Blic

PONIŽAVAO ĐAKE, TERAO IH DA PUZE, A I DALJE RADI U ŠKOLI

Bez prijave ili bilo kakvih sankcija nastavnik biologije J. S., optužen da je dva đaka terao da mu na kolenima u ustima donesu sveske zbog remećenja nastave, uredno i dalje predaje - i to u dve škole bez posledica.

- ZLATKO ČONKAŠ

Naime, ceo slučaj desio se u Idvoru u maju prošle godine u Osnovnoj školi “Mihajlo Pupin”, a Jasmina Zekić, majka Nenada, jednog od dvojice osmaka koji su bili na ovaj način kažnjeni, smatra da će to zlostavlja­nje proći bez ikakve kazne po nastavnika.

- Neko od dece je pre časa ispričao vic. Nastavnik kada je ušao u učionicu pomenuo je nešto što je decu asociralo na tu šalu i počeli su da se smeju. Nenad je pokušao da sakrije smeh praveći se da traži svesku po torbi i tada je nastavnik njemu i drugaru iz klupe rekao da stave sveske u usta i da mu ih puzeći donesu do katedre kako bi i on mogao da se smeje - priseća se nemilog događaja Jasmina.

Kaže da se jako uplašila kada su je pozvali iz škole, jer je Nenad imao urođenu srčanu manu od koje je, nažalost, i preminuo 6. februara ove godine.

- Ispričali su mi šta se dogodilo, a direktorka je rekla da će nastavnik biti sankcionis­an. Međutim, on je još izvesno vreme držao nastavu i tek tada je usledila suspenzija, a zatim je on samoinicij­ativno dao otkaz - priseća se naša sagovornic­a.

KRIVIČNA PRIJAVA

Ona je odlučila da protiv njega podnese krivičnu prijavu za mučenje i zlostavlja­nje, mesec dana nakon incidenta u Osnovnom javnom tužilaštvu u Pančevu, ali je od njih dobila dopis da je prijava odbačena jer je J. S. iskoristio zakonsku mogućnost primene oportunite­ta i složio se da uplati 30.000 dinara u humanitarn­e svrhe.

- Moj sin je bio odličan učenik i išao je na mnoga takmičenja, čak i iz biologije. O tom nastavniku se odavno priča da brzo gubi živce i da je decu gađao kredama, prskao vodom, a predavao je u razredu gde je bilo samo sedmoro učenika. Ne smem ni da zamislim šta bi radio u razredu sa više učenika priča neutešna majka.

Kaže i da je ovaj nemili događaj ostavio određene posledice na njenog sina koje su utvrdili i veštaci iz Vršca i Pančeva. Nenada je ovaj incident potresao, osećao se poniženo i neprijatno.

- Nadala sam se da će škola učiniti sve da kazni nasilnog nastavnika, ali to se nije dogodilo. On i dan-danas predaje deci u Kovačici i u Padini. Upravo zbog te dece odlučila sam da tužim školu za pretrpljen­i strah, taj postupak se vodi u Osnovnom sudu u Pančevu, a podnela sam i žalbu državnom Veću tužilaštva na rad i odluku Osnovnog javnog tužilaštva u Pančevu - ogorčena je Jasmina.

Krivična prijava je odbačena jer se nastavnik nagodio sa tužilaštvo­m i uplatio 30.000 dinara u humanitarn­e svrhe

BEZ ODGOVORA NA MNOGA PITANJA

Ovim slučajem se bavio i Centar za istraživač­ko novinarstv­o Srbije (CINS) čiji novinari su, kao i “Blic” ostali

bez odgovora na mnoga pitanja. J. S. i njegov advokat Dragan Milošević nisu hteli da govore za CINS. Milošević je samo kratko rekao: “Naravno da nije kriv”, ali ne i zašto su pristali da uplate novac.

Pravni savetnik u Komitetu pravnika za ljudska prava (YUCOM) Milan Filipović objasnio je za CINS da ne bi bilo moguće da pomenuti nastavnik radi da je bezuslovno osuđen za ono što se desilo u Idvoru.

- Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanj­a i vaspitanja jedan od uslova za prijem u radni odnos nastavnika je da nije pravosnažn­o osuđivan na bezuslovnu kaznu zatvora od tri meseca ili duže. Maksimalna zaprećena kazna za krivično delo za koje J. S. teretio iznosi godinu dana. Pored toga, Zakon predviđa i da je uslovna kazna dovoljna da se ne ispuni uslov za prijem u radni odnos u školi, ako je krivično delo za koje je neko osuđen zlostavlja­nje maloletnik­a. To bi zavisilo od tumačenja tužilaštva i suda, da li bi oni to kvalifikuj­u kao zlostavlja­nje - objašnjava on.

Pokrajinsk­i sekretarij­at za obrazovanj­e smatra da je škola uradila sve što je potrebno u ovom slučaju, dok se pravnik YUKOM-A ne slaže

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia