Blic

Nešto malo, za Tanju P.

- GORČIN STOJANOVIĆ reditelj

Pokojna Tanja Petrović, po svoj prilici poslednja velika urednica neke kulturne rubrike i, svakako, jedna od poslednjih velikih novinarki (ili novinara, da rodnom korektnošć­u posve ne odstranimo smisao) iz te oblasti, po kojoj se, uostalom, i zove nagrada za takvu vrstu posrednog, ali nemerljivo značajnog rada u polju javnih delatnosti, volela je da redovno svraća u Grafički kolektiv na Obilićevom vencu. Ne samo kad su nove izložbe posredi, nego i onako, usput, kad krene ka Kolarcu ili Galeriji SANU, Galeriji ULUS-A, „Cvijeti Zuzorić“– umalo ne rekoh „Sebastijan­u“, toj prvoupokoj­enoj tački onog Beograda zbog kog se nastojalo u njemu biti i bivati – Tanja bi pregledala nove mape, naročito one s minijatura­ma. Jer, to su bili ili mogli biti budući pokloni, a Tanja je do poklona veoma držala. Otud su njena prijateljs­tva bila tako jaka i postojana. Uostalom, da nije bilo tako, ne bi Olja, Vojka, Katarina, Tamara, Antonela, sve redom vezane za novinarstv­o i/ili kulturu, bile uz nju do kraja, i ne bi bilo eponimne fondacije i nagrade.

Jedno kratko vreme, Tanja je bila službenik institucij­e u blizini ovog novog prostora za Grafički kolektiv. Videla je kuda idu tokovi besmisla

Tanja je bolno prerano napustila svoj grad i ovaj svet, a domalo je i Galerija Grafičkog kolektiva oterana sa Obilićevog venca, čime je malomeščan­ska džentrifik­acija tog prostora – završena. Na drugom vencu, Kosančićev­om, GK se skutrio u neke neuslovne kvadrate, a tu negde, pred pandemiju, dobio je prostor u Dragoslava Jovanovića, blizu Dvorova i Skupštine. Nije loše. Možda neko iz tih institucij­a ponekad svrati u buduću Galeriju, valjalo bi mu za duhovni razvoj koji je, čini se, trenutno u posustajan­ju, u tim krugovima.

Na lešu „Sebastijan­a“, svojevreme­no, nikla je ružna zgrada od stakla i čelika, a da nečija savest bude malo mirnija, u podrum je smeštena galerija. U antreu je, dakako, mermer i inoks, simbolički materijali jedne duhovne situacije. Ideja o galeriji ispod nivoa ulice, tada, pre više od četvrt veka, bila je tek zametak onog što je sada na snazi – kultura u suteren, umetnost u podrum, šljašteći neukus na površinu. Nova galerija Grafičkog kolektiva još nema ni osnovne uslove za rad, ali taj kolektiv radi. Biće tamo novih mogućih poklona, grafičkih radova, umetnosti i lepote, draga Tanja, kad-tad. Vreme održavanja plamička stvaralačk­og duha – a ne rasplamsav­anja „kreativnih industrija“– tek je počelo. U podrumu, neuslovnom prostoru, tamo gde mu mesto nije, ono što postoji, što pripada nasleđu, što stoji na zidovima naših stambenih krletki – ne može nestati. Duh je, rekoše, kao materija: neuništiv. Jedno kratko vreme, Tanja je bila službenik institucij­e u blizini ovog novog prostora za Grafički kolektiv. Videla je kuda idu tokovi besmisla. Mislim da znam da bi se radovala ovome. Pa, radujmo se i mi. Ako još umemo.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia