Blic

Real i Šahtjor u LŠ igraju kao podstanari

- ALEKSANDAR PIJEVAC

FUDBALERI REALA MADRIDA i Šahtjora iz Donjecka igraće ove sezone na zamenskim stadionima u Ligi šampiona, saopštila je Evropska fudbalska unija. Real će igrati na stadionu „Alfredo di Stefano“u klupskom trening centru, pošto se renovira „Santjago Bernabeu“. Real će u prvom kolu dočekati Šahtjor 21. oktobra u prvom kolu grupe B.

Stadion je kapaciteta 6.000 mesta, a Real na njemu od juna igra utakmice u prvenstvu.

Utakmica će se igrati bez publike zbog pandemije virusa korona.

- Ako se Real plasira u nokaut fazu, biće procenjeno da li će se utakmice tamo igrati - navodi UEFA.

Šahtjor od februara 2014. godine nije igrao na svojoj „Dombas areni“zbog ratnog sukoba Rusije i Ukrajine.

Sve utakmice u Ligi šampiona ove sezone igraće na Olimpijsko­m stadionu u Kijevu, gde će u drugom kolu 27. oktobra dočekati Inter. 

“Orlovi” su od kasno sinoć u Oslu gde se u javnosti pravi atmosfera da će se naši fudbaleri služiti trikovima na terenu.

Posle dva treninga u Staroj Pazovi, najbolji srpski fudbaleri su se juče preselili u Oslo gde ih u četvrtak (20.45) dočekuje Norveška u plej-ofu baraža za plasman na Evropsko prvenstvo.

“Orlovi” su prijatnih beogradski­h 20 stepeni zamenili kišom i zimskim vremenom (10 stepeni) na severu Evrope. A biće i hladnije, obećavaju domaćini.

Atmosfera u Norveškoj je takva da niko ne očekuje poraz “vikinga”. Sigurni su da njihova reprezenta­cija prolazi u poslednju fazu, a uzdaju se u novu generaciju tek golobradih igrača - Erlinga Halanda (20 godina, Borusija Dortmund), Martina Odegarda

(21, Real Madrid) i Sandera Bergea (22, Šefild junajted).

- Svaki fudbaler sanja da jednog dana igra na Evropskom ili Svetskom prvenstvu. Mi smo blizu tog cilja, iako smo tek na početku karijere - rekao je Odegard, koji se na poziv Zinedina Zidana vratio u madriski Real.

Selektor Lars Lagerbek poštuje srpski tim koji kombinuje mladost i iskustvo, uz odličnu fizičku pripremu.

Šahtjor još od 2014. godine nije igrao na svom stadionu u Donjecku, a i sada će da bude domaćin u Kijevu

Iskusni Luka Milivojevi­ć se vratio u reprezenta­ciju i mogao bi da bude džoker selektora Ljubiše Tumbaković­a na meču u Norveškoj

Međutim, u igri “orlova” ima nešto što mu se ne dopada. - Srbija ima dosta iskusnih igrača, Kolarova, Tadića, Mitrovića, Milivojevi­ća... A oni iskusni vole da provociraj­u na terenu, da koriste “treštok”... To su sitni trikovi koji se koriste u modernom fudbalu i moji igrači ne smeju da padnu. Takođe, na tribinama će biti samo 200 navijača i čuće se sve šta igrači govore. Sudijama to olakšava posao i plašim se da će da bude dosta kazni, žutih kartona. Zato sam im rekao da moraju da budu maksimalno disciplino­vani. Znam da oni to mogu. Video sam kako su fudbaleri Augzburga provociral­i Erlinga Halanda, ali on je ostao hladan. Nije im uzvratio iako je bio isprovocir­an - iskren je Lagerbek. Haland zna da će kompletna srpska odbrana da ga prati svih 90 minuta.

- Biće zanimljiva i teška utakmica. Naravno da će biti tumbaković traži strpljenje

dosta startova, ali ne bojim se. Ne bojim se ni provokacij­a. Još nisam posvetio maksimalnu pažnju protivniku, verovatno ću u naredna dva dana ozbiljnije pristupiti analizi direktnih čuvara. Uvek može nešto da se nauči gledanjem snimaka - kratak je bio 20-godišnji centarfor Norveške i Borusije iz Dortmunda.

Haland je za lokalnu televiziju skenirao „orlove“i ispred svih kapitena Aleksandra Kolarova. Novom članu Intera je promenio prezime u „Kolaroven“.

- Srbija ima sjajne igrače. Ispred svih je Kolaroven, siguran sam da će igrati pogrešio je Haland, ali se brzo ispravio i pohvalio našeg fudbalera: - On je fudbalska legenda, sa pravom zlatnom nogom. Svaki prekid može da bude kazna za nas.

Norvežani prate sve što se piše o našem nacionalno­m timu, tako da su dosta prostora posvetili obraćanju selektora Ljubiše Tumbaković­a, a pogotovo pitanju novinara da li će da napusti klupu ako se Srbija ne plasira na Evropsko prvenstvo.

GOVORILO SE MESECIMA da će prvi napadač Partizana Umar Sadik doneti ogroman novac klubu. Pričalo se o ciframa od više od 10 pa i 20 miliona evra. Pričalo se o zatvaranju budžeta za jednu sezonu njegovim odlaskom... Pričalo se...

Umar Sadik je završio u drugoj ligi Španije, a obavezao se na vernost Almeriji. Mnogi će reći u transferu koji je daleko ispod cene.

Španci će u nekoliko rata da isplate crno-belima pet miliona evra, a obeštećenj­e može i da naraste na devet miliona ako se Almerija plasira u La Ligu, a Nigerijac se raspuca i odigra za Špance 50 utakmica. Međutim, to nije zagarantov­an novac, pogotovo kada se zna da je uvek opcija da se Nigerijac skloni iz tima posle 49 odigranih mečeva ili da se proda. Upravo je tako svojevreme­no Majorka prevarila Crvenu zvezdu za deo bonusa od transfera Boška Jankovića.

Ipak, čak ni tih pet miliona neće kompletno završiti u Humskoj. Prema ranijem dogovoru sa Romom, “vučici” pripada 10 odsto od obeštećenj­a. U ovom trenutku to znači da joj sleduje uplata od 500.000 evra.

Veliki procenat će uzeti i Sadikova menadžersk­a agencija. Prema propisima

FIFA, agenti mogu da izvuku najviše osam odsto od obeštećenj­a. Dakle, računajte da će menadžerim­a da pripadne do 400.000 evra.

Partizan je samo na otkup Umara Sadika od Rome potrošio 1,7 miliona evra, a procenat će dobiti i Abudža, Specija, Bolonja, Torino...

Sadik je prve fudbalske korake napravio u Abudži, a kasnije ga je dovela Specija, za čije mlađe kategorije je igrao sve dok ga 2016. godine nije kupila Roma. Kasnije je igrao na pozajmicam­a za Bolonju, Torino, NAC Bredu, Rendžers i Peruđu, pre nego što je stigao u Beograd. Svim tim klubovima će pripasti određen procenat prema tablicama FIFA, kao nagrada za doprinos u razvoju igrača. Navedeni klubovi će da podele pet odsto ukupnog obeštećenj­a, odnosno 250.000 evra.

Na kraju, tri odsto pripada i FSS. Zbog odlaska Sadika u Španiju naša fudbalska kuća će uzeti 150.000 evra.

Roma je od prodaje Umara Sadika Partizanu do sada zaradila 2,3 miliona evra, praktično više nego crno-beli za koje je igrao.

Dakle, 1,3 miliona evra odlazi na druge račune, a ne na Partizanov. To je uobičajena situacija kod svakog transfera, nikad ne završi kompletno obeštećenj­e na istoj adresi. Partizan dakle može da računa na 3,7 miliona ako se ne aktivira nijedna od bonus klauzula. Ipak, crno-beli su već imali ozbiljne troškove zbog Nigerijca. Podsetimo, za pozajmicu su uplatili Romi 100.000 evra, a kasnije su ga otkupili za još 1,6 miliona. Tako dolazimo do računice da Partizanu pripadaju dva miliona od ukupno pet.

Svakako, ni to nije mala zarada na fudbaleru koji je odigrao samo 52 utakmice za crno-bele.

n

 ??  ??
 ??  ?? luka modrić i real Će igrati na stadionu „alfredo di stefano“
luka modrić i real Će igrati na stadionu „alfredo di stefano“
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia