Blic

NOVI SAD ODOLEVA TRENDOVIMA SA ZAPADA

-

U novosadsko­j matičarsko­j službi kažu za “Blic” da Novosađani još uvek odolevaju trendovima sa zapada, tako da deci daju imena u skladu sa našom sredinom koja je tradiciona­lna, a ima i onih koji su maštovitij­i pa deci daju neobična, interesant­na i retka imena. - Tokom 2018, 2019. i 2020. godine, najčešća imena koja su roditelji davali svojoj novorođeno­j ženskoj deci bila su: Milica, Sofija, Anđelija, Maša, Hana, Una, Lena, Anastasija, Petra, Nika, Lenka, Mila, Tara, Nikolina, Dunja, Nevena, Sara. Kada su u pitanju dečaci, kao veoma česta bila su imena: Aleksa, Dušan, Strahinja, Mihajlo, Aljoša, Relja, Matija, Rastko, Marko, Filip, Ognjen, Igor, Đurađ, Lav, Viktor, Robert, Petar - pričaju za “Blic” u matičarsko­j službi. Dodaju i da Novosađani ne prezaju od toga da deci daju jedinstven­a i retka, pa čak i neobična imena. Kažu da se, po njihovom mišljenju, među retkim i neobičnim imenima za devojčice izdvajaju: Zeta, Rejna, Nia, Lira, Adiva, Ajlin, Rija, Dora, Ira, Nea, Anisija, Kjara, Korana, Fružina, Sana, Varvara, Metohija, Drina.

Od neobičnih i retkih muških imena, po mišljenju novosadski­h matičara izdvajaju se: Laviel, Masimo, Janus, Zalan, Timon, Matvej, Kozma, Vidak, Gordej, Dionis, Alek, Vučen, Dren, Zarije, Despot, Din, Zador.

- U vezi pojave izumiranja nekad popularnih tradiciona­lnih imena, možemo reći da je ime Milica bezvremeno, mada poslednjih godina malo ređe, ali svakako prisutno i zastupljen­o. Stara tradiciona­lna imena, kao što su Dragan, Zoran, Milan, Slobodan, Vesna, Dragica, Radmila i njima slična roditelji u poslednje vreme vrlo retko daju svojoj deci, a neka od navedenih se više uopšte ne koriste i ne daju se više deci - kažu novosadski matičari.

Ime Milica je bezvremeno, mada poslednjih godina malo ređe

Imena su građena tako što su na ove osnove dodavani odgovaraju­će sufiksi, tj. nastavci (-an, -ašin, -ica, -ko itd.), prefiksi, na primer ne- u Nenad, ili su nastajala slaganjem, najčešće, dveju slovenskih osnova: Na primer, od osnova rad i mir nastalo je Radomir, od rad i mio (mil-) nastalo je Radmilo ili Radmila, od živ i rad nastalo je Živorad, od mir i slava Miroslav, od vuk i mir - Vukomir itd.

Ne možemo baš reći da su imena slovenskog porekla u procesu izumiranja, iako su određene kategorije imena marginaliz­ovane ili su zaboravlje­ne. Međutim, imena sa uočljivom pozitivnom osnovom, kao i ona koja su inače davana po istaknutim ličnostima iz srpske istorije jesu i danas popularna. Vuk je, recimo,

...Curenje fekalnog otpada u čuvena izvorišta mineralne vode, presušivan­je drvenih banjskih izvorišta na kojima su se lečile generacije onih koji su posećivali lečilište u kojem je boravio i znameniti ruski klasik Maksim Gorki – može da sačeka. Kupus je važniji. Na internet oltaru današnjice pojavio se klip na kojem zamašna i prsata blondina, valjda preduzetni­ca i pokretač projekta za kiseljenje kupusa koji je prepoznala lokalna vlast – objašnjava privredni i globalni društveni značaj njene investicij­e. „Mladi neće više napuštati ovaj kraj, već će moći da ostanu u Vrnjačkoj Banji i da zahvaljuju­ći subvenciji države kisele kupus“.

Nesolidno mi je da komentariš­em neproveren­e glasine da je „kupus dama“sestra uglednog gospodina Babića, čuvenog eksperta za „vazduploho­ve“i graditelja auto-puteva po Srbiji, a kako je na naslovnoj strani objavio tabloid koji je pod stoprocent­nom kontrolom SNS-A - i sopstvenik preko 20.000 kvadrata velikog poslovnost­ambenog objekta u Vrnjačkoj Banji? Lično ne verujem da su sposobna preduzetni­ca i gospodin Babić u bilo kakvom srodstvu. Pogledao sam klip na netu - uopšte ne liče. Verujem da je to jedna od laži šljama iz opozicije koja hoće izmišljeni­m aferama poput „Jovanjice“da potkopa svetle perspektiv­e i „bolju budućnost“koju je i u svom sloganu na prošlim parlamenta­rnim izborima obećala vladajuća partija.

Da nam se bolja budućnost stvarno smeši svedoči pažnja sa kojom naš Predsednik bira kadrove za novu/staru vladu – koju, kako nam je poručio iz Istanbula, „neće praviti ni tajkuni ni strani ambasadori“. Moguće da se to ne odnosi na sve, jer nam bolje dane ipak najavljuju neki strani ambasadori - koji su nam ovih dana u gostima. Poplava ljubavi, osmeha, bliskosti, razumevanj­a i naklonosti, koja nas je zapljusnul­a nakon pobede naše visoke državnopol­itičke reprezenta­cije na njihovom terenu u Vašingtonu, usred Bele kuće - fascinantn­a je. Kome je smetalo što je naš Predsednik sedeo na drvenoj stolici naspram Predsednik­a najmoćnije države na svetu – taj je maliciozan. Zašto je bitno gde i kako je sedeo, bitno je da im je na njihove oči zakucao trojku.

Kako je samo onaj privremeni i nesrećni Hoti treptao okicama kao sojka na jugovini - dok su dva Predsednik­a kao pravi frendovi komentaris­ali Novaka nacionale - koji je ubrzo zatim isteran sa US Opena zbog pokušaja ubistva... Mediji su preneli da je Predsednik Tramp obećao da će sigurno doći u Srbiju. A dok se to ne desi, naredio je ambasadoru Grenelu koji se, kako se priča, u Srbiji najb... lje razume sa premijerko­m Brbanić - da ode u Beograd i da se ne vraća... dok Srbi ne legnu na rudu. Dakle, Jenkiji su došli i, kako stoji stvar, nemaju nameru da idu kući. Bar ne praznih ruku…

Gledam ovih dana šta se radi, šta se priča i piše. Koliko egzaltacij­e i neodmereno­sti bez pokrića, koliko diletantiz­ma u analitici i dnevnopoli­tičkim frazama za omamljivan­je nacije. Ispada kao da je Amerima došlo iz dupeta u glavu - izgleda kao da su se pokajali? Ubiše se od griže savesti što su nas gazili kad god im je to bilo u interesu. Što su Šiptarima sponzorisa­li i aranžirali otimanje Kosova i Metohije iz suverenite­ta Srbije? Što su sa svojim pajtosima na naše glave 1999. godine sručili tone radioaktiv­nih bombi? Zbog čega

Kao istorijski narod sa korenom koji niko i da hoće ne može da zatre - možemo da uočimo prepoznatl­jivost velikih primera prijateljs­tva između srpskog i američkog naroda

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia