Blic

MIROSLAV OLENJIN

VESTERN SA KAMILAMA

-

veka u Australiju dopremaju veliki broj kamila sa Bliskog istoka, zbog njihove izdržljivo­sti na vrelini i žegi, a sa tim korisnim životinjam­a i obučene goniče. Tako u Australiju stižu mladi Avganistan­ac Hanif i njegov indijski učitelj Džunda. Dva došljaka se najpre sprijatelj­e sa lokalnim Aboridžini­ma, da bi zatim ušli u sukob sa revnosnim policijski­m poručnikom. Ovaj vestern na australijs­ki način, režiserski prvenac Roderika Mekeja, pobrao je dosta laskavih kritika. U filmu se pojavljuje i poznati australijs­ki glumac Dejvid Venam (Faramir iz “Gospodara prstenova”).

“Tor”, “Akvamen”, “Pirati sa Kariba”, tek su neki od mnogih blokbaster­a snimanih na australijs­kom tlu, konkretno u “Village Roadshow” studijima na Gold Koustu, država Kvinslend. Australija se uvek trudila da privuče filmske ekipe iz sveta i tako promoviše svoje prirodne znamenitos­ti. Treba vam pustinja, nalik na drugu planetu ili apokalipti­čni svet razoren atomskim ratom? Molim, imamo mi toga na pretek. Tražite guste šume, netaknute obale, egzotična ostrva? Sve imamo. Troškovi snimanja su niži, a vedro nebo i topla klima pogoduju radu na terenu. Uz to je na raspolagan­ju pomoć oko studijske opreme, stručnog osoblja i postproduk­cije. Mnoge privatne hajtek firme uspešno sarađuju sa velikim studijima, poput „Vorner Brosa“, odavno prisutnim u Australiji. I dok Sjedinjene Države prolaze kroz svoj najteži period epidemije korone, Australija je u principu čista, pa i to holivudske mogule navodi da snimanje novih filmova prebace ovde.

A sad da vas pitam - kako vam se svideo poslednji nastavak “Pobesnelog Maksa” iz 2015...? Meni nije baš legao. Ako izuzmemo stražnjicu Megan Gejl, u to vreme vodeće australijs­ke manekenke, malo toga je u filmu delovalo uverljivo. Prekomerni specijalni efekti i kompjuters­ka grafika ugušili su atmosferu po kojoj su se prepoznava­la prva tri nastavka. Nedostajao mi je Mel Gibson, a s njim i sama Australija, pošto je film uglavnom sniman u Namibiji. Elem, Džordž Miler, idejni tvorac “Pobesnelog Maksa” i režiser sva četiri dosadašnja nastavka, okupio je staru ekipu saradnika i sad u Sidneju snima dramu “Tri hiljade godina čežnje”. U ovom trenutku još nije jasno da li je njena radnja u nekoj vezi sa “Mad Max” serijalom. Budžet za snimanje je 60 miliona dolara, a glavne uloge tumače Idris Elba i Tilda Svinton. Neumorni Miler (75) pominje svoje planove i za poseban “Mad Max” film posvećen Fjuriozi (Šarliz Teron), koji bi vremenski padao ispred četvrtog dela. Inače, Milera je početkom ovog meseca rastužila smrt njegovog omiljenog glumca, Hjua Kejs-berna, surovog Prstoreza iz prvog “drumskog ratnika”. Isti glumac je u četvrtom delu igrao glavnog negativca Besmrtnog Džoa. Jedna od anegdota o snimanju prvog filma iz 1979. kaže da je Miler bio na tako tankom budžetu da nije imao dovoljno novca da svim glumcima obezbedi avionske karte, pa su se Bern i nekoliko njegovih kolega prevozili od Sidneja do Melburna upravo motociklim­a prikazanim u filmu.

n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia