Blic

ORBAN NAJAVIO BORBU PROTIV EU

Mađarski premijer Viktor Orban objavio je esej u kojem se žali na „perverzije Zapada“, zaklinje na borbu protiv EU, širi teorije zavere i daje podršku Trampu u njegovoj izbornoj kampanji.

-

U SVOM ESEJU, koji je objavio u dnevnom listu „Mađar Nemzet“, Orban jasno odbacuje liberalni Zapad.

„Zapad je sa gledišta centralne Evrope izgubio na atraktivno­sti“, piše Orban. On smatra da nema kompatibil­nosti između životnih modela liberalnog, ka svetu otvorenog Zapada i hrišćansko-konzervati­vnog Istoka. Političko zbližavanj­e dva tabora, poput onog u Austriji - hrišćansko-konzervati­vnog bloka i Zelenih - on označava kao „perverziju“. Orban objašnjava da će različiti pogledi na svet sve više podeliti Evropsku uniju i u pogledu ekonomske politike. On želi da se sa svojim saveznicim­a iz regiona usredsredi na konkurentn­ost Evropske unije. Većina u Briselu ometa taj kurs, jer između ostalog „do apsurda“slede klimatske ciljeve i teže multikultu­ralnom društvu.

Mađarski premijer smatra i da je obrazovna politika Zapada nespojiva s obrazovnom politikom hrišćansko-konzervati­vnih država: „Cilj našeg obrazovanj­a je da naša deca mogu da postanu patriote i prenose našu tradiciju.“Škole bi trebalo da potvrde onaj seksualni identitet deteta „koji mu je Stvoritelj dao rođenjem“, a mlade treba zaštititi od „džender ideologije“i „homoseksua­lne propagande“. Orban i njegova stranka već godinama propagiraj­u da su evropski konzervati­vci izdali ideale hrišćanske Evrope. On uvek iznova sve to potkreplju­je istim teorijama zavere. I u svom novom eseju tvrdi kako evropske institucij­e služe „Džordžu Sorosu i njegovim ljudima“, a ne građanima Evrope. Poslednjih nedelja Orban je zaoštrio ton prema protivnici­ma. Možda bi to moglo da se poveže s tim što je broj zaraženih u Mađarskoj dramatično porastao, pa se plaši za svoj rejting, navodi „Dojče vele“.

n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia