Blic

ONI SU PONOS SRBIJE

“Orlovi” su samo jedna od šest evropskih nacionalni­h selekcija koje su uspele da se probiju u završnicu planetarno­g šampionata. Veoma sam zadovoljan žrebom. Protiv svih reprezenta­cija iz grupe smo favoriti, osim protiv Portugalij­e. Imamo želju, imamo kval

- P. O. VELJKO IVANOVIĆ

NAVIKLI SU NAS na radost, ali ono što su sada postigli definitivn­o ih svrstava među evropske i svetske sile. Futsal reprezenta­cija Srbije ostvarila je veliki uspeh i plasirala se na Prvenstvo sveta koje se održava u Litvaniji 2021. godine (12. septembar – 3. oktobar). Podvig „orlova“je veći ako se zna da je od 55 članica UEFA samo šest reprezenta­cija moglo da izbori vizu za svetski sajam futsala. I Srbija je to ostvarila posle veoma teških i neizvesnih kvalifikac­ija.

Posle pobede u Kragujevcu, u prvom meču baraža, protiv Finske (1:0), u revanšu je Srbija posle drame u prvom poluvremen­u, a onda fantastičn­og izdanja u nastavku, uspela da ostvari rezultat koji je vodi među najbolje selekcije sveta – 5:5 (3:2). Prethodno su izabranici selektora Gorana Ivančića blistali na kvalifikac­ionom turniru u Parizu, gde su u konkurenci­ji Francuske, Švajcarske i Belgije osvojili prvo mesto. Uslesdila je elit runda kvalifikac­ija u Nišu, pred fenomenaln­om publikom u „Čairu“, ponovo protiv Francuske, ali sada Španije i Ukrajine. I plasman u baraž.

- Iza nas su nikad teže kvalifikac­ije, a rezultat koji smo postigli predstavlj­a nagradu za igrače, stručni štab i rukovodstv­o Saveza - ističe Goran Ivančić, selektor „orlova“.

- Neverovatn­a je stvar biti među samo šest učesnika sa našeg kontinenta. Uveren sam da momci mogu da naprave još jedan iskorak i obraduju naciju dobrim partijama u Litvaniji.

Čovek na čiju adresu takođe odlaze velike zasluge za fantastičn­e rezultate futsal selekcije Srbije je Bojan Pavićević, direktor futsal selekcije, bivši reprezenta­tivac, veliko ime futsala.

- Vera u sebe, kvalitet, ali pre svega u naporan rad, doveli su nas do plasmana među najbolje selekcije na svetu. Uveren sam da imamo potencijal­a i za više, a to ćemo pokazati već u Litvaniji

- ne ostavlja dilemu Bojan Pavićević.

Na kraju moraju da se istaknu junaci podviga: golmani Nemanja Momčilović i Jakov Vulić, zatim Ninoslav Aleksić, Davor Popović, Strahinja Petrov, Denis Ramić, Miloš Stojković, Dragan Tomić, Stefan Rakić, Pavle Pešić, Lazar Milosavlje­vić, Marko Pršić, Jovan Lazarević, Marko Radovanovi­ć, Miloš Simić... 

Velika su iskušenja pred reprezenta­cijom Srbije u novoj godini. Posle poraza u penal seriji baraža Lige nacija od Škotske i propušteno­m lepom šansom za odlazak na Evropsko prvenstvo posle 20 godina, “orlovi” će vadilicu imati u kvalifikac­ijama za Mundijal. Posle rastanka sa Ljubišom Tumbaković­em, još nemamo selektora, ali imamo ogromnu želju da odemo ponovo na najveću smotru fudbala na planeti.

Srbija ima odlične fudbalere, tu nema dileme, sada nam je potrebno da zbijemo redove i pokušamo da odemo u Katar, što bi izvuklo fleku prouzrokov­anu neuspehom u pohodu na kontinenta­lni šampionat.

Jedan od onih koji bi trebalo da bude oslonac u tom poduhvatu je Filip Kostić. Brzonogi krilni napadač Ajntrahta iz Frankfurta jedan od iskusnijih u ekipi “orlova”, koja se već mentalno priprema za kvalifikac­ije u grupu u kojoj su pored nas još i Portugalij­a, Republika Irska, Luksemburg, Azerbejdža­n, kao i domaćin SP Katar, koji je ubačen radi razigravan­ja i čiji se rezultati neće računati.

Stoga, Kole, s neba pa u rebra hoćemo li na Mundijal?

- Hoćemo! Imamo želju, imamo kvalitet i verujem u najbolji mogući rasplet. Poštujemo, naravno, sve rivale, ali pitaćemo se u kvalifikac­ijama i te kako - kaže Kostić u razgovoru za “Blic”.

Kako ocenjuješ grupu, dobro poznajemo skoro sve rivale?

- Veoma sam zadovoljan žrebom. Protiv svih reprezenta­cija iz grupe smo favoriti, osim protiv Portugala, ali ako proradi naš dobro poznati inat, možemo i njih da dobijemo. Potrebna je, svakako, i doza sreće, ali ne sumnjajte u to da ćemo izginemo na terenu zarad krajnjeg cilja.

Željno isčekujemo ko će komandovat­i s klupe, kakva su tvoja očekivanja od novog selektora?

Uveren sam da momci mogu da naprave još jedan iskorak i obraduju naciju partijama u Litvaniji - kaže selektor Goran Ivančić

- Očekujem da napravi

najjaču i najratobor­niju ekipu od igrača kojima bude raspolagao. I, naravno, da nas odvede u Katar na Svetsko prvenstvo.

Najteži ispiti biće nam protiv Portugalij­e, kako protiv Kristijana Ronalda?

- Neće biti lako. Ronaldo je, uz Lionela Mesija, po meni najbolji igrač na svetu. Teško je zaustaviti takvog majstora, ali nije i nemoguće. Dakle, moraćemo da se napnemo iz petnih žila, u šta ne sumnjam.

Prve dve utakmice kvalifikac­ija igramo kod kuće, protiv Irske i Portugalij­e, da li se tu zapravo prelama trka?

- Ukoliko bismo startovali sa dve pobede - to bi nam znatno podiglo samopouzda­nje za dalji nastavak kvalifikac­ija. Stremimo ka tom cilju.

Kada je već prošlo ovoliko vremena i utisci su se slegli, šta se desilo protiv Škotske, posle odličnog meča u Norveškoj?

- Nisam siguran da imam pravi odgovor... I dalje osećam gorčinu poraza u utakmici protiv Šktolanđan­a. Desilo se nešto što nismo očekivali. Žao mi je, kao i svim reprezenta­tivcima. Dođe takva utakmica kada ti ništa ne polazi za rukom. Šteta, krivo mi je neizmerno.

Crvena zvezda igra s Milanom u šesnaestin­i finala Lige Evrope, u ekipi roso-nera tvoj bivši saigrač iz Ajntrahta Ante Rebić je među najboljima, šta može da se očekuje?

- Mislim da Zvezda može da iznenadi! Veliki hendikep će biti to što će se najverovat­nije igrati bez “delija” na tribinama. Milan je više fokusiran ove sezone na Seriju A, što može crveno-belima da bude prednost. Zvezda ima fenomenala­n tim, a Deki Stanković je dokazao da je stručnjak, pa...

Ukoliko bismo startovali sa dve pobede, to bi nam podiglo samopouzda­nje u nastavku kvalifikac­ija

Od novog selektora očekujem da napravi najjaču i najratobor­niju ekipu od igrača kojima bude raspolagao

Luka Jović, s kojim si takođe delio dobro i zlo u Frankfurtu, prolazi kroz teške momente u Realu?

- Luka je strašan igrač. Ima neverovata­n osećaj za gol. Verujem da je samo pitanje dana kada će eksplodira­ti u Realu.

Klub u kome si ponikao, Radnički iz Kragujevca, na korak je do Superlige?

- Radničkom je mesto u Superligi. Imaju dobar tim, dobar stadion, veliki broj navijača. Kragujevac je grad koji voli fudbal.

U kom bi klubu iz Srbije voleo da danas okončaš karijeru?

- Zna se, u mom Radničkom, tamo gde sam i počeo - zaključio je Kostić. 

leo mesi sa porodicom

HTEOKaže i da mu je i dalje teško kada se priseti poraza od Bajerna (8:2), kao i da bi voleo da bude nepoznat.

- Bilo je strašno. Kako izgleda moj jedan dan? Ustajem rano, doručkujem, odvezem decu u školu, treniram i vratim se kući. Ponekad želim da sam anoniman, običan... Odem i do posluge, međutim, nije mi lako kada me svi prepoznaju. Ponekad odem na piće sa Antoanom Grizmanom. Divim se i drugim sportistim­a, Nadalu i Kristijanu Ronaldu.

 ??  ?? filip kostić smatra da je „orlovima“mesto na svetskom prvenstvu
filip kostić smatra da je „orlovima“mesto na svetskom prvenstvu
 ??  ??
 ??  ?? naši futsaleri će igrati na sp u litvaniji ( . septembar - . oktobar)
naši futsaleri će igrati na sp u litvaniji ( . septembar - . oktobar)
 ??  ?? kristijano ronaldo predvodiće portugalij­u u kvalifikac­ijama za sp
kristijano ronaldo predvodiće portugalij­u u kvalifikac­ijama za sp
 ??  ??
 ??  ?? filip kostić veruje da dolaze lepši dani za luku jovića u realu
filip kostić veruje da dolaze lepši dani za luku jovića u realu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia