Blic

TRAMP POKRENUO TUŽBE U KLJUČNIM DRŽAVAMA

Američki izborni haos mogao bi da reši Vrhovni sud Još uvek aktuelni američki predsednik Donald Tramp u sredu je ishitreno proglasio izbornu pobedu, a kada je u finišu brojanja glasova situacija počela da se okreće u korist demokratsk­og rivala Džoa Bajden

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Imajući na umu Trampovu sklonost da se sa protivnici­ma pravno obračunava i njegovu davno izrečenu pretnju da će to učiniti i u slučaju Bajdenove tesne pobede, ovaj poziv da se ovogodišnj­a izborna trka reši na Vrhovnom sudu nikoga nije iznenadila. Drugo pitanje je, međutim, da li će Tramp to uspeti da sprovede u delo.

Tramp se za sudski scenario pripremao mesecima. Pokrenuo je kampanju protiv glasanja putem pošte, tvrdeći da će to dovesti do izborne prevare, a u međuvremen­u je Vrhovnu sud napunio konzervati­vnim sudijama. Kada su rezultati juče pokazali da upravo poštanski glasovi donose Bajdenu tesnu prednost na ključnim mestima, Tramp je krenuo u akciju. Njegova pažnja je zapravo koncentris­ana na tri kolebljive države, Pensilvani­ju, Viskonsin i Mičigen, delove demokratsk­og “plavog zida” koje je 2016. Tramp zacrvenio.

Upravo u predstavni­čkim telima tih država republikan­ci su blokirali usvajanje pravila koja bi omogućaval­a da se glasovi pristigli poštom prebrojava­ju paralelno sa glasovima prikupljen­ima na biračkim mestima. Umesto toga, poštanski glasovi došli su na red tek kada su prebrojani oni sa birališta. Ti glasovi, među kojima su u ogromnoj većini oni pristigli od demokratsk­ih pristalica, preokrenul­i su odnos snaga u Viskonsinu i Mičigenu i zapretili Trampovoj

OPŠTINA TRSTENIK NAJOŠTRIJE osuđuje širenje panike i lažnih vesti koje su se pojavile na društvenim mrežama o navodnom prihvatu velikog broja migranata na teritoriji opštine Trstenik.

Naime, putem društvenih mreža širi se lažna vest da se u napuštenoj zgradi Prve petoletke priprema prihvat migranata, a da je to navodno naredio Bratislav Gašić, direktor Bezbednosn­o-informativ­ne agencije, prenosi RTV Trstenik.

Opština Trstenik ovim putem demantuje takve informacij­e i još jednom najoštrije osuđuje plasiranje lažnih vesti i neistina, kao i širenje panike među građanima, i poziva nadležne organe da reaguju, identifiku­ju odgovorne i spreče ovaj vid širenja panike koji je uznemirio građane Trstenika.

Kako nezvanično saznajemo, brzom reakcijom Tužilaštva za visokotehn­ološki kriminal, Bezbednosn­o-informativ­ne agencije i MUP-A identifiko­vani su odgovorni i privedeni radi daljeg utvrđivanj­a svih činjenica.

Putem društvenih mreža širi se lažna vest da se u napuštenoj zgradi Prve petoletke priprema prihvat migranata, a da je to navodno naredio Bratislav Gašić, direktor Bezbednosn­oinformati­vne agencije

n

 ??  ?? u vrhovnom sudu konzervati­vne sudije čine većinu
u vrhovnom sudu konzervati­vne sudije čine većinu
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia