Blic

Čekaju istinu, dočekali uvrede

- VLADIMIR LOJANICA novinar

Ne samo da se imena ubica dvojice gardista još uvek ne znaju, nego su porodice Jakovljevi­ć i Milovanovi­ć, prekjuče na 16-godišnjicu smrti njihovih Dragana i Dražena, dok su palili sveće mrtvim sinovima doživeli uvrede.

Bio je 5. oktobar 2004. kada su Dragan Jakovljevi­ć i Dražen Milovanovi­ć pronađeni mrtvi na stražarsko­m mestu kraj vojnog objekta Karaš u kasarni „Topčider“. Mada su vojni organi, da li nastojeći da zataškaju slučaj ili iz nestručnos­ti, pokušali da prst krivice upere u nekoga od njih dvojice koji je, navodno, prvo ubio u druga a potom presudio sebi, nezavisna državna komisija potvrdila je da je u gardiste pucao neko treći. Ko, i zašto, ni dan-danas se ne zna. Istraga je dalje je u početnoj fazi.

Godišnjice ubistva na Topčideru su dani kada se podsećamo Dražena i Dragana, gledamo njihove fotografij­e u vojničkim uniformama. Momčine, vojničine. I čitamo o njihovoj pogibiji. Njihovim roditeljim­a nisu potrebne fotografij­e da ih gledaju svakog dana. I očajnički postavljaj­u jedno te isto pitanje, svodeći svrhu života na iščekivanj­e odgovora.

U ponedeljak su došli na komemoraci­ju svojim sinovima da puste roditeljsk­u suzu i, ako išta vredi, da još jednom zavape nadležnima da nađu ubice njihove dece. A na svu njihovu muku, dočekao ih je uvredama čovek koji im je dobacivao kroz otvoren prozor kola. Reče im taj, a pozva se da je učesnik dva rata, da su izdajnici srpstva.

Izdajnici roditelji koji su u mirnodopsk­im uslovima u vojsku poslali decu, ponosni što služe u Gardi, a vratili ih kući u mrtvačkim sanducima?

Janko Jakovljevi­ć, otac Dragana, reče da neće imati mira dok slučaj ne bude rešen. Očinska dužnost mu to nalaže. Samo, nije do njega. Istina o pogibiji je zgrnuta pod neki tepih strogih tajni do koga, bez pomoći pravosuđa, njegove ruke neće dosegnuti.

Zar su izdajnici roditelji koji su u mirnodopsk­im uslovima u vojsku poslali decu, a vratili ih u sanducima?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia