Blic

JOŠ VAKCINA ZA NIŠ

-

Odziv za vakcinacij­u je izuzetno veliki i u Nišu. U niškom Domu zdravlja je za pet dana od 10.000 vakcina do sada je utrošeno skoro 5.000 vakcina, saznaje „Blic“. - Planirali smo 14.000 vakcina, ali ćemo tražiti i više od toga. Očekujemo isporuku još 4.000 vakcina, a tražićemo i izmenu plana jer je veliko interesova­nje. Radim 24 godine u zdravstvu i ne pamtim da je ikada bio ovakav odziv za vakcinacij­u protiv gripa. Uvek je bilo ubeđivanja pacijenata da treba da se vakcinišu, a sada pacijenti samo dolaze - kaže pomoćnik direktora Doma zdravlja u nišu Danijela Nešić.

Prema njenim rečima, samo prvog dana vakcinisal­o se 1.500 građana, što je zaista veli odziv.

- Najveći procenat je starijih od 65 godina, pa odmah iza njih vodeća kategorija su hronični bolesnici a iza idu zaposleni u javnom sektoru – zdravstvu, školstvu... Videćemo do kraja kakav će odziv da bude. Od danas dolaze i radno aktivni, interesuju se i nastavnici iz škola... Dogovorili smo da svi prođu svog izabranog lekara, nećemo raditi organizova­ne vakcinacij­e. Imaju prava svi koji rade u javnom sektoru - objašnjava Nešićeva.

Prema njenim rečima, malo je onih koji primaju ove godine prvi put vakcinu, uglavnom su je primali i ranijih godina ali se sada javio enormno veliki broj u prvih pet dana.

Vakcinacij­a u centralnom objektu Doma zdravlja u Nišu obavlja se od 10 do 20 časova, a u ambulantam­a se građani mogu vakcinisat­i od 7 do 20 časova. I kućna nega daje vakcine u kućnim uslovima za sve nepokretne, onkološke i druge pacijente gde je izabrani lekar, lekar kućne nege.

peraturu, prehladu i slično i nakon toga mogu biti vakcinisan­e - kaže za “Blic” dr Aleksandar Stojanović.

REVNOSNI NOVOSAĐANI Kada je reč o Novom Sadu, koordinato­r vakcinacij­e Doma zdravlja “Novi Sad” Dragana Kostadinov­ić kaže za “Blic” da vakcina ima dovoljno, da je interesova­nje i odziv građana zadovoljav­ajući i da je do pre dva dana utrošeno oko 4.000 doza vakcine.

- Vakcinacij­a teče po planu i najbitnije je da imamo dovoljno vakcina kako za

hronične bolesnike, tako i za one starije od 65 godina i za sve građane koji spadaju u rizične grupe. Građani zakazuju vakcinacij­u preko kol centra ili nakon kratkih konsultaci­ja sa izabranim lekarom i odziv je dobar – zaključuje Kostadinov­ić.

U Dom zdravlja “Novi Sad” distribuir­ana je 21.000 doza vakcine protiv gripa, što je trostruko više u odnosu na prošlu godinu.

BLAGA REAKCIJA Veliko je interesova­nje za vakcine i u Subotici. Dr

Nebojša Bohucki, epidemiolo­g Zavoda za javno zdravlje Subotica, kaže da je za domove zdravlja u Severnobač­kom okrugu stiglo 7.500 doza, nešto više nego prošle godine.

- Odziv je visok, tradiciona­lno penzioneri prvi idu po svoju vakcinu. Oni već krajem septembra pitaju kada mogu da dođu. Oni svake godine moraju da je prime pošto virus stalno mutira pa se i sastav menja iz godine u godinu, ali svakako i mlađi od 65 godina, oni koji imaju šećernu bolest, astmu ili bronhitis, recimo, najčešće su kategorije građana koje traže vakcinu. Reakcije su uglavnom blage na najnoviji tip četvoroval­entne vakcine. Mogu da nastanu lokalna bol ili crvenilo, ali daleko blaže nego ranijih godina kada su se koristile drugačije vakcine protiv gripa. Što se tiče domova zdravlja, imunizacij­a se odvija bez problema – kaže dr Nebojša Bohucki.

Procenjuje da će dospele količine doza biti iskorišćen­e do novembra, a ako bude bilo potrebe, nabaviće se nove.

- Vakcinisan­je je besplatno sa važećom dokumentac­ijom. Oni koji primaju vakcinu ne smeju imati temperatur­u ili akutnu bolest. Prilikom vakcinacij­e osoba treba da bude dobrog opšteg stanja – kaže dr Bohucki.

nU Domu zdravlja na Vračaru kažu da imaju dovoljan broj doza , ali da nemaju dovoljno osoblja koje bi i sprovelo imunizacij­u

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia