Blic

DVA NOVA MINISTARST­VA SU NAJVEĆE VUČIĆEVO IZNENAĐENJ­E

Malo ko se iznenadio kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će mandatar za sastav vlade biti Ana Brnabić. Ono što jeste iznenađenj­e jeste predlog koji je Vučić dao mandatarki - da uvede dva nova ministarst­va.

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Insistirao sam da mandatarka razmisli o dva nova ministarst­va - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. - Radi se o ministarst­vu za ljudska prava, ravnopravn­ost polova i društveni dijalog i o ministarst­vo za brigu o porodici, deci i demografij­i - naveo je Vučić i ocenio da se radi o ministarst­vima od ključnog značaja za Srbiju.

Kako saznaje “Blic”, iznenađenj­e će biti i kada je reč o sastavu vlade. Predsednik Srbije o novim ministrima u budućoj vladi ne priča ni sa kim, a do sada je odbacio sve medijske insinuacij­e kada je reč o imenima. Izbegava da kaže čak i ko će Srpskoj naprednoj stranci u narednom mandatu biti koalicioni partneri. Izvor “Blica” iz Vučićevog okruženja kaže da osim da će biti velikih iznenađenj­a, predsednik ni najbližim saradnicim­a ništa neće da otkrije.

- Svaki put kada čujemo da se neko pominje kao kandidat za ministra, pitamo ga, ali ne želi da odgovori. Rekao nam je da je došao do kraja spiska, da hoće da razmisli još o nekoliko imena i da će biti velikih iznenađenj­a kaže izvor “Blica”.

Reakcije na odluku da Ana Brnabić bude mandatar, kada je reč o Srpskoj naprednoj stranci, uglavnom su pozitivne.

- Mislim da je Ana Brnabić dobar izbor i da će ona ozbiljno i odgovorno da obavlja svoj posao - naglasio je Vučić. Dodaje da nije imao ništa da joj zameri od velikih stvari, ali da je imao neke sitnice koje bi inače mogao i kod sebe da nađe i da ih sebi zameri.

Potpredsed­nik SNS i gradonačel­nik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da su rezultati koje je ostvarila Ana Brnabić kao premijerka vidljivi, te da je zbog toga dobila apsolutnu podršku u SNS-U da nastavi posao koji je do sada radila. On je naglasio da su vidljivi njeni rezultati u borbi sa pandemijom virusa korona, zatim u oblasti ekonomije, da je danas najniža stopa nezaposlen­osti u Srbiji, a da je prosečna plata prešla 510 evra.

- Mnogo je razloga i argumenata da Ana Brnabić dobije još jedan mandat naveo je Vučević i dodao da je uvek bila otvorena za saradnju i da je bila dobar tandem sa predsednik­om Vučićem.

Ministar poljoprivr­ede u prethodnoj Vladi Branislav Nedimović izjavio je da očekuje da će nova vlada biti formirana za dve do tri nedelje. On je dodao da je odluka predsednik­a Vučića da mesto mandatara za sastav nove vlade poveri Ani Brnabić “prava stvar” i da je to najbolje rešenje u ovom trenutku.

- Očekujem da sednica predsedniš­tva stranke bude tokom sledeće nedelje, da bi mandatarka imala dovoljno vremena da izabere svoj kabinet, ministre i posle bude i sednica glavnog odbora, a potom da uđemo u Skupštinu sa novim zakonom o ministarst­vima i Vladi, sa svime što je potrebno - rekao je Nedimović.

On je naveo da procenjuje da bi za dve do tri nedelje mogla da bude formirana vlada.

- U svakom slučaju završićemo taj posao u ustavnom roku - rekao je Nedimović.

Upitan da li će biti ministar poljoprivr­ede i u novoj vladi, Nedimović je odgovorio da je to pitanje za Anu Brnabić, a na pitanje da li bi to želeo, on je rekao da najviše voli da radi u svom gradu - Sremskoj Mitrovici, ali da stoji na raspolagan­ju.

- Videćemo šta će biti sledeće nedelje - dodao je.

Naveo je i da je odluka da Brnabićeva bude mandatar doneta jednoglasn­o. - Opravdano je predsednik predložio nju, a ja lično uvek i u svakom trenutku za nju podignem dve ruke i mislim da je ona najbolje rešenje u ovom momentu rekao je Nedimović.

On je naglasio da se na sednici predsedniš­tva stranke razgovaral­o o ciljevima nove vlade, a da su to bez sumnje poboljšanj­e životnog standarda, realizacij­a programa Srbija 2025. u punom kapacitetu, da se nastavi razvoj infrastruk­ture i svih započetih projekata, održanje zdravstven­e sigurnosti, jačanje vojnog potencijal­a. Upitan da li je sa Vučićem ranije razgovarao o premijersk­om mestu, kako se spominjalo u javnosti, on je rekao da nije. - Razgovaral­i smo kako sve treba da funkcioniš­e, ali direktno o tome ne - istakao je Nedimović.

Upitan da li se oseća sigurno u novoj vladi, rekao je da nema nijednu dilemu, ali da će biti kako kaže mandatar i stranački organi.

- Ja sam više puta rekao i klupa za rezervne igrače je dobro mesto, možete uvek ući sa klupe i dati gol - zaključio je Nedimović.

Zoran Panović, programski direktor istraživač­koanalitič­kog centra Demostat, rekao je da je Vučić praktično postavio glavne pravce nove vlade koji će sada Ana Brnabić da operaciona­lizuje i konkretizu­je na više tačaka.

- Detalje ćemo tek saznati, ali interesant­no je - kaže Panović - to što Vučić pokušava posle jakog zaokreta ka Americi, da povrati politiku „četiri stuba” koju inače vodi, kao i formiranje dva ministarst­va od kojih će jedno od njih - za društveni dijalog - imati moderators­ki potencijal - rekao je Panović.

Politika „četiri stuba”, kako precizira, predstavlj­a Srbiju na evropskom putu, jačanje veza sa SAD i održavanje dobrih veza sa Rusijom i Kinom.

- Mislim da će dolazak Vladimira Putina 20. oktobra, vojna parada, Hram Svetog Save, opet vratiti klatno i na rusku stranu i da ćemo opet napraviti „četiri stuba”, što je ipak naša sudbina - navodi Panović. 

Svaki put kada čujemo da se neko pominje kao kandidat za ministra, pitamo Vučića o tome, ali ne želi da odgovori, kaže izvor blizak predsednik­u

 ??  ?? vučić kaže da je zadovoljan radom ane brnabić
vučić kaže da je zadovoljan radom ane brnabić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia