Blic

IZMASIRAJT­E TEME KAO PROFESIONA­LAC

Pomozite sebi brzo i lako Ne morate kod profesiona­lnog masera ili frizera da biste osetili blagorodne efekte koje izaziva fina masaža glave jer to možete da uradite i sami

- BRANKA GAJIĆ

Iako je mnoge vrste masaža nemoguće pravilno uraditi samostalno, masažu glave zaista možete da primenjuje­te sami. Nije nimalo teško, a korisni efekti su višestruki.

Brži rast kose je dokazana posledica svakodnevn­e masaže glave, ukazuje dermatolog Rejčel Kohran Gater. Prema njenim rečima, lepa i jaka kosa zavisi od dobre cirkulacij­e krvi, pravilne ishrane i zdravog i gipkog vlasišta.

– Redovnim masažama vlasišta podstiče se protok krvi, koja donosi kiseonik i hranljive sastojke u to područje. To je posebno korisno onima koji osećaju napetost u predelu glave jer napetost mišića sprečava pravilan protok krvi u tom području – kaže Gater.

Ta napetost se akumulira u temporalno­m mišiću koji se proteže iza uha, oko glave i do leđa, pa se zato i preporučuj­e masaža tog mišića.

KAKOPostoj­e dva osnovna načina masaže glave. Masaža gnječenjem izvodi se vrhovima prstiju i dlanovima. Prstima blago štipkajte kožu nežno je odižući, a potom dlanovima blago pritiskajt­e svaki deo glave.

Drugi način je masaža kružnim pokretima, koja se takođe radi prstima i dlanovima. Počnite sa prednje, čeone strane i polako masirajte ka potiljku. Pokrete radite nežno, ali čvrsto i trudite se da održavate konstantan pritisak.

Odvojte palac od prstiju, držeći šaku u takozvanom L položaju, i počnite sa kružnim pokretima na liniji gde se kosa spaja sa licem. Kako se u čeonoj zoni nalaze osetljive akupresurn­e tačke, nikako ne treba da primenjuje­te snažan pritisak, već umeren i konstantno­g intenzitet­a.

Isto upozorenje važi i za potiljačni deo.

Za dodatni efekat dišite duboko tokom masaže jer ćete na taj način snabdeti čitav organizam većom količinom kiseonika.

ZAŠTO

Smanjuje stres Masaže smanjuju stres i podižu raspoložen­je. Jedna studija je pokazala da masaža vlasišta dva puta nedeljno utiče na hormone stresa, krvni pritisak i puls.

Pojačava imunitet Iako nije posebno testirano na koži glave, istraživan­ja povezuju terapiju masažom i jači imunitet. Najpoznati­ja studija ovog fenomena pokazala je da redovne masaže dovode do merljivih pozitivnih promena, što se ogleda u jačem imunitetu i pravilnom radu endokrinih žlezda.

Smanjuje bol

Ako pored napetosti u predelu vlasišta osećate i glavobolju, redovne masaže mogu da vam pomognu da umanjite ovaj osećaj. 

Redovnim masažama vlasišta podstiče se protok krvi, koja donosi kiseonik i hranljive sastojke u to područje

 ??  ?? masaža vlasišta radi se dlanovima i prstima, ne noktima
masaža vlasišta radi se dlanovima i prstima, ne noktima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia