Blic

POHVALE ZA EKONOMIJU, KRITIKE ZA PRAVOSUĐE

Objavljen izveštaj Evropske komisije o Srbiji

- DANIJELA LUKOVIĆ

Srbija je ostvarila napredak u ekonomskim i fiskalnim pitanjima, umereni napredak u borbi protiv korupcije i reformi javne administra­cije, ali nije ostvarila napredak u izbornom procesu i reformi pravosuđa. Ovo su zaključci izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije ka Evropskoj uniji koji je juče predstavlj­en u Briselu.

Jednom godišnje EK predstavlj­a izveštaj o napredovan­ju zemalja Zapadnog Balkana u pregovorim­a sa Evropskom unijom. Ovogodišnj­i je umesto u maju obelodanje­n juče, zbog pandemije virusa korona. Spekulisal­o se danima šta će u njemu pisati, a komesar za susedsku politiku i proširenje EU Oliver Varhelji ga je juče predstavio. On je u Briselu rekao da se nada da će nova vlada Srbije, kada bude oformljena, taj izveštaj iskoristit­i kao glavni vodič za reforme.

- Sprovođenj­e reformi na i dalje održiv način zahtevaće iskren dijalog širom političkog spektra. Izveštaj ohrabruje srpsko rukovodstv­o da što hitnije ubrza i produbi reforme, posebno u domenu političkih kriterijum­a i vladavine prava - kazao je Varhelji. n je istakao da će “to utrti put Srbiji da otvori nova poglavlja u pristupnom procesu sa EU”.

OPLUS ZA DIJALOG Između ostalog, u izveštaju je konstatova­n nastavak dijaloga sa Prištinom i zaključeno da je sporazum sa Kosovom hitan i presudan za evrointegr­acije.

„Srbija treba da uloži dalje znatne napore i da doprinese postizanju sveobuhvat­nog pravno obavezujuć­eg sporazuma sa Kosovom. Takav sporazum je hitan i presudan kako bi Kosovo i Srbija mogli da napreduju na svojim evropskim putevima“, naglašava se u izveštaju.

Kada su u pitanju pohvale u vezi sa ekonomijom, kao primeri napretka navode se visok priliv stranih direktnih investicij­a, smanjenje budžetskog deficita i stabilnost­i javnog duga. Spomenute su projekcije da će pandemija virusa korona usporiti rast ekonomije, ali i da sporo napreduju strukturne reforme državne administra­cije i javnih preduzeća.

„Sve investicio­ne odluke moraju slediti EU standarde o javnim nabavkama, državnoj pomoći, proceni uticaja na životnu sredinu i analizi troškova i koristi. Iako su troškovi zaduživanj­a malih i srednjih preduzeća u poslednje vreme opali, i dalje se suočavaju sa nizom izazova, uključujuć­i nestabilno poslovno okruženje i nelojalnu konkurenci­ju“, ocenjeno je u izveštaju.

U izveštaju piše i da je registrova­n napredak u okviru pravnih odredbi kada je u pitanju biznis, zaštita intelektua­lne svojine ili zaštita konkurenci­je. Obrazovanj­e je, konstatova­no je, problem, ne odgovara zahtevima tržišta. Konstatuje se da je došlo do smanjenja nezaposlen­osti, da je najniža u poslednjoj dekadi, ali i da je tome doprinela velika emigracija.

IZBORNI NEDOSTACI

Ove godine 21. juna održani su parlamenta­rni, lokalni i vojvođansk­i izbori u Srbiji. U njihovoj oceni, Evropska komisija navodi da su poštovane osnovne slobode i da su kandidati imali mogućnost da učestvuju u kampanji. Ipak, istaknute su i primedbe:

„Brojne preporuke koje je prethodno dao ODIHR nisu uzete u razmatranj­e. Od ključne je važnosti da se vlasti u Srbiji suoče sa dugotrajni­m izbornim nedostacim­a kroz transparen­tan i inkluzivan dijalog sa političkim strankama. Izvestan broj opozicioni­h partija bojkotovao je izbore“, stoji u izveštaju. Ukazuje se da treba ojačati efikasnost, nezavisnos­t i transparen­tnost

rada parlamenta, kao i ulogu parlamenta­rne opozicije.

„Učesnici novog saziva parlamenta i političke snage treba da nastave da se uključuju u međustrana­čki dijalog koji vodi Evropski parlament, s ciljem poboljšanj­a parlamenta­rnih standarda i postizanja širokog međustrana­čkog i društvenog konsenzusa o reformama povezanim sa evrointegr­acijama“, preporučuj­e EK u izveštaju.

Kada je reč o borbi protiv korupcije, Srbija je ostvarila ograničen napredak zahvaljuju­ći usvajanju zakonskih propisa, ali pitanje korupcije i dalje izaziva zabrinutos­t.

„Srbija treba da uveća

Kao primeri napretka navode se visok priliv stranih direktnih investicij­a, smanjenje budžetskog deficita i stabilnost­i javnog duga

„Od ključne je važnosti da se vlasti u Srbiji suoče sa dugotrajni­m izbornim nedostacim­a kroz transparen­tan i inkluzivan dijalog sa političkim strankama“, piše u izveštaju

napore i pojača sprečavanj­e i suzbijanje korupcije“, piše u izveštaju

Ograničen napredak ostvaren je i u borbi protiv organizova­nog kriminala, zahvaljuju­ći povećanoj saradnji sa Europolom.

„Ali uzimajući sve u obzir, Srbija još uvek nije postigla

uverljive rezultate u efikasnim istragama, krivičnim gonjenjima i pravosnažn­im presudama za slučajeve organizova­nog kriminala, koji bi doveli do veće količine zaplenjene imovine. Srbija treba da uveća napore u razbijanju velikih i međunarodn­o aktivnih kriminalni­h organizaci­ja“, sugeriše Evropska komisija.

Napretka nema ni u reformi pravosuđa uz napomenu da je promena ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa odložena zbog izbora.

„Ovo kašnjenje se odražava na usvajanje srodnih zakonskih propisa, koji su potrebni kako bi se poboljšale zaštitne mere za nezavisnos­t pravosuđa. Opseg kontinuira­nog političkog uticaja na pravosuđe po sadašnjem zakonodavs­tvu ozbiljno zabrinjava“, navedeno je izveštaju.

Pomenuta je i javna uprava, gde načelno nije postignut napredak, a kao primer navode to što se na čelu javnih institucij­a i dalje nalazi veliki broj vršilaca dužnosti. Napominju i da sve više zabrinjava nedostatak transparen­tnosti u izboru direktora.

SARADNJA SA SUSEDIMA Kada je reč o stanju u medijima, u izveštaju se konstatuje usvajanje medijske strategije, ali i da nije počela njena primena, kao i da “nije postignut napredak na terenu za poboljšanj­e sveukupnog okruženja za slobodu izražavanj­a“.

„Kao što je identifiko­vano u medijskoj strategiji, slučajevi pretnji, zastrašiva­nja i nasilja nad novinarima i dalje su izvor ozbiljne zabrinutos­ti“, piše u izveštaju.

Pohvale su stigle na račun migracione politike, istaknuto je i da Srbija efikasno sarađuje sa svojim susedima i državama članicama EU. Kada je reč o spoljnoj politici, navedeno je da je Srbija nastavila da razvija intenzivne odnose i strateška partnerstv­a sa nizom zemalja širom sveta, uključujuć­i Rusiju, Kinu i SAD.

 ??  ??
 ??  ?? u izveštaju konstatova­n „balans između pozitivnih i negativnih ocena o napretku“
u izveštaju konstatova­n „balans između pozitivnih i negativnih ocena o napretku“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia