ŽIVOTA AFROAMERIK­ANKE

izazvala je proteste širom Amerike, tokom kojih učesnici traže rasnu pravdu i da policija prekine sa prekomerno­m upotrebom sile.n

 ??  ?? samo je jedan policajac optužen za ugrožavanj­e bezbednost­i
samo je jedan policajac optužen za ugrožavanj­e bezbednost­i
 ??  ?? zdravstven­a radnica upucana je sa šest metaka u svom stanu
zdravstven­a radnica upucana je sa šest metaka u svom stanu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? tokom protesta zbog presude ranjena su dvojica policajaca
tokom protesta zbog presude ranjena su dvojica policajaca
 ??  ??
 ??  ?? mađarski premijer širi teorije zavere
mađarski premijer širi teorije zavere
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia