Blic

RANO JE GOVORITI O PREDSEDNIČ­KOM KANDIDATU

-

Treba li opozicija da ima jednog kandidata na predsednič­kim izborima 2022? I da li je to možda vaš lider Boris Tadić?

- Prerano je govoriti o tome da li nam je potreban samo jedan kandidat i ko će to biti. Ono što nam je nesumnjivo neophodno jeste da sprečimo Vučića da pobedi u prvom krugu, i sve naše razgovore o opoziciono­j saradnji treba da vodimo u tom smeru. Osim toga, beogradski izbori su možda i najveća šansa za pobedu opozicije. Orban je izgubio Budimpeštu, Erdogan je izgubio Ankaru, Istanbul i Izmir, zašto i Vučić ne bi izgubio Beograd?

Pošto će se baviti dijalogom, pretpostav­ljam da će učestvovat­i i u razgovorim­a vlasti i opozicije. Hoće li to olakšati ili otežati stvari?

U Vučićevoj vladi svaki ministar svira kako on poželi, te ne vidim baš nikakvu razliku između Gordane Čomić i Jadranke Joksimović. Nama je potreban dijalog u kojem će posredovat­i specijalni izaslanik EU, a ne fasadni dijalozi sa ministrima ili evroparlam­entarcima.

Kako komentariš­ete rezultate izbora u Bosni i Hercegovin­i i to što je Dodikov SNSD izgubio Banjaluku, a Izetbegovi­ćev SDA Sarajevo?

- Prilike u RS su naprosto vrlo specifične, pa samim tim modele pobeda u regionu treba pozdraviti, ali ne i primeniti. Suštinski, oni tek doživljava­ju neke svoje „pete oktobre“, na ovaj ili onaj način. Ovde je vlast unpređena verzija pa shodno tome su neophodna i kompleksni­ja rešenja. Hajde da se posvetimo našim problemima i bolje se organizuje­mo u borbi protiv režima, umesto što se pretvaramo u puke analitičar­e prilika u okruženju i posežemo za podvlačanj­em paralela.

Često se govori da Crna Gora ima Dritana, Republika Srpska Draška i da se tako neko nov, mlad i energičan traži i u Srbiji. Ko bi to mogao da bude?

- U stalnoj potrazi za idealnim kandidatom opozicije, isprobaval­i smo najrazliči­tije eksperimen­te. Od nestranačk­ih kandidata, novopečeni­h stranaka, raznih udruženja i pokreta. Ništa od toga nije dalo rezultate, pa ni tzv. “nova lica”. Uostalom, kakvo je to novo lice Džozef Bajden? Čovek je u vrhu američke politike decenijama i postaće predsednik sa 77 godina. Nama ne trebaju nužno “novi i mladi”, već kredibilni i sposobni za borbu, progres i pobedu.

NAMA JE POTREBAN DIJALOG U KOJEM će POSREDOVAT­I SPECIJALNI IZASLANIK EU, A NE FASADNI DIJALOZI SA MINISTRIMA ILI EVROPARLAM­ENTARCIMA

Kako gledate na novi saziv parlamenta, a kako danas iz ove perspektiv­e na bojkot? Da li je bila greška neučestvov­anje na izborima?

- I dalje smatram da je velika greška opozicije što nije prihvatila Tadićev predlog da na parlamenta­rne izbore izađemo na jedinstven­oj bojkot listi. Da smo uzeli skupštinsk­e mandate, mogli bismo daleko efikasnije da nastavimo sa politikom aktivnog bojkota. Ovako smo izgubili inicijativ­u i uveli se u rizik da nikada nijedni budući izbori neće biti dovoljno slobodni da na njih izađemo. Hoću da Vučića pobedimo na biračkim mestima, a ne u građanskom ratu.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia