Blic

ĐACI NA MINI-RASPUSTU, OKUPLJANJA DO PET OSOBA

U poslednja 24 sata na korona virus u Srbiji je testirano 12.947 osoba, od kojih je 2.282 imalo pozitivan nalaz, dok je nažalost preminulo 10 lica.

-

Zbog sve lošije epidemiolo­ške situacije, tokom jučerašnje­g dana zasedao je krizni štab. nakon razgovora, odlučeno je da naredne nedelje na raspust ne idu samo osnovci, već i srednjoško­lci. Počev od srede, svi učenici osnovnih i srednjih škola imaće tri dana odmora. Još jedna nova mera koju je krizni štab doneo je zabrana okupljanja više od petoro ljudi kako u zatvorenom, tako i u otvorenom prostoru.

ŠKOLE

Članica kriznog štaba dr darija Kisić Tepavčević potvrdila je da je na sednici tog tela odlučeno da se broj osoba koje mogu da se okupljaju u otvorenom i zatvorenom prostoru smanjen sa 30 na pet.

- Sada smo odlučili da i srednjoško­lci imaju mini-raspust u isto vreme, tako da tri dana đaci neće pohađati školu. Videli smo da se školska sredina nije pokazala kao okidač za širenje korona virusa - rekla je Kisićeva na pres konferenci­ji.

Ona je dodala da nije bilo odluke za neke radikalnij­e mere, poput ograničava­nja kretanja ili ograničava­nja satnice rada.

- Situacija je izuzetno nepovoljna i nestabilna, to što je u nekim drugim zemljama lošije, ne sme da nas teši - navela je Kisić Tepavčević.

HOSPITALIZ­OVANI

Ukazala je da je desetoro preminulih u poslednja 24 sata u našoj zemlji veliki gubitak, a sve to pokazuje kakav je potencijal virusa, koliko je opasan i kako se brzo širi.

Kada je reč o hospitaliz­ovanim osobama, doktorka Kisić je istakla da je trenutno hospitaliz­ovano 2.307 kovid pacijenata, od kojih najviše u Beogradu. Ukazala je da je u bolnici „dragiša Mišović“smešteno desetoro dece i šest majki, jedna trudnica, odnosno ukupno preko 200 kovid pacijenata. najviše, kako je dodala, nalazi se u KBC „Bežanijska kosa“244.

Kisić Tepavčević rekla je da još ima kapaciteta i da je moguće i dalje da se razmišlja nekoliko koraka unapred, ali da treba svi da mislimo na popunjenos­t kapaciteta u zdravstven­om sistemu i ne dozvolimo da oni budu maksimalno iscrpljeni.

OKUPLJANJA

- Odlučili smo da se smanji broj osoba koje mogu da se okupljaju u zatvorenim i otvorenim prostorima, što je do sada bilo ograničeno na 30, a sada je smanjeno na pet osoba - rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je preciziral­a šta to praktično znači i navela da to nije samo preporuka, već obaveza koja će biti zakonski regulisana!

- Kao što je prethodna mera bila regulisana zakonom, tako će i ova. Ovo nije na nivou preporuke. Zabrana se odnosi na okupljanje

na javnim manifestac­ijama, što se odnosi na proslave, kongrese i seminare. Misli se na organizova­na okupljanja. Ne odnosi se na školsku i radnu sredinu - naglasila je ona.

Kada su u pitanju ustanove kulturnih manifestac­ija, dodala je, zadržano je za bioskope i pozorišta ograničenj­e do 500 osoba, ali uz propisane mere.

- To se pokazalo kao dobro. Znamo kako se sedi, kako se nosi maska. Gledali smo kako su to zemlje iz okruženja radile i preslikava­li ga - navela je Kisićeva i dodala da mere zavise isključivo od nas.

Ona je pojasnila da treba da utičemo jedni na druge, govoreći o javnom prevozu.

 ??  ??
 ??  ?? OSIM OSNOVACA, NA MINIRASPUS­TU BIĆE i srednjoško­lci, odlučio je krizni štab
OSIM OSNOVACA, NA MINIRASPUS­TU BIĆE i srednjoško­lci, odlučio je krizni štab
 ??  ?? Doktorka Kisić je istakla da je trenutno hospitaliz­ovano 2.307 kovid pacijenata, od kojih najviše u Beogradu
Doktorka Kisić je istakla da je trenutno hospitaliz­ovano 2.307 kovid pacijenata, od kojih najviše u Beogradu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia