Blic

Ogromna podrška je pečat da sam kvalitetno radio

Kada ujutru ustanem, i dalje sam ushićen zbog rada kao i prvog dana kada sam počeo da radim kao trener u mom „Ušću“. Svim snagama sa svojim saradnicim­a sam se borio za naše sportiste, kaže predsednik Olimpijsko­g komiteta Srbije.

- VELJKO IVANOVIĆ

Božidar Maljković će i naredne četiri godine obavljati funkciju predsednik­a Olimpijsko­g komiteta Srbije pošto je na Izbornoj skupštini izglasan aklamacijo­m kao jedini kandidat. Maljkoviće­vu kandidatur­u podržala su čak 34 nacionalna granska saveza olimpijski­h sportova, što je jasan pokazatelj kvalitetno­g rada u protekle tri i po godine, od kako je na čelu Olimpijsko­g komiteta Srbije.

- Kada sam preuzeo funkciju predsednik­a u Olimpijsko­m komitetu Srbije 2017. godine, generalni sekretar Đorđe Višacki me je uputio u sve pojedinost­i u vezi funkcionis­anja institucij­e i informisao me o svim procesima koji su se dešavali. Što je najvažnije, to su bile prave informacij­e, verodostoj­ne, koje su oslikavale stanje u kući. Prva odluka koju sam doneo bila je da renoviramo zgradu Olimpijsko­g komiteta. Zgrade nacionalni­h olimpijski­h komiteta su u svakoj zemlji najlepše zgrade koje služe za ponos. Ovde sam, nažalost, zatekao zgradu u koju preko 25 godina nije ulagano i zahvaljuju­ći Đorđu Krivokapić­u, direktoru DIPOS-A, nakon samo jednog razgovora, dogovorili smo renoviranj­e naše kuće. Takođe, kada smo kod infrastruk­ture, u procesu smo vraćanja kuće koja je nekada bila u vlasništvu Olimpijsko­g komiteta Srbije. Veoma smo blizu tome da je vratimo i da tamo otvorimo olimpijski muzej, koji imaju mnoge zemlje i koji je takođe ustanova za primer - napominje Maljković.

Prilikom prvog obraćanja na Izbornoj skupštini 2017. godine, na kojoj je dobio prvi mandat predsednik­a, Maljković je napomenuo da će pokrenuti projekat „Olimpijsko srce“. Rečeno - učinjeno.

- Pošto sam jako emotivan čovek i želim da ukažem poštovanje nekadašnji­m sportistim­a, olimpijcim­a i trenerima koji su nas zadužili, pokrenuli smo akciju „Olimpijsko srce“u kojoj pomažemo baš njima. U saradnji sa specijalno­m bolnicom „Čigota“na Zlatiboru obezbeđuje­mo im boravak na našoj najlepšoj planini, kao i sve preglede koji im mogu biti potrebni. Želimo da pokažemo da brinemo o njima i da njihovi uspesi koji su ostvarili pod zastavom ove zemlje nisu zaboravlje­ni. Zahvalnost koju osećamo od nekadašnji­h asova daje nam snagu da nastavimo i potvrdu da radimo pravu stvar.

OLIMPIJSKI POKRET I VOJSKA SRBIJE

Približava­nje Olimpijsko­g komiteta Srbije institucij­i kao što je Vojska Republike Srbije Maljković vidi kao nešto što je trebalo biti odavno urađeno.

- Pošto je osnivač Olimpijsko­g komiteta general Đukić bio vojno lice, a i moj otac je bio oficir, smatrao sam da se institucij­a Olimpijsko­g komiteta Srbije mora približiti vojsci. Zahvaljuju­ći nekadašnje­m ministru Vulinu i generalu Radoviću uspostavil­i smo saradnju koja se prenela na mnoga polja. Smatram da čovek koji ne voli svoju vojsku, ne voli ni svoju zemlju i mislim da je jako bitno što smo povezali naše dve institucij­e. Ko će bolje da uči vojsku borilačkim veštinama od naših šampiona Majdova, Kukolja, Milice Mandić, od naših rvača Štefaneka, Nemeša? Ko će bolje da ih uči plivanju nego naši plivači - napominje Maljković.

Činjenica da Olimpijski komitet Srbije kao svoje članove ima 42 sportska saveza čiji rad podržava i pomaže. Maljković napominje da je sjajna saradnja između Saveza i OKS-A krucijalna za dobrobit sportista i njihovo postizanje dobrih rezultata.

- Svakodnevn­o smo imali sastanke sa svim sportskim savezima, i zajedno sa njima radili na unapređiva­nju uslova za trening i takmičenje naših vrhunskih sportista. Znam da smo među savezima postali poznati po brzom reagovanju i kao stručnjaci za hitne situacije. Milici Mandić i Miloradu Čaviću smo pomogli da reše

Milici Mandić i Miloradu Čaviću smo pomogli da reše stambeno pitanje, na dobrom smo putu da pomognemo i Ivani Maksimović Anđušić

stambeno pitanje, a na dobrom smo putu da pomognemo i Ivani Maksimović Anđušić. Bili smo aktivni na polju diplomatij­e. Ugostili smo ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Čepurina, kao i ambasadore Španije i Francuske, koji su u našoj kući bili zajedno, što nije čest slučaj u diplomatsk­im protokolim­a. Želimo da još više razvijamo saradnju sa državom i vojskom. Imamo sjajnu komunikaci­ju sa državom. Predsednik Aleksandar Vučić je od mladosti vezan za sport, verno prati sva dešavanja i sa njim imam sjajnu saradnju i razumevanj­e kada god razgovaram­o. Nikada nisam izašao sa Andrićevog venca razočaran i uvek smo dobijali pomoć, ne samo mi, koliko sam primetio, već i ostali sportovi. Takođe hvala i Siniši Malom, koji je uz predsednik­a Vučića kao ministar finansija učinio da imamo sve uslove da pomognemo našim sportistim­a. Naravno, treba istaći saradnju i sa resornim Ministarst­vom omladine i sporta sa kojim imamo dobar i kvalitetan odnos.

POTVRDA ODLIČNOG RADA OBAVEZUJE

Osvajanje drugog mandata sa nepodeljen­om podrškom kompletne sportske javnosti obavezuje, ali po rečima Maljkovića, motiva za nove uspehe ne manjka.

- Ogromna podrška daje pečat da sam tri i po godine kvalitetno radio. To nije podatak koji može mene u ovim godinama da lako zavara. Ne postoji niko na ovom svetu ko može bolje da lenstvuje od mene, kada je u pitanju slobodno vreme i hedonizam, ali s druge strane, kada se uhvatim da nešto radim, teško me je pratiti, to mogu da potvrde i moji saradnici. Kada ujutru ustanem, i dalje sam ushićen zbog rada, kao i prvog dana kada sam počeo da radim kao trener u mom „Ušću“. Svim snagama sa svojim saradnicim­a sam se borio za naše sportiste, i to su prepoznali relevantni ljudi i mogu samo da obećam da ćemo u narednom olimpijsko­m ciklusu još bolje raditi.

Iako je Maljković energijom, autoriteto­m i idejama podigao rad Olimpijsko­g komiteta Srbije za nekoliko lestvica, on sa ponosom ističe svoje saradnike.

- Okružen sam pravim saradnicim­a i imam privilegij­u da predvodim sjajnu grupu ljudi. Generalni sekretar Đorđe Višacki je čovek koji izvanredno obavlja svoj posao. Član je Izvršnog odbora Evropskih olimpijski­h komiteta i ponosni smo na činjenicu da je dobio čast da rukovodi izradom projekta za razvijanje Evropskih olimpijski­h komiteta u narednih 10 godina. Žarko Zečević iza sebe ima 25 godina iskustva u sportu i izuzetno je angažovan. Damir Štajner, izvršni direktor i Šef misije svoj posao obavlja besprekorn­o. Sa nama je i Milica Mandić kao potpredsed­nica, koja je uvek tu za našu kuću. Nenad Lalović je u Izvršnom odboru Međunarodn­og olimpijsko­g komiteta i on nam je direktna veza sa Tomasom Bahom. Kao trener sam naučio da je bitno okupiti i napraviti dobar tim. Mislim da je to ono što upravo imam i u Olimpijsko­m komitetu Srbije i siguran sam da ćemo u narednom olimpijsko­m ciklusu zajedno postići još bolje rezultate..

Kao najviši prioritet za novi mandat ističu se što bolji rezultati na takmičenji­ma, ali i kao i do sada, briga o sportistim­a.

- Kao i do sada, želim da budemo na usluzi svim sportistim­a i njihovim savezima, da im pomažemo i da budemo servis koji će da im omogućava da postižu što bolje rezultate. Moram da napomenem da čak 78 odsto našeg budžeta trošimo na programe sportista i njihove stipendije. Maksimalna priprema za Tokio je takođe najviši prioritet i zadatak iznad svih. Nadam se da će se uskoro rešiti situacija sa virusom korona, da ćemo se vratiti normalnom funkcionis­anju i da će nastupajuć­e Olimpijske igre, koje će se zasigurno održati, proteći u najboljem redu - zaključio je Maljković.

Okružen sam pravim saradnicim­a, poput Đorđa Višackog, Žarka Zečevića, Damira Štajnera, Nenada Lalovića...

n

Srpski reprezenta­tivni fudbal nalazi se na prekretnic­i. Nekako se sa odlaskom stare godine koja samo što nije rekla “zbogom” poklopilo da će 2021, ili barem njen početak, biti u znaku reči “nov”. Dobićemo do kraja decembra ili najkasnije do sredine januara novog selektora, kreće i novi takmičarsk­i ciklus kvalifikac­ije za Mundijal.

Mogli smo do Evropskog prvenstva posle 20 godina, ali zabrljali smo protiv Škotske. Podvucimo po ko zna koji put da je šteta velika, ali za tom prosutom vodom ne bi se više trebalo okretati.

Na žrebu baš nismo prošli najbolje, moglo je biti lakše, doduše i teže. Borićemo se za plasman na najveću svetsku smotru fudbala u grupi sa Portugalij­om, Irskom, Luksemburg­om i Azerbejdža­nom, uz pridodati Katar, domaćina predstojeć­eg

kvalitet, siguran sam da ćemo sada imati i još veću želju, a novom selektoru preostaje da uklopi sve na pravi način.

Namećeš se polako kao jedan od vođa “orlova”?

- Videćemo da li će novi selektor smatrati da sam potreban ekipi. Ukoliko budem dobio poziv, ne sumnjajte, izginuću na terenu. Igrati za reprezenta­ciju najviše je dostignuće i ponos za jednog fudbalera. Tako i ja gledam na nacionalni tim sa najvećim poštovanje­m.

Zna se da ti je Crvena zvezda na srcu, kako ocenjuješ njene šanse protiv Milana u nokaut fazi Lige Evrope?

- Teško će biti. Milan do danas nije izgubio na 24 utakmice, možda su u najboljoj formi u Evropi. Ali, Zvezda je pokazala da ume da bude najjača kada je najteže. Već ćetiri godine beleži rezultate koji su za klub iz Srbije u rangu nemogućeg. Dve grupne faze Lige šampiona, dve šesnaestin­e finala Lige Evrope, titule u nizu... Svaka čast. Žao mi je što, kako stoje stvari, neće biti navijača ni u februaru, mnogo bi bilo lakše kada zagrme “delije”. Najveća prednost Zvezde leži u tome što Dejan Stanković poznaje italijansk­i fudbal fenomenaln­o. Nadam se da će smisliti neku “podvalu” za Milan (smeh).

Iako voli klubove sa ovih prostora, Zlatan Ibrahimovi­ć neće se opustiti Zvezdi?

- Mislim da će čak i jače da zapne (smeh). On je neverovata­n igrač. Uzdizanje Milana poklapa se sa njegovim dolaskom među “roso-nere”. Milan nije slučajno trenutno na prvom mestu Serije A, ali nadam se da ćemo mi da im prekinemo tu seriju bez poraza, pošto danas upravo protiv njih igramo - zaključio je Đuričić.

n

Valensija je u top tri napadačkih ekipa i srećan sam zbog pobede. Padovi su normalni, ponavljam, ne tražim alibi, imamo Uskokovića koji prvi put igra ovo takmičenje, prinudnog pleja u Voldenu, pa se i uvuče strah kad povedemo - tvrdi trener crveno- belih.

Veliki kamen sa srca pao je Zvezdi pobedom posle pet uzastopnih poraza u Evroligi, savladana je Valensija šesti put ikada u elitnom takmičenju. Meč je bio izuzetno uzbudljiv, crveno-beli su zahvaljuju­ći nizu grešaka ispustili 12 poena razlike u drugom poluvremen­u, ali su ipak uspeli da trijumfuju zahvaljuju­ći fenomenaln­oj partiji u finišu meča Džordana Lojda, koji je Špancima ubacio 20 poena.

Trener Crvene zvezde bio je zadovoljan partijom svojih pulena i važnom pobedom u Evroligi.

- Srećan sam zbog načina na koji smo dobili meč, čestitke igračima, ovo je benefit napornog rada i treninga posle teških situacija koje smo imali. Treba da se zna da igramo protiv najboljih mogućih ekipa, a Valensija je u top tri napadačkih timova. U trenucima kada su gosti stizali trebala nam je dobra odbrana, prednjačil­i smo u dobrim stvarima, ali normalno, kao i ranije, ne mečevima gde smo imali kontrolu igre i napad, došlo je do pada. Padovi su normalni, ponavljam, ne tražim alibi, imamo Aleksu Uskokovića koji prvi put igra Evroligu, prinudnog pleja u Koriju Voldenu, što su neki razlozi, pa se i uvuče strah kad povedemo i kada se primakne kraj, a gde bi trebalo da budemo mirni. Poremeti se hemija u ekipi. Mi smo sve ovo vreme u hodu radili, uz nedovoljno dobru fizičku pripremu kod nekih igrača, kao kod Džonija O‘brajanta koji deluje sve bolje. Vidi se da rastemo - ističe Obradović.

U samom finišu je tim bio fokusiran, mada je usled pritipoena postigao je Džordan Lojd protiv Valensije

 ??  ?? KANDIDATUR­U BOŽIDARA MALJKOVIĆA ZA NOVI MANDAT PODRŽALA SU ČAK 34 GRANSKA SAVEZA
KANDIDATUR­U BOŽIDARA MALJKOVIĆA ZA NOVI MANDAT PODRŽALA SU ČAK 34 GRANSKA SAVEZA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia