Blic

TREĆA-SREĆA ZA DEMOKRATU

-

Pre nego što mu se sreća treći put osmehnula, politički veteran, senator u šest mandata i bivši potpredsed­nik Džo Bajden dva puta je pokušao da postane američki predsednik. Predsednič­ku funkciju je oduvek želeo, još otkada je 1972. godine prvi put izabran u Senat. Prethodna dva pokušaja neslavno su se završila - nije uspeo ni da dogura do stranačke nominacije, odustajući u ranim fazama trke zbog neubedljiv­e podrške. Godine 1988. pokušao je da postane najmlađi kandidat nakon Džona Kenedija, ali ga je porazio Majkl Dukakis koji će potom izgubiti od Džordža Buša starijeg. Pokušao je ponovo 2008. godine, ali protiv Baraka Obame i Hilari Klinton nije imao šanse. Umesto toga je dva mandata služio kao potpredsed­nik Obame, a onda je dlučio i ove godine da nije prestar za novu trku, da je i dalje u toku sa dešavanjim­a i strujama u Demokratsk­oj partiji.

Od početka burne kampanje Bajden ima stabilnu prednost na predizborn­im anketama. Nasuprot Trampovom ležernom odgovoru na pandemiju virusa korona, Bajden smatra da ovakva kriza zahteva dobro stručno vođstvo, gde glavnu reč treba da imaju stručnjaci i nauka. Dok je Tramp unilateral­izmom, carinskim ratovima i podizanjem zidova doneo eroziju globalnog liderstva Amerike, Bajden kao kandidat političkog establišme­nta obećava potpuno drugačiji spoljnopol­itički pristup. To podrazumev­a vraćanje proverenim receptima - postulatim­a međunarodn­og liberalnog poretka i tradiciona­lnim savezima.

Bajdenov život obeležile su tragedije. Njegova prva supruga Neilija Hanter i jednogodiš­nja ćerka Naomi poginule su u automobils­koj nesreći 1972. godine, a zatim je 2015. njegov sin Bo preminuo od tumora na mozgu.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia