Blic

TRESLA SE HRVATSKA

Snažni potresi probudili su juče ujutro stanovnike okoline Zagreba, koji se još nisu oporavili od katastrofa­lnog zemljotres­a u martu. Niz potresa je pogodio Petrinju i Sisak, ali se osetio i u Srbiji i BIH.

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Oštećene fasade, popucali zidovi, urušeni dimnjaci i preplašeni ljudi na ulicama scene su koje su juče pristizale iz Hrvatske, nakon što je serija potresa pogodila područje prestonice.

Prvo je okolinu Zagreba u 6.28 ujutro pogodio zemljotres jačine 5,2 stepena Rihtera, usledio je drugi u 7.50 s epicentrom u centralnoj Hrvatskoj, jačine 4,9 stepeni, a nakon njega još jedan, jačine 4,1 Rihter. Najviše je pogođena Petrinja, gde je bio epicentar, a gradonačel­nik Darinko Dumbović rekao je da ovako nešto nikada nije doživeo. U Sisku su popucali zidovi kuća, otpale fasade, porušeni dimnjaci, a oštećene su i zgrada Gradske većnice i Kovid bolnica. U Zagrebu je oštećena crkva.

Jedna stanovnica Petrinje zamalo je poginula u zemljotres­u. Penzionisa­na učiteljica Ankica Lončarević spavala je kad je tlo krenulo da se trese, a delovi plafona popadali su po njoj. Prošla je, kako kaže, bez ikakvih povreda, osim što se malo uplašila.

- Bila sam prisebna. Imam porodicu u Zagrebu koja je isto doživela potres u martu, pa sam se pripremila. Zgrabila sam torbu s dokumentim­a i najnužniji­m stvarima i istrčala na ulicu. Ne znam hoću li više moći ovde da živim, a ne znam ni gde bih - rekla je ona.

Njen sugrađanin je rekao da je njegova porodica odmah „jako dobro” osetila potres.

- Odmah smo se digli iz kreveta i stali pod prvi štok. Treslo se jako i stvari su padale sa zida i ima materijaln­e štete, ali ne previše - rekao je on.

Selo Strašnik, udaljeno od Petrinje oko 10 kilometara, jedno je od najviše pogođenih u seriji zemljotres­a koji su se osetili u čitavoj kontinenta­lnoj Hrvatskoj. Seljani su juče ujutro u strahu pobegli iz svojih kuća, od kojih retko koja nije oštećena.

- Izleteo sam napolje u sekundi… Bio sam u ratu i nije me strah, ali sam se zabrinuo za decu. Oko 70 odsto crepa je oštećeno. Iskreno, bojim se i zaći gore. Ima štete i po kući - rekao je jedan stanovnik Strašnika.

Seljani su ispričali da su snažan zemljotres prvo osetile životinje u njihovim dvorištima i u šumi.

- Iznenada su psi u dvorištu i životinje u šumi počele skvičati. Šuma je vrištala. Ja rekoh: biće potres. I sekundu kasnije, stvarno potres - rekao je hrvatskim medijima jedan vidno uznemireni meštanin.

Možda je najdramati­čnije bilo spasavanje mladog bračnog para sa dvoje dece koji su ostali zarobljeni u stanu nakon što se deo zida urušio i zaprečio im izlaz. Vatrogasci su desetak minuta sekli vrata i na kraju ih izvukli napolje.n

 ??  ?? Lokalne vlasti su navele da su najpogođen­ija mesta strašnik, selo sibić, šušnjar, glinska poljana, brest pokupski...
Lokalne vlasti su navele da su najpogođen­ija mesta strašnik, selo sibić, šušnjar, glinska poljana, brest pokupski...
 ??  ?? brojne kuće su oštećene, a šteta će biti utvrđena narednih dana
brojne kuće su oštećene, a šteta će biti utvrđena narednih dana
 ??  ??
 ??  ?? potres se osetio i u gornjoj dubravi, varaždinu, osijeku, Cazinu...
potres se osetio i u gornjoj dubravi, varaždinu, osijeku, Cazinu...

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia