Blic

U Vašingtonu i Loznici nema cenzure

-

ho zna, možda je ovo poslednji tekst ovog autora koji čitate na ovom mestu. Uvek je moguće da uredništvo „Blica“i kompanija koja je njegov vlasnik otkažu ovu kolumnu, pod bilo kojim obrazložen­jem, ne moraju čak ni da ga daju. ke bi to bila nikakva cenzura, nego samo odluka privatnog medija da uređuje svoj list onako kako najviše odgovara njegovim poslovnim interesima, a otpušteni autor ne bi imao nikakvo moralno pravo da pomene „C“od cenzure.

Ali kako obuzdati sujetu i propustiti priliku da se proglasite žrtvom tog najjačeg pritiska na javnu reč kad vam se takva prilika već ukazala. Na cenzuru se danas, na primer, žali rusko ministarst­vo spoljnih poslova, jer u baltičkim državama navodno proganjaju njegov „Sputnjik“!? Da, baš tako. Na cenzuru se žali ruska država, koja nikad u istoriji nije imala slobodnu štampu, a tu bogatu tradiciju neguje do danas, proganjaju­ći kritičke novinare i medije. I da stvar bude još komičnija, traži zaštitu ne za neki profesiona­lni medij, već za svoj kanal državne propagande, i to od zemalja Evropske unije, čiji su standardi slobode izražavanj­a nedostižni za veći deo sveta, a naročito za Rusiju.

Cenzura je zakucala i na vrata najmoćnije­g čoveka na planeti, Donalda Trampa, bar tako kažu milioni njegovih besnih pristalica, ali i mnogi kojima je sloboda izražavanj­a zaista na srcu. Da li je zaista cenzura ta najjača sila koja obara najjačeg na svetu ili ga ipak obara nešto mnogo jače i uticajnije. A to je odgovornos­t za javnu reč, koju izgovara najmoćniji čovek u sistemu koji je već 250 godina naučen na najvišu moguću demokratij­u, uključujuć­i tu i slobodu govora. Obara ga njegovo suprotstav­ljanje ovoj tradiciji, proisteklo­j iz zakona, obara ga sila koja sprečava njegovov pokušaj da razori temelje američke demokratij­e.

Trampovo munjevito uklanjanje sa Tvitera, Fejsbuka i drugih društvenih medija nema nikakve

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia