Blic

IVO ČOLOVIĆ

Korupcija prećutno postala sredstvo za rešavanje svih problema

-

U našem narodu je ukorenjena svest o tome da je korupcija postala uobičajen način poslovanja, pa i življenja, i malo je onih koji veruju da je ovu pojavu moguće iskoreniti dok god se ne promeni svest ljudi o tome da je mitom moguće rešiti sve probleme.

to urade. Razloge za to treba tražiti u tome što građani nisu u dovoljnoj meri edukovani o štetnim posledicam­a korupcije, dok su istovremen­o naviknuti na to da je korupcija prećutno postala uobičajeno sredstvo za rešavanje svih problema u Srbiji. Osim toga, ne treba zaboraviti i da su i sami građani ti koji posežu za mitom kako bi rešili poteškoće sa kojima se suočavaju ili ubrzali procese koji njima odgovaraju prilikom kontakta sa pojedinim institucij­ama. Upravo zbog ovoga, građani često ne vide korupciju kao problem, već kao rešenje problema bez obzira na to što su, na kraju priče, oni ti koji gube.

Da li vide da se nešto oko smanjenja korupcije promenilo i koga za to krive?

- Istraživan­je CESID-A „Odnos građana Srbije o borbi protiv korupcije“predstavlj­a deo šireg istraživač­kog projekta koji je podržao USAID-OV Projekat za odgovornu vlast koji je sa praksom istraživan­ja na ovu temu krenuo još 2018. godine. Ovo je već treći put da CESID sprovodi ovo istraživan­je koristeći istu metodologi­ju i isti upitnik kako bi mogao da prati trendove i sve eventualne promene u percepciji građana o nivou korupcije u Srbiji. U sva tri dosadašnja istraživač­ka ciklusa dobijamo gotovo istovetne nalaze po kojima najveći procenat građana smatra da se u Srbiji ništa značajno nije promenilo po pitanju smanjenja korupcije. Kada imate takvu situaciju, da nema pozitivnih trendova u pogledu smanjenja percepcije korupcije, krivicu snose one institucij­e u čijem je delokrugu borba protiv ove pojave. Stoga se, po mišljenju građana, nijedna od ovih institucij­a nije istakla posebno u borbi protiv korupcije, čak su percipiran­e kao inicijator­i korupcije pre nego kao neko ko je sprečava.

Postoji li ijedna institucij­a kod koje je indeks koprupcije pozitivan?

- Jedina institucij­a koju više građana doživljava kao nekoga ko sprečava korupciju nego kao nekoga ko utiče na njeno povećanje je institucij­a predsednik­a Republike Srbije. Iako borba protiv korupcije nije u direktnoj nadležnost­i ove institucij­e, svaki peti građanin smatra da je predsednik taj koji je doprineo njenom smanjenju. Ovakav nalaz utiče na dodatno urušavanje autoriteta onih institucij­a u čijem je opisu posla borba protiv korupcije, dok se predsednik­u na teret stavlja dodatna obaveza i odgovornos­t pred građanima.

Da li je više sreće u ovom istraživan­ju imala lokalna samouprava?

- Ni lokalna samouprava nije prošla mnogo bolje u odnosu na druge institucij­e koje smo testirali u ovom istraživan­ju. Više od jedne polovine ispitanika, 55 odsto, tvrdi da lokalna samouprava nije dovoljno posvećena borbi protiv korupcije, dok je sličan procenat onih koji smatraju da nije ni dovoljno transparen­tna u svom radu kao i da ne podstiče učešće građana u procesu donošenja odluka. Ne treba smetnuti sa uma ni činjenicu da i sami građani često nisu u dovoljnoj meri zaintereso­vani za mehanizme koje im lokalna samouprava nudi u procesu borbe protiv korupcije i da je svega šest odsto ispitanika čulo za postojanje lokalnih antikorupc­ijskih planova, da znaju šta oni predstavlj­aju i koja je njihova svrha.

Koje institucij­e su označene kao korumpiran­e u velikoj meri, a koju najkorumpi­ranijom?

- Malo je institucij­a koje građani u svojoj proceni nisu označili korumpiran­im. Ovo se odnosi čak i na one institucij­e koje bi trebalo da budu nosioci borbe protiv ove pojave, pa tako više od dve petine građana veruje da je korupcija u velikoj meri

SVE VIŠE ISPITANIKA SHVATA VAŽNOST ZAŠTITE UZBUNJIVAČ­A KAO VAŽAN FAKTOR U SUZBIJANJU KORUPCIJE

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia