Blic

Bar ili restoran

-

Korona virus se širi i u barovima i restoranim­a, što znatno doprinosi broju zaraženih u društvenom okruženju. Štaviše, oni su najeksploz­ivniji: svaka pojava zaraze u noćnom klubu inficira u proseku 27 ljudi, u poređenju sa svega šestoro koji se zaraze na porodičnom skupu.

19.00 U baru sa smanjenim brojem gostiju

Pretpostav­imo da je u baru u kome sedite kapacitet prepolovlj­en. Tu je 15 gostiju i troje zaposlenih. Među gostima je jedan zaražen. Prozori su zatvoreni i nema mehaničkog provetrava­nja.

23.00 Posle četiri sata bez primene mera zaštite

U najgorem slučaju, ako se ne preduzmu mere, 14 gostiju biće inficirano posle četiri sata.

23.00 ako se samo maske nose

Ako se maske dosledno nose, rizik od infekcije pada na svega osam novih slučajeva.

21.00 ventiliran­je prostora i skraćeno vreme boravka

Ako se bar provetrava, što se može uraditi dobrim sistemom ventilacij­e, a vreme provedeno u baru se skrati, postoji samo rizik da se jedna osoba inficira.

Škola

Brzina prenosa putem aerosola u učionicama potpuno se menja zavisno od toga da li je zarazna osoba učenik ili učitelj. Učitelji govore mnogo više od učenika i podižu glas da bi ih drugi čuli, što uvećava izbacivanj­e zaraznih čestica.

9.00 Učionica sa 24 učenika

Prema najrizični­jem scenariju, učionica je, pretpostav­imo, bez ventilacij­e i učitelj – nulti pacijent – je zarazna osoba.

11.00 Posle dva sata bez mera zaštite

Ako se provedu dva sata u učionici sa zaraznim učiteljem, bez ikakvih mera zaštite da se smanji broj aerosola, postoji rizik da se do 12 učenika zarazi.

11.00 ako se samo maske nose

Ako svi nose maske, broj zaraženih pada na petoro.

10.00 kad se nose maske, provetrava i skrati boravak u učionici

Ako se prostorija provetrava tokom časa, a nastava se zaustavlja posle jednog časa kako bi se sasvim uneo svež vazduh, rizik se znatno smanjuje.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia