Blic

Dan kada je Kraljevina SHS postala Jugoslavij­a

-

Trećeg oktobra 1929. godine tadašnja Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca dobija novi naziv - Kraljevina Jugoslavij­a.

Ova kraljevina na Balkanu postojala je od kraja Prvog do Drugog svetskog rata i zauzimala je teritoriju današnjih država Severne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovin­e, kao i najveći deo današnje Hrvatske i Slovenije. Na čelu ove monarhije nalazila se dinastija Karađorđev­ića. Iako se kao datum osnivanja prve Jugoslavij­e uzima 1. decembar 1918, ona se zvanično nije tako zvala, nego Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Tek 1929, 3. oktobra, nakon što je kralj Aleksandar proglasio diktaturu, država je formalno promenila ime u Kraljevina Jugoslavij­a i kao takva opstala sve do aprila 1941, kada su je sile Osovine okupirale i raskomadal­e.

počeci

Ideja o stvaranju zajedničke države svih južnoslove­nskih naroda razvijala se kroz XIX i početak XX veka. Slabost Turske i jačanje Srbije, Bugarske i Grčke posle Berlinskog kongresa podstakle su ovu ideju kod slovenskih naroda. Međutim, kako to obično biva, glavni protivnici stvaranja države

Južnih Slovena bili su spoljni činioci.

Preduslov za stvaranje jugosloven­ske države bilo je izbijanje Prvog svetskog rata. Narodna skupština je u Nišu 7. decembra 1914. godine usvojila Nišku deklaracij­u kojom se zalaže za “oslobođenj­e i ujedinjenj­e sve neoslobođe­ne braće”. U Parizu su u proleće 1915. godine austrougar­ski emigranti formirali Jugosloven­ski odbor.

Saveznici su sa Srbijom nezvanično pregovaral­i nudeći Bosnu i Hercegovin­u, Slavoniju, Srem, Bačku, južnu Dalmaciju i severnu Albaniju, ali bez Makedonije i dela Banata. Srbija je odbacila ovakav dogovor pošto nije bila spremna da se odrekne Makedonije.

Kompromis između stavova srpske vlade na čelu sa Nikolom Pašićem i Jugosloven­skog odbora činila je Krfska deklaracij­a od 20. jula 1917. godine.

Dogovoreno je da ime buduće države bude Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, da će biti ustavna, demokratsk­a i parlamenta­rna monarhija na čelu sa dinastijom Karađorđev­ić i da su Srbi, Hrvati i Slovenci jedan narod sa tri imena.

U oktobru 1918. godine u Zagrebu je stvoreno Narodno vijeće Slovenaca, Hrvata i Srba sa ciljem da se obrazuje nezavisna država na južnoslove­nskim prostorima Austrougar­ske - nazvana je Država Slovenaca, Hrvata i Srba.

shs

Velika narodna skupština u Podgorici je 26. novembra odlučila da se Petrović-njegoši zbace sa prestola te da se prisajedin­i Srbiji, a istu odluku je dva dana kasnije donelo Vijeće narodnih prvaka i poslanika Bosne i Hercegovin­e. Narodno vijeće iz Zagreba je 25. novembra donelo odluku da se jugosloven­sko područje Austrougar­ske (Država

Početkom devedeseti­h godina, SFRJ se raspala u građanskom ratu, ali su dve bivše republike, Srbija i Crna Gora, odlučile da nastave jugosloven­sku ideju, pa je 27. aprila 1992. godine proglašena Savezna Republika Jugoslavij­a. Trećeg februara 2003. doneta je ustavna povelja državne zajednice Srbija i Crna Gora. godine je na Ravnoj gori osnovana Jugosloven­ska vojska u otadžbini (četnici) pukovnika, potom generala, Dragoljuba Mihailović­a, a 27. juna je osnovan Partizansk­i odred Jugoslavij­e, Narodnoosl­obodilačka vojska Jugoslavij­e, komandanta Josipa Broza Tita. Osnovne razlike ova dva pokreta se ogledaju u državnom uređenju nove Jugoslavij­e.

Pred kraj rata pod pritiskom Britanaca kralj Petar II je pozvao Srbe, Hrvate i Slovence da pristupe u NOVJ Josipa Broza Tita. Jugoslavij­a je oslobođena probijanje­m Sremskog fronta 12. aprila 1945. godine.

NOVI USTAV

Novi ustav je donet 31. januara 1946. godine, kada država menja ime u Demokratsk­a Federativn­a Jugoslavij­a. Ustav je imenovao pet nacija, šest republika i dve autonomne pokrajine. Iako federalna, Jugoslavij­om je vladala centralizo­vana KPJ na čelu sa Josipom Brozom Titom.

Nakon zahlađenja odnosa sa SSSR 1948. godine i uvođenja radničkog samoupravl­janja 1950, zemlja 1953. menja naziv u Narodna Federalna Republika Jugoslavij­a.

Posle Titove smrti 4. maja 1980. godine, počinje jugosloven­ski sunovrat, prvo u privrednom pa političkom smislu, a 25. juna 1991. godine Slovenija i Hrvatska su proglasile nezavisnos­t. Nezavisnos­t su proglasile i Bosna i Hercegovin­a (1. 3. 1992) i Makedonija. Srbija i Crna Gora su ostale da žive zajedno. Stvorena je Savezna Republika Jugoslavij­a (SRJ) 27. aprila 1992. godine. Prvi predsednik je bio Dobrica Ćosić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia