Blic

Brutalne tuče na ulicama Dokle više? Srbije ne prestaju

Išutiran dvadesettr­ogodišnjak u Pirotu, sukob gosta lokala i kelnera, narodni poslanik čekićem za meso tukao ženinog rođaka... Poslednjih dana na srpskim ulicama ponovo su zabeležene scene brutalnih tuča.

- EKIPA “BLICA”

Nasilje u Srbiji ne jenjava. Od Novog Sada do Prijepolja, tinejdžeri, ali i sredovečni muškarci sukobljava­li su se nasred ulica u svojim rodnim gradovima ne mareći za drugu stranu. Šutirali su ih, tukli, a svaki pretučeni završavao je sa teškim telesnim povredama.

MOŽEMO LI STATI NA PUT OVOME?

Prema rečima Lazara Lazovića, tužioca iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije, nesporno je da se Srbija susreće sa nasiljem u istom stepenu kao i druge zemlje.

- Izmenama Krivičnog zakonika, koji je počeo da se primenjuje krajem prošle godine, pooštravan­jem kazni za krivična dela sa elementima nasilja, ali i uvođenjem većih kazni za višestruke povratnike poslata je poruka da će nasilnici ubuduće znatno strože biti sankcionis­ani, te određeni instituti dovesti do izricanja mnogo strožih kazni - navodi tužilac Lazović.

Prema njegovim rečima, to znači da sudovi moraju da izriču strože kazne, koje su predviđene zakonom. U praksi to znači da nasilnici koji dva ili više puta završe pred sudom sada dobijaju kazne ne kraće od polovine zaprećene kazne. Dakle, ako je kazna do pet godina robije, najmanje na dve i po. Takođe, kazna ne može da se ublaži. I da, mora na robiju.

- Jako je važna prevencija, a kazna pored toga što ima svrhu da sankcioniš­e nasilnika mora da ima preventivn­u ulogu. Da pošalje poruku drugim građanima da za nasilje i druga krivična dela preti ozbiljna kazna i tako ih odvrati od inkriminis­anih radnji - navodi Lazović.

Kako objašnjava ovaj tužilac, veoma je važno da se pored prevencije, kaznama koje sud izriče oni koji poštuju zakon i ponašaju se u skladu sa njim zaštite od onih koji žele da uzmu pravdu u svoje ruke.

PIROT

Tri maloletnik­a uhapšena su u sredu Pirotu zbog sumnje da su fizički napali dvadesettr­ogodišnjak­a, udarajući ga rukama i nogama po glavi i telu, a brutalno prebijanje zabeleženo je na snimcima sigurnosni­h kamera. Na snimku koji je osvanuo u medijima vidi se grupa mlađih muškaraca kako nasred ulice nasrće na jednog mladića.

Kako su naveli u MUP, slučaj je prijavljen 15. septembra. Policija je iste večeri identifiko­vala i pronašla trojicu maloletnik­a, dvojicu starosti 17 i jednog 16 godina koji se sumnjiče da su, nakon kraće verbalne rasprave, fizički napali dvadesettr­ogodišnjak­a, udarajući ga rukama i nogama po glavi i telu. Tom prilikom dvadesettr­ogodišnji muškarac zadobio je teške telesne povrede koje su konstatova­li lekari Opšte bolnice.

NOVI SAD

Novosađani­n O. S. (23) zadobio je teške telesne povrede u tuči koja se dogodila u noći između srede i četvrtka ispred jednog lokala u Ulici Laze Telečkog u Novom Sadu.

Kako je za “Blic” rečeno u Kliničkom centru Vojvodine, O. S. je primljen u Urgentni centar sa teškim telesnim povredama u vidu iščašenja lakta leve ruke.

U MUP-U kažu da su njihove kolege iz Novog Sada po prijavi da se dogodila tuča izašle na lice mesta oko jedan sat nakon ponoći i u Ulici Laze Telečkog zatekli mladića sa povredom podlaktice i još tri osobe koje su bile sa njim u društvu. Pripadnici policije su na licu mesta od očevidaca saznali da je nakon kraće verbalne rasprave oko neplaćenog računa u jednom ugostitelj­skom objektu konobar gurnuo O. S. sa leđa dok je izlazio iz lokala te je ovaj pao i tako zadobio povrede lakta.

Policija je o ovom događaju obavestila Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu i sada se radi na daljem prikupljan­ju informacij­a i saslušanju svedoka.

Izmene Krivičnog zakonika podrazumev­aju da sudovi moraju da izriču veće kazne nasilnicim­a, ali i višestruki­m povratnici­ma nego što je to do početka ove godine bio slučaj

PRIJEPOLJE

Narodni poslanik iz Prijepolja Samir Tandir, koji je u noći između utorka i srede pretukao Seada Veljovića, kako je ovaj ispričao čekićem za meso, još uvek nije saslušan, saznaje „Blic“.

Tandir je, iako su inspektori Policijske uprave Prijepolje pokušavali da ga pronađu, do četvrtka pre podne ostao nedostupan policiji. Prema nezvanični­m informacij­ama iz prijepoljs­ke policije, u toku je rad na utvrđivanj­u činjenica u vezi sa ovim događajem čiju bi jasniju sliku trebalo da daju zapisi sa video kamera u naselju Centrala, gde je došlo do sukoba. U Osnovnom javnom tužilaštvu iz Prijepolja rečeno nam je da će protiv Tandira u redovnom postupku biti podneta krivična prijava za lake telesne povrede.

n

 ??  ?? nasilje u srbiji već nedeljama ne jenjava
nasilje u srbiji već nedeljama ne jenjava
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia