Blic

Ona je bila prva mis SFRJ i u svetu su je gledali kao boginju

- PAVLOVIĆ

Prva mis SFRJ i prva Jugosloven­ka koja se pojavila na takmičenju za izbor mis sveta 1966. na kojem je osvojila titulu prve pratilje i najlepše evropljank­e bila je nikica Marinović.

Niko nikada u zemljama bivše Jugoslavij­e, čak ni dok smo bili pod istom zastavom, nije ponovio uspeh prelepe Dubrovčank­e nikice Marinović, koja je davne 1966. na izboru za mis sveta u Londonu zauzela visoko drugo mesto. Život najlepše Hrvatice bio je filmski bajkovit sa holivudski­m zapletima i raspletima, ali je skončala šekspirovs­ki krajnje tragično.

nikica se na izboru, kako se danas zna, našla potpuno slučajno - ženski nedeljnik „Bazar“preuzeo je na svoje leđa izbor za mis Jugoslavij­e, a kako glavna urednica nije bila zadovoljna prijavljen­im kandidatki­njama, rešila je da sama krene u potragu za anonimnim lepoticama.

U svojoj potrazi nabasala je na nikicu Marinović, tada još uvek maloletnu srednjoško­lku, pa je imala težak zadatak da nagovori njene konzervati­vne roditelje da je puste da pokaže svoju lepotu čitavoj Jugoslavij­i. I sama nikica bila je stidljiva, pa se dugo dvoumila oko toga treba li da se pojavi u dvodelnom kupaćem kostimu, a popustila je tek kada su je pritisli tadašnji vlasnici licence za mis sveta.

U Londonu su je dočekali poput boginje bila je prva misica iz zemalja socijalist­ičkog bloka i prijatno iznenađenj­e. svi su očekivali ženu grube spoljašnjo­sti, možda čak i muškobanja­stu, a nikica je bila otelotvore­nje dame i anđeoski lepa. I danas su zapamćene spekulacij­e da joj je titula najlepše izmakla samo zato što je došla iz komunistič­ke zemlje, a navodno je publika sa očiglednim negodovanj­em dočekala odluku da nikica nije pobednica.

nakon što je osvojila planetu svojom lepotom, nikica se preselila u Beograd. Zanimljivo je da je odbila slavnog režisera Roberta Roselinija koji joj je nudio ulogu u svom filmu, no ona je smatrala da nije spremna za surovu holivudsku industriju.

U srpskoj prestonici ova mlada dama zaljubila se u književnik­a i režisera Vuka Vuča, a ova ljubav krunisana je brakom i rođenjem sina Đorđa. Ipak, posle manje

ZAPAMĆENE SU SPEKULACIJ­E DA JOJ JE TITULA NAJLEPŠE IZMAKLA SAMO ZATO ŠTO JE DOŠLA IZ KOMUNISTIČ­KE ZEMLJE

od pet godina usledio je razvod, ali ovoj fatalnoj ženi udvarača nikada nije manjkalo... tako se ubrzo u njenom životu pojavio i čuveni režiser Zdravko Šotra, kom je takođe izgovorila sudbonosno da, a par je dobio sina Marka. Ovaj brak, takođe, nije opstao - krah je usledio 1980. godine.

„nisam se ja prvo zaljubio u prvu pratilju mis sveta, pa je zvao na snimanje - zaljubio sam se na snimanju. Okolina je na mene bila ljubomorna zbog nikice. svašta su mi govorili. teško je, naime, očuvati intimu umetničkog braka, i oni malobrojni koji su

uspeli, znači da su ti ljudi imali dovoljno pameti. Ja je nisam imao i zbog toga mi je jako žao“, rekao je Šotra svojevreme­no.

Nakon dva razvoda, Nikica se povukla iz javnog života i posvetila se svom biznisu imala je mali butik u knez jihailovoj koji je bio vrlo popularan, mnogi su dolazili samo da bi nju videli. Njeno ime se sve ređe pominjalo, a u jednom momentu joj se doslovce izgubio svaki trag i provejaval­e su tužna govorkanja poput onog da je u teškoj depresiji, da često posećuje psihijatra, te da je ostala bez novca... Navodno je živela vrlo usamljenič­ki i prekinula je sve kontakte čak i sa najbližim prijatelji­ma, a oni koji su ipak ostali uz nju tvrdili su da je bila vrlo nesrećna i da joj je užasno nedostajao aubrovnik, posebno u ratno vreme.

aa je to zaista istina svedoči i jedna od njenih poslednjih kolumni objavljeni­h u magazinu „sreme“, koju je posvetila svom rodnom gradu, a možda o tome kako se osećala najbolje govori rečenica „Živeti i čeznuti za aubrovniko­m, to sam ja!“.

r novembru 2008. Nikica je rešila da stane na put svojoj agoniji - popila je smrtonosnu dozu tableta za spavanje, a iza sebe nije ostavila nikakvo oproštajno pismo niti poruku. Imala je SN godinu.

ZANIMLJIVO JE DA JE ODBILA SLAVNOG REŽISERA ROBERTA ROSELINIJA KOJI JOJ JE NUDIO ULOGU U SVOM FILMU, NO ONA JE SMATRALA DA NIJE SPREMNA ZA SUROVU HOLIVUDSKU INDUSTRIJU

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia