Blic

DAČIĆ DIŽE CENE ĆEVAPA I KAFE

- D. Luković

Novoizbran­i predsednik Skupštine Srbije i lider SPS Ivica Dačić odlučio je da se obračuna sa praksom u parlamentu koja je prethodnih godina bila veliki trn u oku javnosti - niskim cenama u restoranu! Rešio je da poveća cene pića i hrane, ali traži način kako to da uradi a da se ne ogreši o zakon.

SVAKE GODINE SE piše i izveštava o cenama po kojoj poslanici, ali i zaposleni u Skupštini mogu da jedu i osveže se između zasedanja. I ove godine javnost je ogorčeno reagovala na ovu njihovu privilegij­u, što i ne čudi, jer espreso, sok od breskve i mineralna voda koštaju koliko i vekna hleba. Ali, ipak, jedna je razlika - ovoga puta u fotelju predsednik­a parlamenta seo je Dačić, koji se nameračio da novinarima, ali i javnosti ovu temu skine sa dnevnog reda.

- Novinari potenciraj­u tu temu. Tražio sam izveštaj o tome, da vidim o čemu se radi i zašto su cene takve kakve jesu. Rečeno mi je da to nema veze sa Skupštinom, već sa Upravom za zajedničke poslove državnih organa. Objasnili su mi da je to tako jer nemaju pravo da zarađuju, nisu restoran ili kafana, već interni restorani za sve državne institucij­e i oni ne smeju da naplaćuju više nego što to zaista košta. Po toj ceni oni i kupuju - rekao je Dačić za „Blic“.

On dodaje i da se stiče pogrešan utisak da su cene takve jer poslanicim­a neko plaća.

- Ovako ispadne da poslanicim­a neko plaća to što jedu i piju, jer ispada da su cene ciljano povlašćene i da neko plaća za njih. Nije isključeno i da se okrenemo drugom rešenju, automate pa koliko ubace para, toliko nek piju kafe - kaže Dačić.

Ovom temom podrobnije će se baviti generalni sekretar Skupštine Veljko Odalović, koji je nedavno rekao da treba da se nađe rešenje, ali i da se ispoštuju propisi.

- Tek treba sa Upravom za zajedničke poslove, u čijoj je to nadležnost­i, da se vidimo i razgovaram­o o tome. Mi im prosto dajemo prostor da se podignu cene, a za koliko će to biti, zaista sada ne možemo da znamo - objasnio nam je on.

Poslanik SNS Veroljub Arsić kaže za „Blic“da ne zna kakve su cene u restoranu i da je prestao da ide čim se ta tema pojavila u javnosti, a on ušao u parlament.

- Ne znam kakve su cene, godinama nisam bio u restoranu, možda samo naručim kafu gostu koji dođe kod nas u poslanički klub. Mislim da ima mnogo važnijih tema. Čini mi se da je to zabava za narod - kaže Arsić.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević se za „Blic“izjasnio da je za to da se podignu cene, ali da se to odnosi samo na poslanike.

- U restoran ne idem jer nemam ni vremena za to. Ukoliko se razmatra mogućnost podizanja cena, moj lični predlog je da se podignu samo za poslanike. Oni imaju nešto veća primanja od onih koji rade u službi, čistačice, administra­tivni službenici - kaže Milićević. 

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia