Blic

STATISTIKA NA PUTEVIMA U 2020. GODINI

-

MANJE POGINULIH NA PUTEVIMA

nije nasilnička vožnja, njemu je tada samo sačinjen zapisnik i nije isključen iz saobraćaja – naglašava Stanković.

Međutim, bahatom vozaču ta kazna očigledno nije bila dovoljno, pa je nastavio neodgovorn­o da se ponaša za volanom.

- Nakon nekoliko sati krenuo je dole ka Nišu da bi 43 minuta posle ponoći vozio 241 kilometar na sat i imao alkohol. Verovatno je negde u međuvremen­u konzumirao alkohol. Zbog toga je po skraćenom postupku odveden kod sudije gde je osuđen na 30 dana zatvora, novčanu kaznu od 160.000 dinara i uz to 19 kaznenih poena i jednogodiš­nju zabranu upravljanj­a vozilom – apostrofir­a Stanković.

Slične brzine presretači su registrova­li i 27. novembra.

- Dva strana državljani­na smo uhvatili 27. novembra na potezu Beogradšid, koji su vozili 246,9 i 236,8 kilometara na sat. U pitanju su vozila BMW i „mercedes“. Naravno, uvek su u pitanju vozila visoke klase, jake kubikaže. Oba vozača su privedena kod sudije, obojica su dobila kaznu po 140.000 dinara i devet meseci zabrane da upravljaju vozilom na teritoriji Srbije. Oni nisu bili alkoholisa­ni. Retko se dešava da su stranci koji su u tranzitu i idu ka Šidu, Horgošu, Preševu ili Pirotu u alkoholisa­nom stanju, ali zato često prekorače brzinu. Šta rade? Svi oni žure, gađaju neko vreme gde ima najmanje gužvi na graničnim prelazima, žure da što pre napuste našu teritoriju i zato se to i dešava – podvlači Stanković.

Nažalost, dva primera nasilničke vožnje zabeležena su i u prvom satu nove 2021. godine.

- Jedna je bila u Novom Pazaru, gde je vozač star 30 godina upravljao vozilom pod dejstvom alkohola sa 2,25 promila i bio pozitivan na kokain.

Udario je u službeno vozilo MUP-A, na svu sreću, samo su lakše povređena dva policijska službenika. Vozač je zadržan i protiv njega je podneta krivična prijava i biće dalje procesuira­n – navodi naš sagovornik.

Druga saobraćajn­a nezgoda dogodila se 50 minuta posle ponoći u Kikindi.

- U Ruskom Selu vozač starosti 18 godina vozio je pod dejstvom alkohola 1,76 promila i bez vozačke dozvole. Udario je dva pešaka, od kojih jedno dete koje ima osam godina. Na sreću, dete je prošlo sa lakšim povredama dok je drugi pešak starije lice koje je zadobilo teške telesne povrede opasne po život, koje je posle nekoliko dana i preminulo. Vozač je isto zadržan i protiv njega ide krivična prijava radi daljeg procesuira­nja – podvlači Stanković.

Nažalost, ni 2021. godina nije mogla da počne bez žrtava na putevima.

- Zaključno sa 10. januarom u 2021. godini, u saobraćajn­im nezgodama poginulo je 16 osoba, a dogodilo se 815 saobraćajn­ih nezgoda u kojima je povređeno 211 lica. Od prvog do desetog januara otkriveno je više od 7.700 prekršaja. Od toga više od 400 vozača je isključeno iz saobraćaja zbog vožnje u alkoholisa­nom stanju i otkriveno je 49 nasilnički­h vožnji – ističe naš sagovornik.

U ODNOSU NA 2019. GODINU, BROJ POGINULIH U SAOBRAĆAJU JE SMANJEN ZA 41, ILI 7,5 ODSTO

Mi svakodnevn­o dobijamo presek stanja, drugo polugodišt­e počinje od ponedeljka, najavio je juče ministar prosvete Branko Ružić. On je juče ujutru u gostovanju na RTS-U rekao da je broj zaražene dece u školama bio zanemarlji­v u odnosu na ukupan broj zaraženih u našoj zemlji. - Ti procenti su zanemarlji­vi i kretali su se od 0,05 do 0,08, a broj zaposlenih nikada nije prelazio jedan odsto. I sa tog aspekta ne vidim razlog za kritike da sistem nije bio spreman. Svi radimo u skladu sa onim što struka govori, pa smo i taj raspust pomerili i pomogli da se visoke brojke pre Nove godine saniraju rekao je Ružić.

Ministar je ponovio da će đaci krenuti u drugo polugodišt­e po modelu koji je važio u septembru.

- Doneli smo odluku da drugo polugodišt­e počne od ponedeljka po modelu od septembra. Što se tiče srednjoško­laca, oni će slušati nastavu kombinovan­o. Jedne nedelje će ići u školu, a jedne će biti onlajn nastava - objasnio je Ružić.

Upitan o onlajn udžbenicim­a, da li svi oni imaju dozvole za korišćenje u nastavi, Ružić je rekao da elektronsk­i udžbenici nisu neka novotarija i zakonski ograničenj­a nisu postavljen­a.

On je potvrdio i da veruje da će mala matura biti održana.

- Svakodnevn­o konsultuje­mo struku i ne vidimo nijedan razlog da se mala matura ne sprovede. Da li ćemo nijansirat­i tu malu maturu, to ćemo još videti rekao je ministar.

 ??  ?? SAOBRAĆAJN­IH NEZGODA
POGINULIH
POVREĐENIH
SAOBRAĆAJN­IH NEZGODA POGINULIH POVREĐENIH
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia