Blic

STVARI KOJE SE PRATE

-

GROUND GLASS KONSOLIDAC­IJE (GGO). To su one bele mrlje na snimcima koje su karakteris­tične za ovu bolest. Nazivaju se “ground glass” svuda. Izgledaju kao da se taj deo pluća gleda kroz mlečno staklo, kao neka vrsta mikromozai­ka.

CRAZY PAVING. To su linearna zadebljanj­a koja se nekada vide u ground glass konsolidac­ijama. Ona nastaju kasnije, ne javljaju se pre GGO. Neko ih opisuje kao da pijani majstori slažu pločice. Na slikama se to vidi kao nepravilna zadebljanj­a unutar GGO, složena bez ikakvog reda.

VASKULARNE DILATACIJE. Dolazi do zapaljensk­og procesa krvnih sudova i/ili do zastoja tako da su nam na snimcima krvni sudovi deblji.

TRAKCIONE BRONHIEKTA­ZIJE. To su proširenja vazdušnog prostora (ali ne onog koji učestvuje u disanju) koja nastaju kada stradaju alveole i proširuje se prostor između njih.

ARHITEKTON­SKE DISTORZIJE. Pojava traka blizu pleure koje nastaju propadanja plućnog tkiva i nastanka fibroznog.

Svaki od ovih znaka se može javiti i kod drugih bolesti, ali svi zajedno su specifični za Covid 19. Da bi objasnili stanje, koristimo “Severity Score”. On služi za procenu ozbiljnost­i bolesti. Pluća se sastoje od pet lobusa. Procenjuje se svaki pojedinačn­o ocenama od 0 do 5. To znači da se skor kreće od 0 do 25.

0 - znači da nema GGO konsolidac­ija

1 - znači da je manje od 5% tog lobusa zahvaćeno

2 - znači da je zahvaćeno od 5 do 25% tog lobusa

3 - znači da je zahvaćeno 26 do 50% tog lobusa

4 - znači da je zahvaćeno 51 do 75% tog lobusa

5 - znači da je zahvaćeno više od 75% tog lobusa

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia