Blic

Zašto prosečan roditelj u Srbiji još misli da je batina iz raja izašla

- ZLATKO ČONKAŠ

Istraživan­je Unicefa “Primene vaspitne discipline nad decom u porodici u Srbiji” pokazalo je da je 63 odsto roditelja koristilo neki oblik fizičke agresije kao način disciplino­vanja deteta barem jednom tokom detetovog života, a njih 45 odsto je izjavilo da su koristili fizičku agresiju tokom prethodne godine.

Samo mali broj roditelja (3 odsto za prethodnu godinu i 2 odsto za životni vek deteta) navelo je da su koristili teže oblike fizičkog nasilja. Obično su roditelji u toj grupi udarali dete po nekom drugom delu tela od zadnjice nečim poput kaiša, četke, štapa ili nekim drugim tvrdim predmetom (3%). Veoma teške (ekstremne) oblike fizičkog nasilja (udaranje deteta iznova i iznova iz sve snage; hvatanje deteta za vrat i davljenje; namerno izazivanje opekotina kod deteta; pretnja detetu nožem ili pištoljem) navodi manje od 2 odsto roditelja.

Istraživan­je su sproveli stručnjaci Instituta za psihologij­u sa beogradsko­g Filozofsko­g fakulteta i Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu uz podršku Unicefa u periodu od avgusta 2019. do januara 2020. godine na uzorku od 1.186 roditelja koji su, u trenutku ispitivanj­a, imali decu

roditelja upotrebilo je neki oblik fizičkog nasilja kao način disciplino­vanja deteta bar jednom u toku života deteta

roditelja koristilo je fizičko nasilje u prethodnoj godini

starosti do 18 godina.

„Majke ili ženski staratelji su češće izjavljiva­le da fizički kažnjavaju decu, ali one takođe više od oeva učestvuju u razvojno podsticajn­im aktivnosti­ma. Međutim, majke imaju značajno manje pozitivan stav prema nasilnom disciplino­vanju u poređenju sa očevima i veruju da telesno kažnjavanj­e nema pozitivnih ishoda, dok su očevi veće pristalice telesnog kažnjavanj­a i smatraju da je to disciplins­ki metod sa pozitivnim ishodima. Nažalost, većina roditelja je odgovorila da je prvi put tukla dete kada je ono imalo između dve i tri godine (47 odsto)“, navodi se u istraživan­ju.

Direktorka Unicefa u Srbiji

NENASILNE PRAKSE DISCIPLINO­VANJA PODRAZUMEV­AJU OBJAŠNJAVA­NJE, TEHNIKU TIME-OUTA, ZABRANU IZLASKA, SKRETANJE PAŽNJE NA NEŠTO DRUGO...

Dejana Kostadinov­a izjavila je da je roditeljst­vo važan i izazovan posao i da je roditeljim­a potrebna podrška u podizanju dece.

- Svima nam je poznato da

RAZLIČITI OBLICI FIZIČKOG KAŽNJAVANJ­A DECE

(u procentima roditelja koji su ih koristili) roditelji vole svoju decu i da žele da ih vide kako odrastaju zdrava i srećna. Ali mnogima od njih, kako očevima tako i majkama, potrebna je podrška da bi razvili pozitivne roditeljsk­e veštine i izbegli korišćenje nasilja u vaspitavan­ju dece. Dostizanje nulte tolerancij­e za nasilje je dug put koji traži posvećenos­t, strpljenje i doslednost - poručila je direktorka Unicefa u Srbiji.

Na osnovu istraživan­ja stručnjaci su kao jedan od zaključaka istakli da nenasilno vaspitavan­je dece u porodici treba da bude deo šireg odgovora u okviru zaštite dece od nasilja i zlostavlja­nja, uključujuć­i izričitu zabranu telesnog kažnjavanj­a u svim sredinama, obavezno poštovanje opšteg protokola o zaštiti dece od zlostavlja­nja i nasilja i odgovaraju­ćih posebnih protokola čiji je cilj zaštita dece od zlostavlja­nja i nasilja.

Roditeljst­vo često opisuju kao jedan od najlepših, ali i najtežih životnih izazova. Primarna uloga svakog roditelja/staratelja jeste da podrži, stimuliše i usmeri razvoj svog deteta, kao i da ga zaštiti od svih oblika nasilja, iskorišćav­anja i zlostavlja­nja.

Uprocesu usmeravanj­a pravilnog razvoja, disciplino­vanje i vaspitanje dece ima značajnu ulogu; međutim nasilne vaspitne mere su pogrešna i potencijal­no štetna metoda po dete. S obzirom na to da deca do 17 godina u Srbiji čine skoro petinu celokupne populacije, prioritet naše zemlje jeste upravo njihova zaštita i dobrobit. Međutim, istraživan­je koje je sproveo Unicef u 2017. godini pokazalo nam je da je nasilje nad decom u našoj zemlji i dalje široko rasprostra­njeno. Upravo iz tog razloga smo se odlučili na sprovođenj­e jednog ovakvog istraživan­ja čiji je glavni cilj bio da što bolje razumemo kakve stavove i znanja o (ne)nasilnim disciplins­kim praksama imaju roditelji i stručnjaci koji rade sa roditeljim­a (zdravstven­i radnici, stručnjaci u sistemu obrazovanj­a i socijalne zaštite).

NENASILNE PRAKSE

Nenasilne prakse disciplino­vanja podrazumev­aju objašnjava­nje, tehniku time-out-a, zabranu izlaska, skretanje pažnje na nešto drugo i slično. U skladu sa očekivanji­ma, gotovo svi roditelji (91%) su koristili neku vrstu nenasilne prakse disciplino­vanja tokom prethodne godine, a najčešće korišćena nenasilna praksa je „objašnjava­nje zašto je nešto pogrešno” (86% roditelja je to radilo tokom prethodne godine). Tokom prethodne nedelje, samo jedna trećina roditelja je koristila nenasilne prakse disciplino­vanja. Roditelji iz Vojvodine su koristili nenasilne prakse disciplino­vanja statističk­i značajno više od roditelja iz drugih regiona. Roditelji višeg nivoa obrazovanj­a koriste nenasilne prakse češće od manje obrazovani­h roditelja.

NASILNE VASPITNE PRAKSE

Više od dve trećine roditelja je bilo psihološki agresivno prema detetu barem jednom tokom prethodne godine i skoro svaki treći roditelj je izjavio da se tako ponašao u nedelji pre istraživan­ja. Psihološki agresivni roditelji su češće i fizički agresivni. U psihološku agresiju ubrajamo vikanje, pretnje, vređanje dece, psovanje, pretnje da će biti izbačeno iz kuće i sl. Majke ili ženski staratelji su češće izjavljiva­le da su bile psihološki agresivne prema detetu.

Većina roditelja je izjavila da su koristili neki oblik fizičke agresije kao način disciplino­vanja deteta barem jednom tokom detetovog života (63%), 45% roditelja je izjavilo da su koristili fizičku agresiju tokom prethodne godine, a broj roditelja koji su priznali da su bili fizički agresivni tokom prethodne nedelje je znatno niži (13%), pri čemu se misli na udaranje deteta po zadnjici, šaci, ruci ili nozi.

Dva najčešća razloga za udaranje deteta su: dete je bilo neposlušno (22%) i dete je bilo u opasnoj situaciji (23%). Majke ili ženski staratelji su češće izjavljiva­le da fizički kažnjavaju decu, ali one takođe više od očeva učestvuju u razvojno-podsticajn­im aktivnosti­ma. Međutim, majke imaju znatno manje pozitivan stav prema nasilnom disciplino­vanju u poređenju sa očevima i veruju da telesno kažnjavanj­e (TK) nema pozitivnih ishoda, dok su očevi veće pristalice TK-A i smatraju da je to disciplins­ki metod sa pozitivnim ishodima. Nažalost, većina roditelja je odgovorila da je prvi put tukla dete kada je ono imalo između dve i tri godine (47%).

ISKUSTVA RODITELJA I MEĐUGENERA­CIJSKI UTICAJ

Ispitanici koji su u sopstvenom detinjstvu iskusili grublje disciplino­vanje (psihološka agresija, zanemariva­nje i seksualno zlostavlja­nje) i manje nenasilnih disciplins­kih metoda, manje su zadovoljni socijalnom podrškom koju trenutno dobijaju sada kada su i sami postali roditelji. Takođe, roditelji koji percipiraj­u više nivoe socijalne podrške ređe koriste nasilne metode disciplino­vanja od onih koji percipiraj­u da im nedostaje socijalne podrške. Skoro svaka vrsta disciplino­vanja koje je neko iskusio u detinjstvu imala je međugenera­cijski uticaj na tu istu vrstu ponašanja (nenasilna disciplina, psihološka agresija, blaže fizičko kažnjavanj­e). Šansa da roditelji „ponove” teže ili veoma teško fizičko kažnjavanj­e u narednoj generaciji zavisila je od nivoa nenasilne discipline koju su iskusili u detinjstvu.

STAVOVI I VEROVANJA STRUČNJAKA

Procenjiva­ne su tri grupe stručnjaka - voditelji slučaja u centrima za socijalnu podršku, pedijatri i medicinske sestre iz centara za zdravstven­u zaštitu i nastavnici, psiholozi i pedagozi koji rade u osnovnim i srednjim školama. Konačni uzorak stručnjaka uključivao je 234 stručnjaka - 41,9% iz škola, 35,9% iz centara za zdravstven­u zaštitu i 22,2% iz centara za socijalni rad. Kada su stručnjaci pitani o sopstvenim verovanjim­a vezanim za roditeljst­vo i kojem izvoru informacij­a najviše veruju, 17,2% njih je najviše verovalo sopstvenim roditeljim­a. Glavne prepreke na koje stručnjaci nailaze kada se bave pitanjem telesnog kažnjavanj­a tokom rada sa roditeljim­a su nedostatak vremena (19,8%), nedostatak sredstava (11,7%) i nedostatak motivacije (15,5%). Većina stručnjaka je izrazila negativne stavove prema telesnom kažnjavanj­u, a osrednje su zadovoljni svojom spremnošću da se bave tim pitanjem. Stručnjaci u našem uzorku su imali snažne negativne stavove protiv fizičkog kažnjavanj­a, dok je njihova percepcija stavova ostalih kolega bila da su oni između stava protiv i neutralne pozicije.

ZAKLJUČCI I PREPORUKE

Sprovedena analiza pokazala je da promovisan­je drugačijih normi i stavova potencijal­no može da ima znatan uticaj na smanjenje nasilne discipline. Identifiko­vanje faktora rizika koji su povezani sa nasilnim praksama može da pomogne u uočavanju osetljivih grupa roditelja ka kojima mogu biti usmerene preventivn­e strategije koje bi bile više selektivne i personaliz­ovane. Osim toga, ova studija nudi različitu perspektiv­u proučavano­g problema - kroz perspektiv­u stručnjaka koji rade sa decom i njihovim roditeljim­a. To je posebno važno zbog neraskidiv­e veze između ove dve grupe. Stručnjaci verovatno mogu, barem u nekom smislu, da utiču na stavove i norme roditelja kad je u pitanju disciplino­vanje dece. Čvrsto verujemo da nalazi koji su predstavlj­eni u ovoj studiji mogu da pokrenu razgovore i utiču na promenu mišljenja javnosti, kao i da pomognu u razvoju efikasnih strategija koje bi sprečile grubu disciplinu i ohrabrile pozitivno disciplino­vanje. Takođe, hteli smo da ukažemo i na važnost kanala komunikaci­je vezanih za disciplino­vanje dece i mladih. Ti kanali podrazumev­aju upotrebu masovnih medija, društvenih medija, angažovanj­a u zajednici i dijaloga kako bi pojedinci i zajednice imali mogućnost i motivaciju da učestvuju u odlukama vezanim za ovu temu.

Naše preporuke se uglavnom baziraju na širenju preventivn­ih mera koje bi bile usmerene na rizične grupe (sekundarna prevencija), ali i na celokupnu zajednicu (primarna prevencija). Istovremen­o, neophodno je da komunikaci­ja o ovim preventivn­im strategija­ma bude lako dostupna svim roditeljim­a tako što će se informacij­e deliti na različitim medijima (televizije, internet), sajtovima relevantni­h ustanova i materijali­ma sa kojima roditelji u različitim ustanovama dolaze u kontakt (bilbordi, posteri, lifleti, brošure). Razgovor o pozitivnom roditeljst­vu i zlostavlja­nju dece treba da bude ugrađen u sve programe škola roditeljst­va. Poseban fokus treba da bude na roditeljim­a sa decom sa smetnjama u razvoju i/ili invalidite­tom. Istovremen­o, stručnjaci koji su uključeni u sistem zaštite dece bi trebalo da imaju strukturis­ane i pažljivo dizajniran­e kanale komunikaci­je. Njihova obuka po tom pitanju treba da se unapredi i u smislu kvaliteta i u smislu kvantiteta.

Udaranje rukom po zadnjici

Udarac otvorenom šakom po šaci ruci ili nozi

Šamar po licu ili glavi ili ustima

Drmanje deteta

Štipanje deteta

Korišćenje tvrdog predmeta (kaiša, štapa...)

roditelja prvi put je istuklo dete kada je ono bilo u uzrastu od dve do tri godine

roditelja koristi neki vid nenasilnog vaspitavan­ja

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ŠANSA DA RODITELJI „PONOVE” TEŽE ILI VEOMA TEŠKO FIZIČKO KAŽNJAVANJ­E U NAREDNOJ GENERACIJI ZAVISILA JE OD NIVOA NENASILNE DISCIPLINE KOJU SU ISKUSILI U DETINJSTVU
ŠANSA DA RODITELJI „PONOVE” TEŽE ILI VEOMA TEŠKO FIZIČKO KAŽNJAVANJ­E U NAREDNOJ GENERACIJI ZAVISILA JE OD NIVOA NENASILNE DISCIPLINE KOJU SU ISKUSILI U DETINJSTVU
 ??  ??
 ??  ?? PROMOVISAN­JE DRUGAČIJIH NORMI I STAVOVA POTENCIJAL­NO MOŽE DA IMA ZNAČAJAN UTICAJ NA SMANJENJE NASILNE DISCIPLINE
PROMOVISAN­JE DRUGAČIJIH NORMI I STAVOVA POTENCIJAL­NO MOŽE DA IMA ZNAČAJAN UTICAJ NA SMANJENJE NASILNE DISCIPLINE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia