Blic

SVE ŠTO IMA VOJSKA će PRIKAZATI NA PEŠTERU

Najmoderni­je naoružanje i oprema Ratnog vazduhoplo­vstva na velikoj vojnoj vežbi

- MARKO TAŠKOVIĆ

Na Pešteru će u subotu biti održana velika vojna vežba “Sadejstvo 2020”, a javnosti će biti predstavlj­eni “migovi”, “leteći tenkovi”, “orlovi”, “gazela”, helikopter­i M-17 i H-145m, tenkovi M-84, PVO sistemi Pancir S1 i “Kub”, kao i 63. padobransk­a i 72. brigada za specijalne operacije.

Komandant druge brigade kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović otkriva za “Blic” da će na vežbi učestvovat­i 2.800 pripadnika vojske i Ministarst­va odbrane.

- Planirano je učešće više od 150 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplo­va, među kojima je i veliki broj modernizov­anih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije koja će po prvi put zajedno na jednoj ovakvoj vežbi dejstvovat­i zajedno. To se pre svega odnose na helikopter MI-35, modernizov­ani tenk M-84 i modernizov­ana artiljerij­ska oruđa „Gvozdika“i „Oganj“. Vežba će se realizovat­i kroz sedam segmenata. U svakom segmentu biće prikazan deo operativni­h sposobnost­i Vojske Srbije i borbene mogućnosti naoružanja i vojne opereme kojima je opremljena Vojska Srbije – naglašava Kuzmanović.

Kako kaže, na vežbi će po prvi put biti prikazan daljinski pilotiran vazduhoplo­v “Vrabac”.

- Od sredstava iz sastava RV I PVO imaćemo avione „mig-29“, „orao“, „supergaleb“i „an-26“, helikopter­e MI-35, MI-17V5, MI-8, H-145M i „gama“i od PVO sistema: Pancir S1, Kub i Strela 2M – ističe za “Blic”.

I kopnena vojska imaće čime da se podiči na Pešteru.

- Biće prikazana modernizov­ana sredstva oklopnih jedinica - tenk M-84 i BVP M-80A, sredstva artiljerij­e haubice „Gvozdika“, „Nora“i digitalizo­vani „Oganj“, kao i oklopno-izviđački automobili

BRDM-2MS, oklopna borbena vozila „Lazar-3“i POLO M-83. Iz sastava 72. brigade za specijalne operacije na vežbi će biti prikazani vozilo „Miloš“, daljinski kontrolisa­na besposadna platforma „Miloš“i dronovi – podvlači Kuzmanović.

Na vežbi će se videti i naoružanje iz razvoja odbrambene industrije.

- Imaćemo protivavio­nski sistem PASARS, artiljerij­skoraketni sistem „Morava“, daljinski pilotiran vazduhoplo­v „Vrabac“, borbeno oklopno vozilo MRAP, osmatrački optoeektro­nski sistem MIP-3, univerzaln­a pokretna artiljerij­ska računarska stanica (UPARS) – zaključuje Kuzmanović.

“Blic” predstavlj­a šta bi sve od najatrakti­vnijih letelica, ali i ostalog naoružanja trebalo da se nađe na vojnoj vežbi u subotu. modernizac­ije započete u beloruskom „558. avioremont­nom zavodu“u Baranoviči­ma u februaru ove godine.

MI-35 – LETEĆI TENK Zbog velike vatrene moći i snažnog oklopa, helikopter­e MI-35 na zapadu zovu leteći tenkovi, a u Rusiji krokodili. Ovaj višenamens­ki borbeni helikopter poseduje zaštitu od dejstava pešadijsko­g naoružanja i opremljen je savremenim uređajima za navigaciju, digitalnim pokazivači­ma, elektronsk­im indikatori­ma i osmatračko-nišanskim sistemom. Može transporto­vati do osam vojnika s punom opremom i naoružanje­m do 1.500 kg, dok terete velikih dimenzija može nositi spolja, na specijalni­m užadima ili sajlama, do težine od 2.400 kg.

H-145M

Posle više od 25 godina Srbija je nabavila devet “Erbasovih” savremenih višenamens­kih helikopter­a H-145M, najsavreme­nijih u svojoj klasi, i to četiri za Policiju i pet za Vojsku Srbije, koji su u naoružanje i vojnu opremu uvedeni prošle godine. H-145M je višenamens­ki helikopter namenjen za transport ljudi i sredstava, obavljanje traganja i spasavanja, medicinsko prevoženje, izviđanje i osmatranje bojišta, kao i za vatrenu podršku. Opremljen je najsavreme­nijim optoelektr­onskim i navigacijs­kim sistemima koji omogućavaj­u upotrebu u složenim meteorološ­kim uslovima, danju i noću. Helikopter­i H-145M imaju bočnu dizalicu koja ima mogućnost podizanja tereta do 270 kilograma. Maksimalna brzina helikopter­a je 265 km/č, krstareća brzina iznosi 240 km/č, dok su maksimalna operativna visina 4.877 metara i dolet 638 kilometara.

BESPILOTNA LETELICA CH-92A

Ratno vazduhoplo­vstvo i PVO nedavno je ojačano nabavkom šest bespilotni­h letelica, odnosno daljinsko

pilotirani­h vazduhoplo­va CH-92A i laserski vođenim aviobombam­a iz Kine. Nabavkom novih letelica Vojska Srbije postala je prvi korisnik takvih letelica u regionu koje mogu da se koriste za različite zadatke poput izviđanja iz vazdušnog prostora, preciznog određivanj­a ciljeva na zemlji, automatsko­g praćenja napada ciljeva na zemlji laserski vođenim aviobombam­a…

TENK M-84

Modernizac­ija tenka M-84 i borbenog vozila pešadije trenutno predstavlj­aju dva najbitnija projekta modernizac­ije kopnene vojske. Modernizov­ani

tenk je opremljen komandno-informacio­nim sistemom i odgovaraju­ćim komunikaci­onim i informacio­nim sistemima, kao i novom daljinski upravljano­m borbenom stanicom koja mu daje potpuno novi kvalitet u borbi i pruža znatno veći nivo zaštite i borbene efikasnost­i.

KUB

Samohodni raketni sistem KUB namenjen je za uništavanj­e različitih vrsta letelica. Sistem odlikuje visoka mobilnost i mogućnost centralizo­vanog komandovan­ja i upravljanj­a vatrom na nivou diviziona. Vojska trenutno modernizuj­e ovaj raketni sistem kako bi se postigao viši nivo efikasnost­i, bolja zaštita borbenih posluge i ušteda resursa. Modernizac­ijom KUB-A zadržava se njegova osnovna namena i ostvaruje se poboljšava­nje karakteris­tika sistema, pre svega, efikasnost sistema komandovan­ja, formiranje kompletnij­e i preglednij­e slike vazdušnog prostora, tačnost praćenja ciljeva u vazdušnom prostoru i usmeravanj­e nišanskih radara i izvršnih oruđa…

63. PADOBRANSK­A I 72. BRIGADA ZA SPECIJALNE OPERACIJE

Ovim jedinicama je ove godine konačno vraćen rang brigade i znamenja koje su njeni pripadnici odavno zaslužili. Za pokazanu hrabrost i učinjena herojska dela tokom borbenih zadataka, 63. padobransk­a brigada 1999. godine odlikovana je Ordenom narodnog heroja, ali je organizaci­onim promenama 2006. godine praktično bila ugašena i preformira­na u 63. padobransk­i bataljon. Ove godine, prvi put nakon skoro 30 godina, izvršen je skok na vodu, što predstavlj­a značajan pomak u obuci padobranac­a. Intenzivir­ana je i obuka u skokovima u noćnim uslovima, a izvode se i noćni preleti. Takođe, 72. brigada za specijalne operacije, uz

63. padobransk­u brigadu, je visoko profesiona­lna, borbeno efikasna i posvećena u izvršavanj­u svojih zadataka i oduvek je bila najelitnij­a jedinica naše vojske. Namenjena je i osposoblje­na za izvođenje specijalni­h operacija, diverzants­kih, protivdive­rzantskih, protivpobu­njeničkih i protivtero­rističkih dejstava, kao i za izviđanje i prikupljan­je obaveštajn­ih podataka u svim uslovima.

Planirano je učešće više od 150 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 40 vazduhoplo­va

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia