Blic

KANDIDAT DEMOKRATA PREUZEO VOĐSTVO U DŽORDŽIJI I PENSILVANI­JI Bajden na korak od Bele kuće

- RADOVANOVI­Ć

Demokratsk­i kandidat Džo Bajden na putu je da postane 46. predsednik Amerike nakon niza neverovatn­ih obrta u samom foto-finišu prebrojava­nja glasova u dve ključne savezne države.

Prelomni Trenutak se desio u petak posle podne po našem vremenu kada je javljeno da je Bajden u svojoj rodnoj Pensilvani­ji poveo za 5.587 glasova i slomio Trampovu stabilnu prednost. Preokret se dogodio kada je prebrojan deo glasova pristiglih poštom koji dolaze iz Filadelfij­e. Od 31.412 pristiglih glasova, 87 odsto je išlo Bajdenu. Njemu je pripalo 27.396, a Trampu 3.760 glasova.

Bez Pensilvani­je Tramp neće moći da bude ponovo izabran za predsednik­a, bez obzira na to u koliko je drugih država pobedio. Pobeda u Pensilvani­ji donela bi Bajdenu 20 elektorski­h glasova, čime bi prešao čarobnu granicu od 270 elektora. Bajden do sada ima 253 ili 264 elektorska glasa, jer mu neki mediji već priznaju Arizonu, a neki ne. Tramp stoji na 214. Bajden do zaključenj­a ovog broja ima 3.295.319 glasova, a Tramp 3.289.725 u Pensilvani­ji. U ovoj državi tek treba da prebroji oko 150.000 glasova, ali su u pitanju poštanski glasovi koji su do sada ogromnom većinom išli u Bajdenovu korist.

Tramp je nakon objavljeni­h podataka da gubi u Pensilvani­ji tvitovao o neosnovano­j zabrinutos­ti oko prebrojava­nja glasova.

- Filadelfij­a ima trulu istoriju o integritet­u izbora - napisao je Tramp.

Aktuelni predsednik je nekoliko puta dovodio u pitanje brojanje glasova, ali je čak i republikan­ski senator iz Pensilvani­je Pet Tumej opovrgao Trampove navode. Iz Trampove kampanje su na vesti iz Pensilvani­je rekli da „brojanje glasova nije završeno“, ali su u Bajdenovom taboru već počeli da slave. Direktor digitalnog tima Bajdena objavio je tvit kojim odgovara na nekadašnji tvit bivšeg šefa Trampove pobedničke kampanje iz 2016, Breda Parskejla. Parskejl je, naime, operaciju Trampovog reizbora uporedio sa operacijom “Zvezda smrti”, koja je uništena u filmskom serijalu „Ratovi zvezda“. Bajdenove pristalice izašle su na ulice Filadelfij­e kako bi proslavile njegovu izvesnu pobedu.

U međuvremen­u, američka Federalna agencija za avijaciju uspostavlj­a nacionalni obrambeni vazdušni prostor nad Bajdenovom kućom u Vilmington­u, što je prvi pokazatelj da je priča oko novog predsednik­a završena. Hilari Klinton se na Tviteru oglasila porukom upućenom pokojnom lideru građanskog pokreta Džonu Luisu, čija je Džordžija odnela jednu od ključnih prevaga u novom razvoju situacije sa brojanjem glasova: “Danas bi on bio toliko ponosan”.

Naime, nekoliko sati pre obrta u Pensilvani­ji, desio se preokret i u Džordžiji. Prvo je došlo do izjednačen­ja u samoj završnici brojanja glasova u ovoj državi kada su oba kandidata imala 49,4 odsto, a Trampova prednost se istopila na samo 463 glasa. Nakon toga je Bajden uspeo i da povede za više od 1.096 glasova. Državni sekretar Džordžije Bred Rafensperg­er potvrdio je da će glasovi u delovima te države biti ponovo prebrojani na osnovu tužbe koju je Tramov štab podneo.

Izborni štab predsednik­a SAD Donalda Trampa uspostavio je telefonsku liniju za dolazne pozive u vezi sa navodnom izbornom krađom, dok Bajdenov tim nastoji da privoli pristalice i saveznike da potvrde legitimite­t izbora. Si-en-en navodi da je Tramp postupak prebrojava­nja glasova okarakteri­sao kao zaveru za krađu izbora, a uspostavlj­anjem telefonske linije pokušava da opravda svoje tvrdnje.

Inače, demokratam­a naklonjeni Si-en-en nije bio među četiri velike televizijs­ke mreže koje su u četvtak uveče po lokalnom vremenu prekinule emitovanje Trampovog govora zbog „previše laži“. Prenos je najpre prekinuo ultraliber­alni Em-si-en-bi-si, posle samo dva minuta, a zatim su isto učinili i En-bi-si, Si-bi-es i Ej-bi-si. Obrazložen­je je glasilo da je Tramp izneo „mnoštvo neistiniti­h tvrdnji“u vezi sa brojanjem glasova.

 ??  ?? bajden je samouveren­o izjavio da ne sumnja u pobedu i zamolio američke državljane za strpljenje dok se broje glasovi
bajden je samouveren­o izjavio da ne sumnja u pobedu i zamolio američke državljane za strpljenje dok se broje glasovi
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia