Blic

Ni nakon mesec dana ne zna se uzrok smrti porodilje iz Niša

Ni nakon mesec dana, još uvek nije poznato zbog čega je preminula porodilja Dragana Savić (34) iz Niša, koja je iskrvarila nasmrt 24. avgusta, nekoliko časova nakon što je na svet donela ćerkicu.

- BRANKO JANAČKOVIĆ

Institut za sudsku medicinu dostavio je Ginekološk­oakušersko­j klinici KC Niš obdukcioni zapisnik, ali po rečima članova porodice, iz tog nalaza ne može se utvrditi šta je Draganu odvelo u smrt. - Dobili smo obdukcioni zapisnik. Ništa ne piše oko uzroka smrti. Kao da je jednostavn­o bila zdrava. Razgovarao sam i sa dr Bojanom Lukićem sa GAK-A, ni on ne zna. Kaže, imao je dva slučaja u životu ovakva, ovo mu je drugi. Taj prvi slučaj, on kaže, tu prvu trudnicu je spasao, 18 litara krvi su joj nadoknadil­i, nju je uspeo da izvuče, ali eto, kaže, “ovu nesrećnicu nisam mogao”. E sad, pitanje šta je tu bilo. Ne bi trebalo da ostane na ovome, ali još ne znam šta će da bude i kako ću dalje. Morao bih sa nekim advokatom da vidim da se konsultuje­m, da li može da se pokrene neki postupak ili ne, ali ja koliko znam, niko ih nije do sada dobio niti će da ih dobije - kaže za “Blic” suprug porodilje Boris Savić.

Draganin otac Bora Zlatković kaže za “Blic” da nemaju mira jer se i dalje ne zna zbog čega je preminula njegova ćerka. On sumnja da je u pitanju nemar zbog čega je Dragana iskrvarila.

- I dalje se ne zna od čega je Dragana umrla. Rezultati su dobri, svi kažu da su analize bile dobre. Za nas je ovo veliko mučenje, kada ni posle mesec dana ne znamo šta je. Razboli se čovek, nema leka, šta je tu je. Ali ovo - da ode zdrava žena na porođaj i da umre... Ja i dalje sumnjam da je to njihova krivica jer joj niko nije prišao od 18.45 do 22.30 časova. Smatram da je bila bez nadzora u tom periodu. I da poseče čovek malo prst pa za tri sata će da iscuri, a ne na takvim porođajnim ranama. Ona je u ta dva-tri sata pričala sa nama telefonom, što znači da je bila sama sve vreme. Da li može bolesnik da leži u krevetu

Dobili smo nalaz, tamo ništa ne piše o uzroku smrti, kaže Boris Savić

a da su oko njega doktori koji ga leče, a on da razgovara sa rodbinom? Po tome tvrdim da niko nije bio pored nje i da je to razlog što je iskrvarila. E, posle kada su videli da krvari, bilo je možda sve već kasno, nisu mogli da zaustave krvarenje, probilo je na sve strane i nije moglo da se zaustavi. Tri-četiri časa da krvari čovek, mora da iskrvari - kaže Zlatković.

On apeluje da se uključi zdravstven­a inspekcija.

- Treba da se uključi zdravstven­a inspekcija i da utvrdi činjenicu - zašto je i kako nastala smrt. Svi priznaju da je bila zdrava. Ne može da zdrav čovek da umre a da se ne zna šta je - kaže Bora.

Prof. dr Goran Ilić, koji je radio obdukciju, nije želeo da detaljnije govori o uzroku smrti.

- Ja sam tamo napisao šta sam našao na organima i iz toga proističe zbog čega je žena umrla. Patofiziol­ogiju umiranja, objašnjenj­e toga, dajemo ako to traži neki organ koji vodi postupak ili bilo ko drugi ko je za to zadužen. To je jedan sindrom koji je kompleksan. Sve što treba da stoji, stoji u tom mom izveštaju koji je dostavljen ginekologi­ji - kaže prof. dr Ilić.

Treba da se uključi zdravstven­a inspekcija, apeluje porodica

n

 ??  ?? NEUTEŠNA PORODICA PREMINULE DRAGANE
NEUTEŠNA PORODICA PREMINULE DRAGANE
 ??  ?? DRAGANA SAVIĆ UMRLA JE POD NERAZJAŠNJ­ENIM OKOLNOSTIM­A
DRAGANA SAVIĆ UMRLA JE POD NERAZJAŠNJ­ENIM OKOLNOSTIM­A

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia