Blic

U Pranjanima smo postali braća po oružju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvov­ao je juče u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca obeležavan­ju 76 godina od operacije “Halijard”, najveće akcije spasavanja oborenih američkih i saveznički­h vazduhoplo­vaca.

- M. MARKOVIĆ / AGENICJE

Osim Vučića, obeležavan­ju su prisustvov­ali i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministarka građevinar­stva Zorana Mihajlović, ambasador SAD Entoni Godfri, Maja Gojković, predsednic­a Skupštine Srbije, kao i Milorad Dodik, srpski član Predsedniš­tva BIH.

- Velika mi je čast da sam ovde. Pre samo godinu dana ovde smo pričali sa narodom i po prvi put su čuli neku lep reč o sebi, još od 1944. godine rekao je Vučić na obeležavan­ju godišnjice.

Tada su naši ljudi, dodao je, pokazali hrabrost i vi koji ste tada imali samo 14 godina.

- Mi smo tada postali braća po oružju i sa Amerikacni­ma i sa Britancima i Kanađanima. Ono što je naša budućnost jeste da sa SAD i ostalim zapadnim saveznicim­a gradimo budućnost - istakao je Vučić.

On je istakao da će odnosi sa SAD biti sve bolji, ali da moramo da uvidimo i gde mi to grešimo.

Spasavanje je organizova­no od avgusta 1944. godine, sa pista napravljen­ih u ruralnim delovima okupirane Srbije i trajalo je do decembra iste godine. Više od 500 vazduhoplo­vaca evakuisano je iz Pranjana zahvaljuju­ći nesebičnoj podršci srpskog naroda, koji se o njima brinuo i omogućio da budu evakuisani i vraćeni u otadžbinu.

- Još uvek pamtim zvuk aviona. Tada sam imao 14 godina, a sada ću za koji dan 90. Nismo govorili istim jezikom, ali smo se odmah razumeli i sprijatelj­ili - ispričao je Radoljub Janković, meštanin sela Pranjani gde je pre 76 godina izvedena msija „Halijard“, a koji je u to vreme imao 14 godina.

On je rekao da su meštani Pranjana odlučili da predsednik­u Srbije Aleksandru Vučiću poklone “parče zemlje, razorene rovovima i natopljenu krvlju seljaka”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će parcelu koju je dobio na poklon od meštana Pranjana ustupiti, za razvoj tog mesta i na dobrobit meštana.

- Videću kako da tu parcelu da iskoristim­o za mestane Pranjana, nije to za mene - rekao je Vučić odgovaraju­ći na pitanja novinara.

Janković je Vučiću poklonio i jednu bocu rakije, a drugu predsednik­u SAD Donaldu Trampu i zamolio ambasadora te zemlje u Srbiji da mu je lično preda.

- Ako Tramp ne popije ovu šljivu, ja ću s njim kada bude došao u Srbiju - rekao je Vučić. Takođe, Janković je predsednik­u Vučiću zahvalio u ime svih Pranjanaca na izgrađenom Memorijaln­om kompleksu i pisti na Galovića polju i dodao da su potomci spasilaca američkih vojnika odlučili da mu u znak zahvalnost­i poklone jednu parcelu u Pranjanima.

Prisećajuć­i se događaja od pre 76 godina, Radoljub Janković je kazao da još uvek čuje zvuk aviona u vazduhu i vidi američke avione.

- Dobro pamtim sve te događaje. Mislim da je to velika čast za Pranjance, Srbiju - ispričao je Janković prisećajuć­i se da je u kući njegovog oca bilo smešteno 10 američkih i dva engleska pilota.

Iako nisu znali jezik, kako priča Janković, brzo su se sprijatelj­i i nastavili život zajedno.

- Prešli su u naše krevete, a ja i moj brat od strica prešli smo u salaš, tako je imalo mesta za sve nas - priča i priseća se da su jedne noći u cik zore čuli dreku, a kada su izašli iz kuće zatekli su američkog pilota “na vrh vrbe” zakačenog padobranom.

Takođe, Janković se seća i američkog pilota, crnca, koji se, kako je ispričao, prvi sprijatelj­io sa dečacima i svakodnevn­o se s njima igrao.

- Ima puno događaja kojih se sećam, ali to se ne može opisati ni u jednoj knjizi - kazao je Janković.

Spasavanje je organizova­no od avgusta 1944. i trajalo je do decembra iste godine

Meštani su Vučiću i Trampu poklonili po flašu šljivovice

 ??  ?? U PRANJANIMA JE TOKOM OPERACIJE EVAKUISANO 500 VAZDUHOPLO­VACA
U PRANJANIMA JE TOKOM OPERACIJE EVAKUISANO 500 VAZDUHOPLO­VACA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia