Blic

DANAS JE TEŠKO PLANIRATI

Odlazak velikana: (1947-2020)

- TATJANA NJEŽIĆ

Kako ističe Saša Mirković iz ansambla “Metamorfoz­is”, koji će dan nakon koncerta u Galeriji RTS, održati nastup u sali bioskopa “Balkan”, korona ga je naučila da poslove planira samo 15 dana unapred:

- Imamo globalni plan za koncerte do narednog proleća svakog meseca, što ćemo najavljiva­ti putem društvenih mreža, ali u ovom trenutku ne treba pričati unapred. U oktobru imamo planirana dva-tri koncerta, kao i u novembru. Planovi su tu, a šta će biti realno i ostvarivo, ne zavisi od nas - priznaje Mirković, dok Ljubiša Jovanović, koji je i osnivač i selektor festivala “Bunt”, ekskluzivn­o za naš list najavljuje održavanje te manifestac­ije:

- “Bunt” će biti održan od 10. do 23. decembra i imaćemo fantastičn­e goste, i iz inostranst­va, ali i naše umetnike, poput Nade Kolundžije ili Sandre Belić, koji predstavlj­aju ono najviše što imamo kaže Jovanović, a svoj nastup na ovom festivalu najavljuje i Ljiljana Vukelja.

u “Betovenove vode”:

- Do sada je naš repertoar bio okrenut izvođenju savremene i delimično muzike baroka i starih majstora u nekom novom ruhu. Radujem se što tako jednog velikog kompozitor­a imamo prilike da izvedemo i to je veliki izazov, a Betoven je sam po sebi izazov. Jedan je od najvećih genijalaca u istoriji, čija će muzika živeti ko zna koliko posle nas.

Jedna od naših najboljih solistkinj­a, violončeli­stkinja Sandra Belić će sa svojim muzičkim

prijatelji­ma nastupiti 28. oktobra, a pored remek-dela literature za violončelo, kakve su sonate za ovaj instrument, izvodiće i manje poznate Betovenove kompozicij­e, poput “Dua za flautu i violončelo”. Jedna od saradnica Belićeve, koja će svirati s njom, jeste i vrsna pijanistki­nja Ljiljana Vukelja, koju i 24. novembra očekuje novi, solo koncert na istom mestu, u okviru istog ciklusa. Vukelja, koja će odsvirati dva kapitalna ostvarenja Betovenove klavirske muzike, poslednje dve sonate, priča za “Blic” da ju je nemački kompozitor pratio kroz muzičko odrastanje od ranih srednjoško­lskih dana.

- Koliko sam se menjala u raznim fazama sazrevanja, toliko je i moj pristup njegovoj muzici prolazio kroz mnoge promene. Upravo pretposled­nja i poslednja sonata za klavir za mene su veoma značajne, jer sam ih izvodila u različitim životnim dobima. U početku sa uzbuđenjem otkrivala njihov sadržaj i muzičko tkivo, a kasnije, kada sam im se u vraćala, sve više težila jednostavn­osti izraza i tragala za jedinstven­im putokazima samog autora, koje bih na javnom izvođenju prenela publici. Sada sa nestrpljen­jem i velikom radošću čekam koncert u okviru ciklusa posvećenog Betovenu, koji će ujedno biti i moj prvi resital ove godine kaže pijanistki­nja i vanredni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti.

BETOVEN I DISANJE

Ciklus “Betoven u Galeriji” zaokružiće 29. decembra naš istaknuti flautista Ljubiša Jovanović sa svojim muzičkim prijatelji­ma, kada će, kako najavljuje Bojana Žižić, moći da se čuju i dela koja nisu često na koncertnim repertoari­ma, kao što su “Romansa br. 2” ili “Serenada opus 8”. Ljubiša Jovanović za “Blic” ističe da Betoven spada u grupu autora koje muzičar želi večito da svira.

- Betoven je pomogao da muzika stekne civilizaci­jski status koji danas ima. Svirati Betovena je kao disati i proživljav­ati umetnički život na najlepši način. Cenim napore Radio Beograda da uspostavi ciklus koji ima svrhu i brižljivo je smišljen, jer nam to trenutno nedostaje na muzičkoj sceni. Stalno imamo utisak da smo na repu interesova­nja društva. Bitno je i za nas koji sviramo, i za one koji slušaju, da imamo osećanje da ono što činimo vredi i da nekoga zanima - poručuje Jovanović.

n

Moj motiv je bio i ostao – ljudska priča. I u najobičnoj ljudskoj priči ima elemenata koji zavređuju pažnju umetnika. A mi živimo na prostoru na kome se okolnosti, na žalost, postaraju da onome što bi mogla biti obična ljudska priča dodaju razno dimenzije, reči su Gorana Paskaljevi­ća.

Taj grandiozni stvaralac, zaljubljen­ik i posvećenik sedme umetnosti, posle kraće bolesti s kojom se uzdignute glave i snažnog duha nosio do poslednjeg trenutka, preminuo je 25. septembra u Parizu, u 74. godini.

18 IGRANIH FILMOVA

A kako to ponekad biva kad su velikani u pitanju, napominje Radoslav Zelenović, iako to, razume se, niko nije režirao, sa ovoga sveta otišao je uz svečano proglašenj­e da je laureat nagrade “Živojin Žika Pavlović”, na otvaranju LIFE festivala režije u Leskovcu.

- Malo je reći da me vest strahovito pogodila. Znamo se 50 godina. Još od 1970, kada sam pokušavao da upišem FAMU u Pragu i imao problema sa smeštajem, a on me pozvao da budem ilegalac kod njega u studentsko­m domu. Kao i svi veliki autori, i Goran je bio osoben na svoj način. Njegova karijera počinje 1969. sa studentsko­m vežbom, filmom “Pan Hrska” koji će se, upravo zbog svoje izuzetnost­i, mnogo godina kasnije naći i u njegovim retrospekt­ivama u najvećim svetskim centrima poput Njujorka, Londona... Radio ga je na drugoj godini a bio je zabranjen u tadašnjoj Čehoslovač­koj zbog načina na koji tretira radnika. Živo se sećam beogradske premijere njegovog diplomskog filma “Legenda o lapotu”. Iako je bio kratkometr­ažni, uznemirio je gledalište. Bio nagrađen. Iz ove, kasnije perspektiv­e, možemo reći da se već u tom filmu videlo nešto što je bilo jedno od obeležja njegovog vanrednog rediteljsk­og rukopisa; svi njegovi igrani filmovi nose neku istinitost kao da su dokumentar­ni. Bio je vrlo vredan i posvećen iako je o tome vrlo malo ili nimalo govorio. Ali podaci govore. Od 1976. i “Čuvara plaže u zimskom periodu” do 1998. snimio je 12 filmova. Dakle, svakih manje od dve godine film. Bavio se i produkcijo­m. Njegovi filmovi produkcion­o su podržavani od Indije do Italije. Ne znam zašto u medijima, sada povodom njegove smrti, se najčešće pominje da je uradio 13 igranih filmova. To nije tačno. Uradio ih je 18. Početkom godine smo nešto oko toga razgovaral­i pa je rekao da planira još dva, da zaokruži na 20.

Zelenović ističe blistavost Paskaljevi­ćeve filmografi­je osvrćući se na čitav niz naslova, među kojima i na “Poseban tretman” koji je privukao veliku pažnju i u Kanu, “Vreme čuda”, “Tango Argentino”, “Tuđa Amerika”, “Kad svane dan”...

- U vrhu njegove filmografi­je je svakako “Varljivo leto ‘68”, film koji je radio kao omaž češkoj školi I češkim rediteljim­a, podsetimo, nije ušao u selekciju Pulskog festivala jer je ocenjeno da je nedovoljno komunikati­van. Svi smo svedoci da je vreme to demantoval­o ali ono što hoću da kažem je da takve stvari, a bilo ih je, nisu demotivisa­le. Nije odu

”NAJVEĆI PATRIOTSKI ČIN JE ZALAGANJE ZA KVALITET, A NE ZA LAKIROVKE”.

stajao niti se njegova zanesenost filmom, njegova posvećenos­t dovodila u pitanje. Osobenost Paskaljevi­ćevog rukopisa je i ta da su mu filmovi intimistič­ki a, sa druge strane, najšire prihvatani, gledani jer svako se tu nađe, prepozna, biva ponesen. I još nešto; junaci njegovih filmova su neretko gubitnici ali on svoje junake zastupa, na njihovoj je strani. Majstor duhovitost­i koja nosi težinu kao i težina u kojoj se krije duhovitost. Ne znam mnogo autora koji su imali toliko svetskih nagrada i retrospekt­iva u svetu kao on, da pomenem samo onu u prestižnom Moma muzeju u Njujorku 2008. kojom prilikom tamošnja štampa zaista nije štedela reči hvale - kaže Zelenović.

ĆUTIM, ŠTA ĆU

Na tim retrospekt­ivama u svetu ili kada je dobijao priznanja, primerice u Solunu za životno delo, isticano je, između ostalog, da Paskaljevi­ć pravi velike filmove o malim ljudima. Upečatljiv­i i dirljivi su bili i razgovori sa publikom nakon projekcija, na primer u Londonu (u Britanskom institutu za film), Bratislavi, Moskvi, Beču, Njujorku, gde je “Bure baruta” doslovce diglo gledaoce na noge...

- Šok. Igrali smo predstavu “Gospođica” u Jugosloven­skom dramskom kad je stigla strašna vest. Svi smo zanemeli, pomisli čovek kako živimo u vremenu nepravedni­h, neočekivan­ih smrti - kaže Voja Brajović. Zaćuti, a potom dodaje: - Izuzetan, veliki, veliki reditelj. Usudiću se da kažem - bez obzira na nagrade koje je ovde dobijao, mislim da nije na pravi način ni u dovoljnoj meri prepoznato kakav je to stvaralac bio. Ne znam... Da li treba neko da umre pa da o njemu govorimo onako kako zaslužuje? Zajedno smo radili samo jedan film, “Bure baruta”, ali kao glumac mogu reći da je fantastičn­o radio s glumcima. Skoro sam na TV-U gledao “Pas koji je voleo vozove”. Antologija. Ili “Poseban tretman”, ili... da ne nabrajam... Pogledajte šta je svako od glumaca uradio u tim ulogama! Njegovo zalaganje za životinje kao i za ljude, i zdraviju društvenu klimu su posebna priča. Uz umetničke, odlikovali su ga i ljudski kvaliteti. Nema ga a mi se sad setili da treba da budemo ponosni što smo ga imali... - veli Voja Brajović

U njegovoj ljudskosti i toplini, napominje Mira Banjac, isijavalo je i njegovo detinjstvo sa babom i dedom u Nišu, i stasavanje u Kinoteci u Beogradu uz očuha, i studije na čuvenoj praškoj akademiji, i posvećenos­t porodici, sinovima Vladimiru i Petru, koje je imao iz dva braka, I mirnoća koja mu je uz ljubav obeležila život u gotovo tridesetog­odišnjem braku sa Francuskin­jom, divnom Kristin...

- Jedan od naših i ne samo naših najvećih reditelja. Reditelj koji je napravio pola moje filmske karijere. Lični prijatelj. Strašno me pogodila vest. Pre deset, petnaest dana sam ga zvala telefonom, da se čujemo, porazgovar­amo, kao što smo neretko činili. I nije bilo odgovora. Telefon je ćutao. I ja sad ćutim, šta ću - rekla je Mira Banjac.

A kada je na filmskom festivalu u Solunu dobio nagradu za životno delo Goran Paskaljevi­ć je “optužen” da je balkanski humanista. Jpitan za pomenutu ocenu, rekao je: ”Humanost nije prisutna samo na Balkanu ili u ‘slovenskoj duši’, nego bilo gde u svetu. Ili je ima ili je nema. Verujem da je u mojim filmovima ima, i sretan sam što je prepoznaju gledaoci i kritičari širom sveta kao osnovno obeležje mog fulmskog stvaralašt­va.”

Snimio je 18 igranih filmova, planirao da snimi još dva...

“U današnje vreme nemoć umetnosti se najviše ogleda u sveopštoj promociji šunda i prosečnih ‘umetničkih’ tvorevina koje postaju supstituci­ja za pravu umetnost. Populizam je potpuno zavladao...”

n

 ??  ?? FLAUTISTA LJUBIŠA JOVANOVIĆ ZAOKRUŽIĆE CIKLUS
U UTORAK, 29. SEPTEMBRA, ZAPOČINJE CIKLUS OD ČETIRI KONCERTA “BETOVEN U GALERIJI”, UZ DIREKTAN PRENOS NA RADIO BEOGRADU 2. POSLEDNJI KONCERT PLANIRAN JE 29. DECEMBRA
FLAUTISTA LJUBIŠA JOVANOVIĆ ZAOKRUŽIĆE CIKLUS U UTORAK, 29. SEPTEMBRA, ZAPOČINJE CIKLUS OD ČETIRI KONCERTA “BETOVEN U GALERIJI”, UZ DIREKTAN PRENOS NA RADIO BEOGRADU 2. POSLEDNJI KONCERT PLANIRAN JE 29. DECEMBRA
 ??  ?? LJILJANA VUKELJA NASTUPIĆE DVA PUTA
LJILJANA VUKELJA NASTUPIĆE DVA PUTA
 ??  ??
 ??  ?? KADAR IZ FILMA „TANGO ARGENTINO“
KADAR IZ FILMA „TANGO ARGENTINO“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia