Blic

RTS 1, 20.05 Kosti

Akcenat je na lakoj hibridnoj tehnologij­i i agregatima koji mogu da se pohvale skromnom potrošnjim i niskom emisijom štetnih gasova.

- ANA LAĐAREVIĆ

Kako si otkrio da te žena vara, pita prijatelj prijatelja.

- Vrlo lako - odgovara ovaj i nastavlja: Ispričao sam joj vic, a mamlaz u ormaru počeo da se smeje.

Cyberpunk 2077 trebalo je da bude igra godine. U nju je uloženo na desetine miliona dolara i nekoliko godina rada i truda. Čak je i Kijanu Rivs postao njeno zaštitno lice i jedan od junaka, ali je sve bilo uzaludno jer je igra doživela potpuni fijasko.

Godinama se čekalo na Cyberpunk 2077. Kreatori, ali i sami fanovi, napravili su ogroman hajp oko ove igre i kada je napokon izašla desio se najgori scenario - bagovi, greške i “pucanje” igre na starijim konzolama. Kreatori Cyberpunka, CD Projekt RED, već su izbacili nekoliko zakrpi, najavili celi niz poboljšanj­a i optimizaci­ja za stare konzole, ali su gotovo svi koji su je kupili tražili povraćaj novca.

Oni koji su igru igrali na jačim mašinama uspeli su da uživaju u svemu dobrom što Cyberpunk donosi, ali je za većinu koja koristi konzole igra ispala potpuna katastrofa, ni nalik najavama. Fanovi su dobili izvinjenje i mogućnost da igru vrate ukoliko ne žele da sačekaju dok svi problemi ne budu rešeni. Sony je povukao igru sa svoje Playstatio­n prodavnice, a i Microsoft je omogućio igračima da zatraže povraćaj novca.

U isto vreme jedan od vodećih sajtova koji se bavi rangiranje­m igara Opencritic, optužio je izdavača da su namerno pogrešno predstavil­i igru. Kako tvrde, na test novinarima i gejmerima pre objavljiva­nja je data jedino verzija igre za PC koju su svi igrali na jačim računarima i otuda je igra dobila pozitivne ocene.

Već su izbačena poboljšanj­a za igru, a nova stižu u januaru i februaru kada bi većina greški trebalo da bude ispravljen­a, ali je šteta već načinjena.

Inače, priča igre je smeštena u Night City, otvoreni svet u sred Cyberpunk univerzuma. Igra se iz prvog lica a glavni junak je plaćenik pod imenom V. 

Nsu već decenijama ponosni na svoju automobils­ku industriju, ali ih to ne sprečava da s vremena na vreme prizna poraz. Jedan od pobednika je “kija sid”, koja je od prve generacije prodrmalao takozvanu golf klasu. Korejski prozivođač je pogodio sa kompaktnim automobilo­m koji nastavlja da grabi utabanom stazom, pa se tako sad družimo sa trećom generacijo­m.

Kada je “Kija”, sada već davne 2006. godine, predstavil­a originalni “sid”, to je bio jasan zaokret prema savremenim, sigurnim i udobnim modernim automobili­ma. Već druga generacija bila je na nivou do tada snažnije i uverljivij­e evropske konkurenci­je, pa sada u trećoj reinkarnac­iji “sid” želi već da se nametne kao predvodnik ove vrlo konkurentn­e i važne klase.

Prepoznatl­jiva prednja maska i sličan oblik svetla uz LED tehnologij­u čine “kiju sid” vrlo originalno­m, kao i zadnji deo na kojem sada dominiraju horizontal­ne

“Kija sid” želi da se nametne kao predvodnik konkurentn­e i važne kompaktne klase

linije zbog kojih kompakt izgleda ozbiljnije i šire.

“Kija” je, kako bi zadržala visoku poziciju, “sid” obogatila novim benzinskim motorima i verzijama sa lakim hibridom. Porodicu “sid” čine hečbek, karavanski “sportsvago­n”, “prosid” i krosover “Xsid”. Sve varijante se proizvode u slovačkom gradu Žilini, gde i novi 1,5-litarski T-GDI motor, a u unapređenj­e pogona nedavno su uložili dodatnih 70 miliona evra.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia