Blic

NA VRAČARU I NOVOM BEOGRADU NAJVEĆE PLATE

Novi Beograd se pretvara u srpski Menhetn, gde ima više zaposlenih nego stanovnika. Trenutno opština Savski venac ima više zaposlenih nego stanovnika, jer je zdravstven­i centar.

- ALEKSANDAR LATAS

Najveće zarade u Srbiji su, kako smo navikli, u glavnom gradu, a prema podacima iz jula, prosečna plata u Beogradu iznosila je 628 evra. Tako je prosečna zarada u prestonici iznosila 124 odsto republičko­g proseka.

Prosečna neto plata u prvih šest meseci ove godine u Beogradsko­m regionu iznosila je 73.277 dinara, dok je republički prosek 59.222 dinara. Ako se pogleda u kojim industrija­ma su najveće zarade u Srbiji, jasno je ko u Beogradu “izvlači prosek”. Već tradiciona­lno, zaposleni u vazdušnom saobraćaju i programeri dominiraju i smenjuju na prvom mestu po visini zarada. Tako je i ovaj put, a imajući u vidu da je najviše njih zaposleno upravo u prestonici, jasno je zašto je statistika takva. Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da je struktura zaposlenih u Beogradu bitno različita od ostatka Srbije.

- Veliki urbani centri u svakoj zemlji vuku veće plate. To je kod nas Beograd i nešto Novi Sad. U glavnom gradu su visoko plaćene delatnosti, poput IT sektora, dok u ostatku zemlje plate najčešće dolaze iz poljoprivr­ede i industrije, gde su manja primanja. U Beogradu i Novom Sadu tako živi 29 odsto stanovnika Srbije,

ali zato imaju 40 odsto ukupnog broja zaposlenih i 50 odsto ukupnog fonda zarada, Beograd taj fond puni sa 40 odsto, ostalih 10 Novi Sad. Kada pričamo o zaposlenos­ti, Beograd je uporediv sa najrazvije­nijim zemljama Evropske unije, dok ostatak zemlje možemo da poredimo sa onim najsiromaš­nijim - rekao je Zdravković.

Prosečne zarade po opštinama govore da su plate najveće na Vračaru 96.268 i Novom Beogradu 94.294, slede Stari grad sa 92.617 i Savski venac 86.340 dinara. Najmanje prosečne zarade imaju beogradske opštine Sopot 50.153, Mladenovac 51.193 i Barajevo 51.962 dinara. Prema podacima RZS, zaposleni u oblasti računarsko­g programira­nja, konsultant­skih i s tim povezanih delatnosti imali su najveće prosečne zarade u Srbiji, i to 158.000 dinara.

S druge strane, zaposleni u vazdušnom saobraćaju u proseku su zarađivali nešto manje od toga, pa je njihova plata iznosila oko 150.400 dinara.već tradiciona­lno među prvih pet oblasti zanimanja sa najvišim zaradama našli su se i zaposleni u duvanskoj industriji, kao i u oni zaposleni u informisan­ja i komunikaci­ja sa prosečnim platama od oko 118.000 dinara.

Interesant­no je da su na lestvicama sa visokim zaradama i oni u oblasti naučnog i istraživač­kog rada, sa prosečnim platama od oko 116.000 dinara. Finansije, koje su do pre nekoliko godina dominirale, više nisu rangirane na najvišim pozicijama. Analiza Republičko­g zavoda za statistiku, pokazala je i da glavni grad ima i najveću stopu zaposlenos­ti, za sedam odsto iznad proseka Srbije.

- Novi Beograd se pretvara u srpski Menhetn, gde ima više zaposlenih nego stanovnika. Trenutno opština Savski venac ima više zaposlenih nego stanovnika, jer je zdravstven­i centar. Novi Beograd je preuzeo centralno mesto u Beogradu. Što je opet logično, jer su kapaciteti gradnje za poslovne i luksuzne prostore daleko veći nego u Beogradu. Broj zaposlenih otprilike je skočio sa 100.000 na 150.000 u ovoj opštini i ona će za 5-6 godina, imati više zaposlenih nego stanovnika - rekao je Zdravković.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia