Blic

AJDARED, GALA, DELIŠES ZAVRŠE U RUSIJI

-

Najviše naše jabuke, priča dekan Agronomsko­g fakulteta u Čačku, završava u Rusiji kojoj prodajemo ajdared, galu i zlatni delišes, iako je ovoj zemlji u fazu pune plodnosti stiglo na desetine hiljada hektara pod jabukom.

Da li jabuku prodati odmah ili čuvati da još poskupi? Dr Milošević kaže da je to nezahvalno savetovati.

- Mnogi vole da jabuku prodaju u njivi, po nižoj ceni, da odmah skinu tu brigu sa vrata. Ako neko smatra da će mu držanje u hladnjači donet veći prihod, neka tako postupi. Čuvanje košta. Nekada zna da bude isplativo, nekada ne. Na primer, šta ako se za pola godine na tržištu pojavi jeftinija jabuka sa južne hemisfere - kaže dr Tomo Milošević.

Blaznave kod Topole, uzgajivač i izvoznik jabuke.

Nije svuda jabuka dobro rodila. U nekim područjima, poput Podunavlja i južne Srbije, objašnjava dr Tomo Milošević, dekan Agronomsko­g fakulteta u Čačku, jabuka je imala rano cvetanje pa je stradala u aprilskim mrazevima. Na drugim mestima, nastavlja on, zaštita nije obavljala kako treba a kišni periodi su bili dugi.

- Jabuka je kod nas prethodne dve godine ozbiljno rađala, prinos je premašivao 400.000 tona, što je rekordna proizvodnj­a. Zbog rodnih godina, odnosno velike količine jabuke u ponudi, ni cena nije bila zadovoljav­ajuća. Jabuke je sada osetno manje zbog čega je cena i skočila, a sa manjkom roda manje je i voskokvali­tetnih plodova. Ajdared, noseća sorta, koji se do sada kretao 25-35 dinara biće plaćen dosta više. To je znak da jabuke nema dovoljno - priča dr Milošević.

117,59

nProsečna bruto zarada za jul 2020. godine iznosila je 83.016 dinara, dok je prosečna neto zarada iznosila 60.029 dinara, nezvanično saznaje „Blic“. Rast bruto zarada u periodu januar-jul 2020. godine, u odnosu na isti period prošle godine, iznosio je 9,5 odsto nominalno, odnosno 7,9 odsto realno. Istovremen­o, neto zarade su porasle za 9,3 odsto nominalno i za 7,7 odsto realno.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia