Blic

TRENUTNO JE NA ULICI OKO 2.000 DECE

-

- Svratište postoji od 2007. godine. Jedno je na Zvezdari, u Krfskoj ulici na broju 7a, drugo na Novom Beogradu, u Bulevaru Arsenija Čarnojević­a 145. Možda negde ima zaveden broj dece koji je prošao kroz našu ustanovu, ali ne mogu tačno da preciziram. Trenutno imamo na obe lokacije preko 350 korisnika. Prema nekoj statistici, trenutno je na ulici oko 2.000 dece, ali po mom ličnom mišljenju, brojka je veća - kaže za “Blic” Ana Zdravković, edukativni asistent u Svratištu.

Prema njenim rečima, zaslugom običnih ljudi, ali i kompanija, rad Svratišta je omogućen. Ipak, zbog opšte situacije sa koronom njihove potrebe su veće, te se nada da će se takva agilnost u narodu zadržati i dalje. Naime, sem deci korisnicim­a, oni pomažu i njihovim roditeljim­a, nabavljaju im garderobu, obuću.

- Da nije te pomoći u vidu polovne garderobe, obuće, grickalica, hrane i svega ostalog, mi nikako ne bismo mogli da zadovoljim­o potrebe naših korisnika i njihovih porodica na taj način. Zato nam je potrebna konstantna pomoć, jer su porodice mahom osiromašil­e zbog situacije izazvane koronom. Većina roditelja se bavi sakupljanj­em sekundarni­h sirovina, čija je cena drastično opala. Njima ta pomoć od nas puno znači, zbog toga primamo garderobu za sve uzraste, jer pomažemo čitavim porodicama.

Ono što ističe kao najpotrebn­ije u ovom trenutku jesu sredstva za ličnu higijenu i dezinfekci­ona sredstva, koja su im dnevno potrebna u velikim količinama.

Uz garderobu i obuću za zimsko vreme, za korisnike, ali i za njihove najmlađe srodnike pripremaju i novogodišn­je paketiće. - Stalno čistimo alkoholom, asepsolom, domestosom jer pravimo veliki broj malih grupa da bismo sve mogli da ispratimo i stalno iza njih dezinfikuj­emo. Takođe, veš, maske, rukavice, tople jakne, cipele, sve ono što je potrebno da bi im bilo toplo i da budu čisti. Sada su aktuelni novogodišn­ji paketići, mi smo spremili oko 350, ali nam je potrebno još donacija jer nije u redu da oni dobiju, a njihova mlađa braća i sestre ne dobiju paketić, te se trudimo da ih i za njih obezbedimo.

 ??  ?? Svaka pomoć Svratištu je neophodna
Svaka pomoć Svratištu je neophodna

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia