Blic

MANJAK RODA DUPLIRAO OTKUPNU CENU JABUKE

- VLADIMIR LOJANICA

Posle nekoliko loših godina kada su rod otkupljiva­čima davali budzašto ili su otpale plodove ostavljali da trunu po voćnjacima, proizvođač­i jabuke u Srbiji konačno imaju razloga da budu zadovoljni. Zakon tržišta je učinio svoje, manjak jabuke i kod nas i u inostranst­vu doveo je do skoka cena.

Berba pojedinih sorti je počela i teče sa više elana jer su otkupljiva­či izašli sa cenom koja je osetno jača nego prošlogodi­šnja, a višestruko je veća nego 2018. naročito za industrijs­ku jabuku. Sadašnja cena obećava zaradu voćarima, a oni, pozivajući se na prilike u zemljama koje važe za najveće proizvođač­e jabuka, očekuju da će još rasti. Posle duže pauze, požeška „Budimka“je pokrenula proizvodnj­u i počela sa otkupom što naročito raduje voćare iz užičkog kraja koji su nekada u ovom preduzeću imali pouzdanog partnera.

- Sve se skockalo kako treba: prinos, kvalitet, vremenske prilike i cena. Neki otkupljiva­či nude početnu cenu od 30 dinara za konzumne sorte, sa naznakama da će kako vreme bude odmicalo biti i veća, dok za industrijs­ku – padalicu hoće da plate 10-11 dinara. Poređenja radi, početna sve se skockalo kako treba: prinos, kvalitet, vremenske prilike i cena

cena konzumne jabuke prošle i pretprošle godine bila je 25 dinara, s tim to je kasnije porasla. Za padalicu su davali 3-4 dinara pretprošle, odnosno 7-8 dinara prošle godine - kaže sa „Blic“Simo Radičević

Sadašnja cena obećava zaradu voćarima, a oni, pozivajući se na prilike u drugim zemljama, očekuju da će još rasti

iz Mirosaljac­a kod Arilja.

Kako dodaje, nema drugo objašnjenj­e ovakvom skoku cena nego da je rod u Poljskoj i Italiji, koji su naši najveći konkurenti, podbacio.

Za razliku od njega, požeške proizvođač­e nisu mimoišle vremenske neprilike. Prvo je, kaže Gvozden Čolić iz sela Pilatovići, mraz prepolovio rod, a onda je grad učinio svoje.

- I pored toga, ostalo je dosta kvalitetne jabuke, a biće je i za preradu - prenosi Čolić, koji ima 1.350 stabala jabuke.

Mnogi voćari još nisu odlučiti šta sa jabukom – da li

je prodati odmah ili taktizirat­i, čekati još veću cenu kojom bi se naplatili gubici od prethodnih godina.

- Na globalnom tržištu je manjak jabuke, Poljska je na pola roda od mogućeg, zbog toga kod nas i raste cena. Mada je otkupna cena zadovoljav­ajuća, savetujem svima koji imaju hladnjaču da jabuku ne prodaju odmah već da je čuvaju, jer je iskustvo pokazalo da se prava, još unosnija cena formira od novembra, decembra - prenosi Mihailo Prodanović iz

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia