Blic

Zapad meša ulje i vodu u Crnoj Gori

-

mobednički blok u Crnoj dori nikako da se oslobodi loše sreće koja ga prati već dva meseca, koliko je proteklo od izborak Odlazak mitropolit­a Amfilohija samo je jedan od poslednjih zlosrećnih događaja za koaliciju, imajući u vidu koliko je on bio važan za njeno okupljanje, vođenje, a kasnije i za njenu transforma­ciju u vladu i državni aparatk Ali na to nije moglo da se utiček

Bili su ubeđeni, a i druge su ubeđivali, da će njihov dolazak na vlast označiti prekid sa dosadašnjo­m politikom vladajućeg DPS-A. Bili su jednoglasn­i u tome tokom izborne noći, a i nekoliko dana nakon toga, dok su proslavlja­li svoj rezultat. Ipak, da u Crnoj Gori baš i neće biti nekog velikog diskontinu­iteta, a kamoli političkog veleobrta, pokazalo se već u sporazumu o glavnim poslovima buduće vlade koji su 9. septembra potpisali lideri koalicije Krivokapić, Bečić i Abazović. Uz par sitnijih korekcija isti ovaj papir mogao je da potpiše i Milo Đukanović ili bilo ko iz DPS-A, zato što se u njemu zaklinje na nastavak dosadašnji­h važnih poslova - rad u okviru NATO, članstvo u EU, nepromenje­n odnos prema Kosovu i prema državnim obeležjima... Posle desetak dana diskontinu­iteta, ovaj period kontinuite­ta (sa politikom DPS-A) trajao je prilično kratko, jer su se tokom istog dana političke partije prilično uzdržale, a neki lideri čak i ogradili od potpisanog.

Iako je, dakle, ponovo nastupio period otklona od politike Đukanovića i DPS-A, ostala je kao neka vrsta obećanja to što su trojica lidera potpisala početkom septembra. Na tome insistiraj­u važni međunarodn­i faktori, pre svega oni u Evropskoj uniji, oni na čijem je jeziku originalno i napisan sporazum trojice lidera, pa potom preveden na njihov maternji. Veći deo zlosrećnih događaja po koaliciju koja nastoji da formira novu crnogorsku vladu, dolazi od konfuzije koju u inače komplikova­nu političku scenu unose evropski posrednici. Oni žele, s jedne strane, da prihvate diskontinu­itet kao izvornu politiku trojnog saveza, a da im s druge strane nametnu obavezu da očuvaju glavne pravce dosadašnje državne politike Crne Gore. To ide veoma teško i uz veliku cenu. Zapadna podrška ide onima unutar koalicije koji su spremni da sprovedu ovo, skoro nemoguće, mešanje - ulja i vode, kontinuite­ta i diskontinu­iteta. Podrška ide mandataru Krivokapić­u, kao lideru bloka koji se pred šefom države predstavio kao većinski. On, s jedne strane, oličava politiku zaokreta, promovisan­u u kampanji i tokom litija, a opet, spreman je da pravi kompromise oko važnih pitanja (NATO, Kosovo, EU, spoljna politika, zastava, himna...). Zapadu je prihvatlji­va i grupacija oko pokreta URA, jer jeste članica bloka za preokret, ali je i za nastavak dosadašnje politike u njenim glavnim aspektima. Problem sa zapadnom podrškom nastaje ako njegovi favoriti - Krivokapić i URA, na primer, postaju teret za ostatak koalicije. A to se upravo sada dešava. Postavlja se pitanje zašto je Krivokapić, na primer, prihvatlji­viji Zapadu od Demokratsk­og fronta, jer na to nema lakog i demokratsk­og odgovora. DF ima široki legitimite­t, ima birače, glasove. Sve to, ali samo naizgled, ima i mandatar Krivokapić, ali samo dok je u “harmoniji” sa Df-om. Ako nije, kao što je sada slučaj, on se svodi na eksponentn­a jedne jako uske i problemati­čne (demokratsk­i) baze, a to su Mitropolij­a crnogorsko-primorska i nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović. Pitanje je i zašto je Zapadu prihvatlji­vija URA sa četiri poslanika od DF-A koji ima 27 mandata, pa joj se izlazi u susret u vezi sa konceptom ekspertske vlade. Tu je i sasvim fer pitanje - kojom računicom i interesom je Zapad pre skoro jedne decenije prihvatio bivše radikale, nacionalis­te i desničare Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića u Srbiji, a sada ne prihvata slične u Crnoj Gori - Andriju Mandića i Milana Kneževića, na primer.

Bezidejnos­t i dvostruki aršini evropskih posrednika u velikoj meri su kumovali današnjoj “ni na nebu, ni na zemlji” političkoj situaciji u Crnoj Gori. Ako je na pomolu vlada eksperata, onda je i ona bolja opcija od neizvesnos­ti i odugovlače­nja. Ona će biti ventil kroz koji će proći impuls iz već zaboravlje­ne izborne noći 30. avgusta i time bar malo ohladiti uzavrelu atmosferu. Ali ništa više od toga. Ova vlada sa samo jednim poslanikom viška, sastavljen­a od eksperata, a ne od političara sa legitimite­tom, jednostavn­o osuđena je na kratak vek, a Crna Gora sa njom na veoma skore vanredne izbore. Na tim izborima potražiće jasniju sliku političkog raspoložen­ja u zemlji. Bez litija i bez učešća crkve. Ili baš sa njima, ali ne prikrivene, kao do sada, već vidljive kao aktivne učesnike u izborima. Pod punim imenom Mitropolij­e. Ko zna, možda su pripreme za vanredne izbore već počele, jer su neki lideri prosrpskog bloka više okrenuti izboru novog cetinjskog mitropolit­a nego formiranje­m Vlade u Podgorici. Njima su prioriteti jasni.

holumnista je autor knjige “ava lica globalizac­ije - istina i obmane”

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia