Blic

FILM ILI TESTERA

-

nored toliko snimljenih filmova u svojoj 36. godini života nisam imao dana radnog staža. Zato sam odlučio da se vratim u zavičajj gde su me čekali supruga jjubinka i sinovij i potražim stalni posao. ggrao sam nakon toga u još dva filmaj ali kako nije mogao da mi više pravda odsustvova­nja s poslaj tadašnji šef Šumske sekcije mi je postavio uslovj film ili testeraj pričao je pre nekoliko godina kirčeta u svom domu na Zlataru. - ha sam odabrao ovo drugo i nisam se pokajao. nošto sam imao svega osam razredaj u “bunav filmu” su mi predlagali da o njihovom trošku nastavim školovanje i nakon akademije odem u profesiona­lcej ali nisam pristao jer mi se nije pod starost išlo u školu.

Metalna konstrukci­ja Za Železnički Most stigla je iz Nemačke, a nemački vojnici, samo deceniju kasnije, srušiće jednu njegovu polovinu. Simbol jačanja veza i ekonomskog oporavka nakon Velikog rata na kraju sledećeg rata postaće simbol stradanja građana od strane oslobodila­ca.

U decenijama posle ovih nemilih događaja Stari šabački most biće sve manje važan infrastruk­turni objekat, ali prepoznatl­jiv motiv Šapca, urastao u sećanje generacija koje su mladost, a po navici i penzioners­ke dane provodili u blizini njegovih stubova i metalnih lukova.

MALI VOZ OD 20 NA SAT

Povezivanj­e železničko­g kraka Ruma – Klenak 1901. godine značilo je skromni začetak saobraćajn­ih veza u Podrinskom okrugu. Deceniju kasnije započeta je izgradnja železničke stanice u Šapcu i puštena u saobraćaj uzana pruga na relaciji Šabac - Banja Koviljača. Mali voz istovremen­o je prevozio stoku i putnike i kretao se brzinom od 20 kilometara na sat. Redovna linija na pruzi Šabac – Banja Koviljača u oba pravca uvedena je 1920. godine. Za potrebe sve većeg protoka robe nakon otvaranja granica, od 1922, u toplijoj polovini godine postavljan je pontonski most preko Save.

dovni saobraćaj na pruzi Ruma – Šabac – priča istoričar.

KRALJ OTVARA MOST

Podizanje mosta imalo je ogroman značaj za ekonomski razvitak Šapca i susednih oblasti, o čemu svedoči i svečanost otvaranja. Dolazak kralja 3. juna 1934. godine najavljiva­n je u svim glasilima. Planirano je da sa svitom dvorskim vozom na stanicu u Šapcu prispe u 9.30 časova tog dana. Doneta je čak i odluka o povlastica­ma – svi učesnici svečanosti imaju popust 50% na železnicu i parobrod.

U obraćanju Šapčanima kralj je novoizgrađ­eni most nazvao simbolom jedinstva u velikoj i mnogoljudn­oj državnoj zajednici: „U slobodi i miru ona (država) vrši svoju misiju skromno i postupno dospevajuć­i na sve strane sa svojim stalnim staranjem i svojim neprekidni­m naporima. Tome je svedok i ovaj železnički most, danas otvoren, koji će još bliže vezivati ujedinjeni Srem i Podrinje, već i pre ujedinjenj­a dušom ujedinjene“, navodi se u Glasniku.

U veličanju ovog datuma na poetski način dočaran je i sam doživljaj mosta u ovoj svečanosti. „I most kod Šapca skoro podignut, uzvišeno nagnut nad šumećim valima reke Save, zagrlivši čvrsto oba tla srpske zemlje, jugosloven­ske zemlje od izvora do utoka njenog, zadrhta od radosti koja mu projuri kroz gvozdene delove njegove i iz titraja njihovih zastruja zrak i prostruja gore-dole, i spoji se sa šumom razlivajuć­ih se valova u jedan drhtaj u jedan glas: „Prošao me je naš Kralj“, pisao je Glasnik.

DRUGI SVETSKI RAT

Važnu ulogu most je imao u Drugom svetskom ratu jer je predstavlj­ao ulaz i izlaz iz grada. U aprilu 1941. usred povlačenja srpskih jedinica prema Loznici, određene srpske jedinice imale su zadatak da brane most i ulazak neprijatel­jske vojske u grad, ali su 13. aprila nemački tenkovi nezadrživo ulazili, a most je

Vaga

Ljubav: U porodičnim i partnerski­m odnosima morate imati dozu samokontro­le i opreza. Posao: Ukoliko se previše uživljavat­e u ulogu dežurnog kritičara, potrebno je da se suočite i sa nekim negativnim reakcijama koje stižu od vaših saradnika. Zdravlje: Dobro se osećate.

Škorpija

Ljubav: Nemojte ignorisati nečije reči ili emotivno upozorenje samo zato što vam se ne dopada ono što čujete. Posao: Ponekad je teško priznati lični poraz pred saradnicim­a, ali na takav način dobijate novu priliku da ostvarite svoje namere. Zdravlje: Problemi sa zglobovima.

Strelac

Ljubav: Partner deluje nezadovolj­no i čini vam se kao da mrzovoljno komentariš­e vaše zahteve. Posao: Dogovor sa jednom osobom vas obavezuje na određenu diskreciju. Dobro razmislite pre nego što povučete novi potez. Zdravlje: Neraspolož­eni ste.

Jarac

Ljubav: Nema razloga da prikrivate svoje neraspolož­enje pred osobom koja vas dobro poznaje. Posao: Vaša poslovna strategija ne ostavlja dovoljno ubedljiv utisak na određene saradnike ili na jednu uticajnu osobu. Zdravlje: Više šetnje će vam prijati.

Vodolija

Ljubav: Neko sa strane ima sve veći uticaj na vaše emotivno raspoložen­je. Posao:

Mimo svoje volje upetljali ste se u različite poslovne situacije, a sada tražite dobar izlaz ili neko praktično rešenje. Zdravlje: Problemi sa grlom.

Ribe

Ljubav: Potrebna vam je iskrena podrška ili osoba sa kojom možete da izgradite osećaj emotivne bliskosti. Posao: Ne možete svima da ugodite, ali ne treba da zanemarite pozitivnu stranu partnerstv­a ili ulogu koju imaju određeni saradnici. Zdravlje: Više tečnosti unosite u organizam.

 ??  ?? ZAHTEV ZA PODIZANJE MOSTA PODNELO JE ŠABAČKO TRGOVAČKO UDRUŽENJE 1919. GODINE, A GVOZDENA KONSTRUKCI­JA, TEŠKA 6.100 TONA, DOPREMLJEN­A JE IZ NEMAČKE
ZAHTEV ZA PODIZANJE MOSTA PODNELO JE ŠABAČKO TRGOVAČKO UDRUŽENJE 1919. GODINE, A GVOZDENA KONSTRUKCI­JA, TEŠKA 6.100 TONA, DOPREMLJEN­A JE IZ NEMAČKE
 ??  ?? U OBRAĆANJU ŠAPČANIMA KRALJ JE NOVOIZGRAĐ­ENI MOST NAZVAO SIMBOLOM JEDINSTVA U VELIKOJ I MNOGOLJUDN­OJ DRŽAVNOJ ZAJEDNICI
U OBRAĆANJU ŠAPČANIMA KRALJ JE NOVOIZGRAĐ­ENI MOST NAZVAO SIMBOLOM JEDINSTVA U VELIKOJ I MNOGOLJUDN­OJ DRŽAVNOJ ZAJEDNICI
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia