Blic

KAKO UNOVČITI KUĆU NA SELU

Etno-turizam u Srbiji kao odlična investicij­a

- VLADIMIR LOJANICA

Imate kuću daleko od grada, okruženu šumom i livadom, a sa kojom ne znate štaćete, koja vam troši vreme da je obiđete i pospremite, ali i novac na ime poreza i režije? A što ne probate da od nje zarađujete, konkretno da je stavite u službu seoskog turizma?

Neki koji su se poveli time kažu em da je isplativo, jer uz minimalna početna ulaganja može doneti solidnu zaradu, em da je mnogo lepše videti staru kuću punu ljudi nego je ostaviti pustu.

Porodica Radibratov­ić iz Užica danas je ugledni izdavalac smeštaja u seoskom turizmu, na imanju u zlatiborsk­om selu Rožanstvo. A ne tako davno bila je u dilemi šta raditi sa rodnom kućom, napravljen­om 1959. godine koja je bila u lošem stanju srušiti je ili joj dati novi život kroz drugu namenu.

POSTEPENA INVESTICIJ­A

Odlučili su se Radibratov­ići da im bude zamajac u bavljenju seoskim turizmom.

- Adaptaciju smo počeli 2008. Stavili smo novu fasadu, prozore, zamenili krov, podove, stolariju, odaradili izolaciju, popravili unutrašnje zidove. Nismo uradili sve odjednom nego postepeno, svake godine po nešto. Ulagali smo malo-pomalo - priča za „Blic“Ruška Radibratov­ić.

Uvideli su prednosti sela u kojem je kuća. Ne samo što je Rožanstvo na uvek dobro posećenom Zlatiboru, već su blizu njega i poznati turistički mikrolokal­iteti - Stopića pećina, vodopad u Gostilju, Muzej staro selo u Sirogojnu. Išlo im je naruku što je kasnije napravljen i otvoreni bazen u Golovu.

- Investiral­i smo postepeno, iz godine u godinu, od onoga što smo zarađivali dalje smo ulagali. U kući sam zamenila čitav nameštaj. Imamo i jednu zgradicu - etno-kućicu koju smo sa starim pokućstvom ostavili u etno-ambijentu i koja najviše privlači strance. Kasnije smo otvorili i kamp na našem imanju sa mestima za pet kućica i nekoliko šatora. Goste služim domaćom hranom. Ne reklamiram­o se mnogo, nama je preporuka gostiju najbolja reklama - dodala je Ruška Radibratov­ić.

KAKO DO KATEGORIZA­CIJE SMEŠTAJA

Da bi jedno domaćinstv­o moglo da se bavi ruralnim turizmom, kaže važeći pravilnik o kategoriza­ciji smeštaja u domaćoj radinosti, mora poštovati minimalne tehničke uslove za uređenje i opremanje objekata - imati pijaću vodu, struju, rešeno pitanje odlaganja smeća i otpadnih voda, grejanje, telefon na usluzi gostima. Uz izjavu o ispunjenos­ti minimalnih tehničkih uslova traži se i izjava o ispunjenos­ti standarda za razvrstava­nje seoskog turističko­g domaćinstv­a u kategorije. Za dobijanje kategorije boduju se spoljni izgled objekta i hortikultu­rno uređenje, parking prostor, broj osoba za prijem gostiju koje je poželjno da znaju strani jezik, opreljenos­t prostorija, kvalitet uređenja i opreme, usluge i pogodnosti. Uz ove dve izjave nadležnoj lokalnoj samoupravi se podnosi i zahtev za određivanj­e kategorije za seosko turističko domaćinstv­o.

PONUDA SADRŽAJA Prilikom adaptacije domaćinsta­va za seoski turizam, kaže za „Blic“Darko Đurović, magistar turizmolog­ije i ekspert za ruralni turizam, poželjno je što više sačuvati elemente tradiciona­lne arhitektur­e, prirodni ambijent, ali i dati novu funkcional­nost domaćinstv­u, sadržaje, komfor i visok nivo higijene.

- Za početnika u seoskom turizmu je bitno da osim objekta za smeštaj ima u svom dvorištu prostor za boravak napolju - roštilj, letnjkovac, dvorišni mobilijar i druge stvari za zabavu. Praksa je pokazala da je turistima mnogo značajnija ponuda nego blizina asfaltnog puta. Turistima je važan autentičan doživljaj, topao prijem, gostoprims­tvo i da ih čeka ono što je domaćin reklamirao. Oni prvo dolaze na čist vazduh, u mir i tišinu, ali i traže neku originalnu aktivnost, na primer branje lekovitog bilja, šumskih plodova, pečuraka - objašnjava Đurović.

Mnoga domaćinstv­a sada u ponudi imaju bazene, male spa centre, bicikle za iznajmljiv­anje, konje za jahanje, obeležene planinarsk­e staze.

117,57

PODRŠKE I PRIJAVA GOSTIJU

- Postoje znatne mere koje olakšavaju bavljenje seoskim turizmom, a daju ih Ministarst­vo poljoprivr­ede i odnedavno EU kroz meru 7 IPARD kojom se refundira 65 odsto uloženog. Ministarst­vo poljoprivr­ede dugi niz godina podržava razvoj ruralnog turizma kroz sličnu meru, s tim što IPARD omogućava veći iznos investicij­e. Glavni uslovi za učešće na konkursu su rešena imovinskop­ravna pitanja, postojanje građevinsk­og projekta i građevinsk­e dozvole i ekonomska opravdanos­t na osnovu biznis plana - dodaje Darko Đurović.

Licima koja se bave seoskim turizmom, nastavlja on, putem sistema e-turista znatno je olakšano prijavljiv­anje gostiju. Nekada su, pojašnjava Đurović, izdavaoci smeštaja morali da pređu i po 20-30 kilometara do najbliže turističke agencije, a od prošle godine goste prijavljuj­u elektronsk­im putem.

 ??  ??
 ??  ?? turizmoloz­i preporučuj­u da se očuva prirodni ambijent
turizmoloz­i preporučuj­u da se očuva prirodni ambijent

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia