Blic

ŽIVOTINJE U SVEMIRU

-

Voćne mušice bile su prve životinje u svemiru, a poslate su 1947. godine. Iako nisu stigle do orbite, ipak su stigle u svemir, osam kilometara iznad Zemlje. Preživele su ovaj let. Albert i Albet II su bili rezus makaki majmuni koji su 1948, odnosno 1949. poslati u svemir. Albert nije preživeo let. Albert II nije preživeo jer mu se padobran nije otvorio pri povratku.

Godine 1950. prvi miš otišao je u svemir, a do sredine pedesetih, u orbiti je bilo 42 miša i dva pacova koji su

nnnprežive­li ovaj put.

Naredne, 1951, prva dva psa otišla su u svemir, a to su bili Tsjgan i Dezik. Oba su preživela, a Dezik je iste godine uginuo tokom drugog lansiranja. Ove pse poslao je Sovjetski Savez. Tek je 3. novembra 1957. godine poslata Lajka, koja je uginula tokom misije.

Prvi preživeli majmuni u svemiru bili su Abl i Bejker. Zečeve je SAD prvi put poslao u svemir 1984. godine. Belka i Stelka, psi, otišli su u svemir 1960. i oboje su preživeli, zajedno sa 42 miša, dva pacova, zecom i voćnim mušicama.

DNK šimpanze je nasličnija DNK čoveka i zato je upravo jedna šimpanza poslata u svemir 1961. godine. Iste godine u svemir su poslate i žabe, kao i morski prasići. Mačka Feliseti poslata je u svemir 8. oktobra 1963. Pauci u svemiru prvi put su bili 1973. godine. Poslednja životinja koja je ugledala našu planetu iz svemira bio je tardigrada, tzv. vodeni medved - sićušni beskičmenj­ak. Oni su na Zemlji gotovo neuništivi, pa su zato poslati u svemir 2008. godine. Vratili su se živi, a imali su nuspojave ultraviole­tnog zračenja

nnn

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia