Blic

“Hurricane” devojke snimile naslovnu numeru za seriju “Jugosloven­ka”!

- 3,1.

nakon velikog uspeha “Crvenog meseca”, publika širom regiona s nestrpljen­jem očekuje “jugosloven­ku”, a u susret početku emitovanja, otkrivamo vam nove detalje ove istorijsko­ljubavne drame. pesmu “stani, stani, ibar vodo” u izvođenju bore Čorbe ste kroz skoro 130 epizoda slušali kao špicu “Crvenog meseca”, a marko kon će biti zadužen muziku i u seriji “jugosloven­ka”. tokom leta, kon uz konsultaci­je sa autorskim timom komponovao muziku za naslovnu numeru, a juče je ta pesma i snimljena. u studiju jednog od naših najpoznati­jih muzičkih producenat­a razgovaral­i smo o ovoj numeri, koja će sasvim sigurno obeležiti seriju “jugosloven­ka”.

- pesma je pisana u duhu vremena u kom se odigrava serija, iako smo dozvolili sebi umetničke slobode i malo otišli izvan okvira tog doba, jer u tom periodu nije nastalo mnogo umetničkih dela. Zanimljivo je da se u pesmi smenjuju standardni četvoročet­vrtinski ritam i sedmoosmin­ski ritam karakteris­tičan za bivšu jugoslavij­u, u ovom slučaju buduću jer u seriji tek treba da se stvori ta država. u izboru instrumena­ta sam se sveo, ograničio, a sve kako bih imao veću slobodu, što zvuči paradoksal­no, ali je odličan umetnički postupak. u obzir su došli intrumetni koji se pojavljuju u simfonijsk­om orkestru sa akcentom na gudačke instrument­e, zatim tradiciona­lni udarački instrument­i – tapani, darbuke, neki intrumenti s početka 20. veka – i jedan ozbiljan sintisajze­r koji je iz 21. veka. dakle, to je jedan konglomera­t 18. i 19, početka 20. i 21. veka – sve to spakovano u ovoj numeri. sam tekst govori više za sebe nego što bih ja mogao da kažem, ali je potpuno jasno da ga peva verna ljuba svom dragom koji je otišao u rat i kog čekaju ona i njegova majka, a sve je to personifik­acija otadžbine koja čeka povratak heroja – objašnjava kon.

na iznenađenj­e mnogih, naslovnu numeru za seriju “jugosloven­ka” otpevale su članice trenutno najpopular­nijeg ženskog benda “eurricane”: sanja vučić, ksenija knežević i ivana nikolić, a kon otkriva zbog čega je zbor pao baš na njih.

- ovo je numera kakvu one nikad nisu pevale do sada, ali im se veoma dopada i upravo je u tome draž: kao što smo spojili sintisajze­r iz 21. veka i gudače iz 19. veka, tako je odlična fora da spojimo tradiciona­lnu numeru i trenutno najmoderni­ji ženski sastav.

“eurricane” devojke su rado prihvatile markov poziv da otpevaju naslovnu pesmu za seriju “jugosloven­ka”, jer vole da eksperimen­tišu sa žanrovima. sanja, ksenija i ivana su veoma počastvova­ne i odmah su prihvatile izazov.

- ovo je veliki izazov, uglavnom kada se govori o muzici, filmska i serijska muzika su najzahtevn­ije i generalno najpoštova­niji pravac u muzici – rekla je sanja, a ksenija i ivana su se složile da je izuzetna čast raditi na ovakvom projektu:

- velika nam je čast, ovo će biti veoma gledana serija, sigurne smo da će ispasti sve super.

pesma zaista jeste odstupanje od njihovog fazona, ali su sanja, ivana i ksenija sigurne da će se odlično snaći i u ovakvoj tradiciona­lnoj numeri.

- ovo je prava filmska numera, arhaična, u skladu sa vremenom, baš nam se sviđa – rekle su devojke.

kako zvuči pesma i kako su se članice grupe “eurricane” snašle u ovom zahtevnom zadatku, saznaćete već u ponedeljak 12. oktobra kaa čujete špicu serije “jugosloven­ka”.

 ??  ?? .ao ģto je najavljeno, istorijska dramska serija “Jugosloven­ka”, idejnog tvorca Romana Majetića i producenta Željka Mitrovića počinje sa emitovanje­m
oktoera na 79 3ink
.ao ģto je najavljeno, istorijska dramska serija “Jugosloven­ka”, idejnog tvorca Romana Majetića i producenta Željka Mitrovića počinje sa emitovanje­m oktoera na 79 3ink
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia