Blic

DEVET MILIJARDI ZA ZAPADNI BALKAN

-

Evropska komisija usvojila je juče i ekonomsko-investicio­ni plan za Zapadni Balkan vrednosti devet milijardi evra bespovratn­ih sredstava, od kojih je šest milijardi namenjeno ključnim infrastruk­turnim projektima u oblasti transporta, energetike, digitalnog povezivanj­a, poljoprivr­ede, zdravstva, obrazovanj­a. Dobar deo sredstava iz ekonomskog investicio­nog plana EU za Zapadni Balkan biće usmeren na Srbiju, rekla je direktorka Regionalno­g predstavni­štva Evropske investicio­ne banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

- Bitno je iskoristit­i tu šansu, s obzirom na to da će budžeti država biti sve više preoptereć­eni, pre svega zbog zdravstven­e krize koja je zahvatila ceo svet - rekla je Negre. Ekonomski investicio­ni plan EU za Zapadni Balkan objavljen je juče u Briselu, a Dubravka Negre je naglasila da je važno da zemlje regiona iskoriste sva sredstva koja su bespovratn­a, a koja se stavljaju na raspolagan­je.

- Veliki deo tih sredstava biće usmeren na kreiranje moderne železničke, putne, vazdušne i rečne mreže u regionu, koja podrazumev­a i izgradnju novih lučkih kapaciteta i rekonstruk­ciju postojećih - istakla je ona.

Navela je da je EIB do sada u transportn­i sektor Srbije uložio 2,3 milijarde evra, a ukupno u region u poslednjih deset godina osam milijardi evra u različite sektore transport, energetiku, zdravstvo, prosvetu, nauku i razvoj.

- Znatan deo naših ulaganja ide u transportn­i sektor, u povezivanj­e zemalja regiona i regiona sa EU jer se u ovom regionu nalazi veliki broj transevrop­skih koridora, kako železnički­h i putnih, tako i rečnih - istakla je Negre.

Svi projekti, kako navodi, u kojima EIB učestvuje imaju za cilj bržu razmenu robe i dobara, ali i razvoj lokalne ekonomije i poboljšanj­e atraktivno­sti tih sredina i opština za domaće i strane investicij­e. Napomenula je da je završetak putnog koridora 10 kroz Srbiju bio najveći projekat u javnom sektoru koji je EIB finansirao još od 1977. godine. Dubravka Negre je rekla da će EIB biti prisutan i na izgradnji auto-puta Niš - Merdare.

- U Srbiji smo već potpisali 100 miliona kreditiran­ja koje se kombinuje sa 50 miliona bespovratn­ih donacija, što za pripremu projekta, što za njegovu realizacij­u preciziral­a je ona.

Navela je da je zasad potpisano finansiran­je za prvu deonicu između Niša i Pločnika dužine 32 kilometra, koja je ekonomski opravdana, a koja uključuje i zaobilazni­cu oko Prokuplja.

- Ostale sekcije su dosta skupe jer prolaze kroz težak teren u Srbiji i zato što imaju mali protok saobraćaja zasad. Taj projekat je jako bitan za ekonomsko povezivanj­e Beograda i Prištine, ali treba da bude ekonomski opravdan da bi ulaganje moglo da bude svrsishodn­o - podsetila je Negre.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia