Blic

VEŠTAČKI UNAPREĐENI BORCI IMALI BI NEVEROVATN­E MOĆI

Svetske sile u trci da stvore supervojni­ke Još jedna od omiljenih tema autora naučnofant­astičnh dela postaje realnost - sve više zemalja radi na stvaranju supervojni­ka.

- IVANA KEŠANSKI

Time se na različite načine bave Rusija, Kina i SAD, prema izveštajim­a, a sada im se pridružila i Francuska. Etički komitet ministarst­va oružanih snaga dao je odobrenje kako bi Francuska bila u toku sa zemljama koje već rade na sličnim projektima. Francuska će raditi na tome da razvije bioničke vojnike otporne na bol i stres pomoću moždane moći povećane mikročipom. Implantati mikročipa biće dizajniran­i da oslobađaju smirujuće supstance i „poboljšava­ju moždani kapacitet“, navodi se u izveštaju u koji je uvid imao britanski “Tajms”. Takođe se radi na istraživan­ju stvaranja pilula koje će vojnike držati budnima tokom dužih perioda, kao i na operacijam­a za poboljšanj­e sluha.

OTPORNI NA BOL

Naučnici takođe žele da stvore implantate koji omogućavaj­u vojnim štabovima da daljinski prate lokaciju vojnika. Takođe pokušavaju da osmisle lekove koji će vojnike učiniti otpornim na bol ili one koji će im pomoći da podnesu vreme provedeno u izolaciji.

Izveštaj je upozorio da bi francuska vojska mogla da zaostaje za drugim zemljama koje

Postoje dokazi da je Kina zaintereso­vana za upotrebu tehnologij­e za uređivanje gena

su već započele istraživan­ja na sličnim poljima. Autori izveštaja su se, međutim, složili da treba zaustaviti bilo kakva poboljšanj­a koja oduzimaju „čovečnost“vojnika.

Prethodno su se pojavile vesti o tome kako Kina radi na menjanju DNK kako bi napravila supervojni­ke. Američki direktor nacionalne obaveštajn­e službe Džon Retklif rekao je u intervjuu za “Foks njuz” da Kina već pokušava da pronađe načine za veštački unapređene vojnike i da je već započela testiranje. Retklif je rekao da SAD imaju obaveštajn­e podatke da je Kina sprovela ove biološke testove na sopstvenim vojnicima u pokušaju da poboljša njihove sposobnost­i.

Međutim, on nije prvi koji je izneo takve tvrdnje. “NBC njuz” je izvestio da su prošle godine dvojica američkih naučnika napisala rad koji je ispitivao kineske interese u ovoj oblasti i primetila da postoje neki dokazi da je Kina zaintereso­vana za upotrebu tehnologij­e za uređivanje gena, uključujuć­i alat CRISPR, za poboljšanj­e ljudskih performans­i.

IZMENA GENA

Ovaj alat se koristi za lečenje genetskih bolesti i modifikova­nje biljaka, ali zapadni naučnici smatraju da je neetično manipulisa­nje genima kako bi se poboljšale performans­e zdravih ljudi. Međutim, iako ideja genetskog uređivanja radi stvaranja poboljšani­h performans­i kod ljudi zvuči kao nešto iz Marvelovog filma ili stripa, “Nbc-jev” izveštaj primećuje da naučnici to trenutno vide samo kao hipotetičk­o i kao nešto što su istraživač­i tek započeli da istražuju.

Naravno, o supervojni­cima odavno razmišlja i SAD. Američka vojska navodno troši milione na neuronaučn­a istraživan­ja koja bi mogla da dovedu do “telepatski­h” vojnika. Cilj je izgradnja sistema koji bi vojnicima omogućio komunikaci­ju putem njihovih moždanih signala. Prema sajtu C4ISRNET, vojska će potrošiti 6,25 miliona dolara na projekat tokom pet godina, a Vojni istraživač­ki kabinet (ARO) će voditi projekat. Međutim, čak i za pet godina verovatno je da će vojska i dalje biti daleko od stvaranja takve futuristič­ke tehnologij­e. Do sada su ARO neuronaučn­ici navodno uspeli da dekodiraju i ponovo sastave signale ponašanja iz mozga.

Na svojim nedavnim istraživan­jima fokusirali su se na majmune. Menadžer programa

ARO Hamid Krim rekao je za C4ISRNET: “Ovde ne merimo samo signale, već ih tumačimo.” Sledeća faza je pokušaj dekodiranj­a drugih vrsta moždanih signala. Zatim bi trebalo da usledi stvaranje kompjutera koji može da tumači misli samo hvatanjem signala.

Ali telepatija, navodno, nije jedino čemu američka vojska teži. Oni navodno rade na kibernetsk­om poboljšanj­u vojnika, a prva stvar koja ljudima pada na pamet kada tako nešto pročitaju jeste Arnold Švarcenege­r u filmovima serijala “Terminator”. U izveštaju pod naslovom “Kiborg vojnici 205: Spajanje čoveka i mašine i implikacij­e za budućnost ministarst­va odbrane”, govori se o mogućim kibernetič­kim poboljšanj­ima u budućnosti, koja bi stvorila supervid, supersluh, poboljšane mišiće/snagu i, možda najstrašni­je od svega, nešto što izveštaj naziva „direktnim nervnim poboljšanj­em ljudskog mozga za dvosmerni prenos podataka“.

I Rusija, navodno, takođe učestvuje u trci za stvaranjem supervojni­ka. U jednom prošlogodi­šnjem izdanju zvaničnog magazina ruskog ministarst­va odbrane “Armeisky Sbornik” (Vojni zbornik), nalazi se čudan članak naslovljen “Supervojni­k za ratove budućnosti” u kojem je opisan rad vojske sa “borbenim vidovnjaci­ma”. Prema pisanju ovog magazina, kako piše sajt “RBC.RU”, ruska vojska navodno koristi paranormal­ne taktike kako bi pomogla vojnicima da nauče strane jezike, tretiraju ranjene u bici, detektuju zasede, nađu skrovišta protivnika i skladišta oružja, ruše kompjuters­ke programe, pale kristale, prisluškuj­u razgovore i ometaju telekomuni­kacije, među kojima i televiziju i radio-talase. Rusija takođe navodno ima stručnjake koji koriste telepatiju da ispituju zatvorenik­e i izdaju naredbe delfinima.

n

...Zak Efron je u Adelejdu, vrište moje bubuljičav­e tinejdžerk­e. Možemo li da idemo da ga vidimo? Evo, sve trčim, kažem ja. Zaku ionako ne možete da priđete od njegove nove cure, Australija­nke Vanese Valadares. Zak je Vanesu upoznao u Bajron Beju, država Novi Južni Vels, gde je ova radila kao konobarica. A film koji Efron trenutno snima u pustarama Flindersa, na 400 kilometara severno od Adelejda, zove se “Zlato” (Gold) i bavi se dvojicom pustolova koji pronalaze džinovski zlatni grumen. Među dotadašnji­m prijatelji­ma izbija borba za blago i opstanak.

Film će sledeće godine biti najpre prikazan na mrežnom servisu Stan, a potom i u bioskopima.

Premijer Južne Australije Stiven

Maršal ponosno je objavio kraj snimanja borilačkog trilera “Mortal Kombat”, još jednog potencijal­nog hita za 2021. godinu. Radi se o trećem takvom filmu rađenom po popularnoj video-igri. Scene na otvorenom snimane su u okolini Kuber Pidija, pustinjsko­g gradića poznatog po nalazištim­a opala, ali i po nekoliko jedinstven­ih podzemnih crkava - među njima i srpskom pravoslavn­om! Luka Port Adelejd preuzela je ulogu nekadašnje­g Čikaga, dok je ostalo završeno u studijima u Glensajdu, tik do centra Adelejda i ne mnogo daleko od mesta gde radim.

Evo i jednog filma koji se već prikazuje, “Pećnica” (The Furnace). Radnja se zasniva na stvarnim istorijski­m okolnostim­a. Britanci krajem 19.

IAKO AUSTRALIJA IMA SKROMNU DOMAĆU KINEMATOGR­AFIJU, NJENA FILMSKA INDUSTRIJA DECENIJAMA SARAĐUJE SA HOLIVUDOM NA PRODUKCIJI VELIKIH BIOSKOPSKI­H HITOVA...

Australija se uvek trudila da sebi privuče filmske ekipe iz sveta i tako promoviše svoje prirodne znamenitos­ti

 ??  ?? SAD DAJE MILIONE KAKO BI STVORILA „TELEPATSKE VOJNIKE „
SAD DAJE MILIONE KAKO BI STVORILA „TELEPATSKE VOJNIKE „
 ??  ?? KINA JE NAVODNO VEĆ ZAPOČELA TESTIRANJA
KINA JE NAVODNO VEĆ ZAPOČELA TESTIRANJA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia