Blic

„Zdrav podmladak”, jedini film koji je dva puta prikazan na Festu

Film “Zdrav podmladak“Toma Gotovca i Lazara Stojanović­a jedinstven je slučaj u istoriji FEST-A koji je prikazan dva puta, na FEST-U ’71 i FEST-U ’72!

- UNA Čolić Banzić

NAŠA KLASA NA RAD KREĆE, Lepenička brda ječe... Na jedno od mogućih kviz pitanja: Iz kog je filma ova pesma - tačan odgovor bi dali Tomislav Gotovac i Lazar Stojanović, autori dokumentar­nog filma “Zdrav podmladak”. Reč je o 45-minutnih udarničkih i akcijaških odlomaka ratnih i poratnih vremena iz života omladine, onakvih kakvim ih je videla posleratna jugosloven­ska kinematogr­afija. Otuda i udarničke rime a sve to kao rođendansk­i poklon SKOJU povodom obeležavan­ja pola veka od osnivanja revolucion­arne omladine. Publika se smejala na kraju filma dok je Partiji i SKOJ-U najmanje bilo do smeha.

“Zdrav podmladak” prikazan je na prvom FEST-U 1971. u okviru Specijalno­g programa Konfrontac­ije. Priča o Podmlatku ima i svoje drugo poluvreme.

Dušan Makavajev, decembra 1971. piše Komandi puka u Požarevcu, gde Lazar Stojanović služi “redovni kadrovski rok”. Šalje zvanično pismo sa molbom da Lazara puste na nekoliko dana kako bi – ni manje ni više - otvorio beogradski FEST.

Lazar Stojanović mnogo godina kasnije u intervjuu Tamari Nikčević objašnjava kako ipak nije otvorio FEST: ”To mi je objasnio komandant puka, lično. “Druže Stojanović­u” – počeo je svečano – “za ovu jedinicu veliku čast predstavlj­a poziv da baš vi otvorite manifestac­iju od takvog kulturnog značaja za celu Jugoslavij­u i da tako obavite veoma važan i odgovoran posao. Međutim, odbrana zemlje je preča od bilo čega i mi vam, u ovom momentu, ne možemo odobriti odsustvo.”

Autor “Podmlatka” ostaje u Požarevcu, ali se film reprizira na FEST-U 1972. Time ovaj film postaje jedinstven (opet) slučaj u poluvekovn­oj istoriji FEST-A koji je prikazan dva puta, na

FEST-U ’71 i FEST-U ’72.

Te 1972. godine Lazar Stojanović umesto u Pulu, i na festivale u Kan, Montreal, Veneciju, London odlazi u zatvor, zbog ”podrivanja državnog poretka” na trogodišnj­e izdržavanj­e zatvorske kazne. Oba filma, diplomski “Plastični Isus” kao i apsolvents­ki “Zdrav podmladak” su oduzeta.

Skoro dve decenije kasnije “Plastični Isus” je (1990.) imao višemesečn­e projekcije u beogradsko­m Domu omladine dok kopija filma “Zdrav podmladak” nikada nije vraćena ni pronađena. Taj film poslednja je videla publika FEST-A.

Na ovaj film podseća i Slobodan Šijan u knjizi Kino Tom (izdanje Muzeja savremene umetnosti i Hrvatskog filmskog saveza) u kojoj se nalazi reprint dijalog liste objavljene u – često zabranjiva­nom – časopisu Vidici. Šijan je – kako nam je rekao – “Podmladak” gledao na prvom FEST-U

Neposredno po zatvaranju festivala Stojanović je na korak od zatvorske kazne. Protiv njega, kao i glavnog urednika Vidika, zatraženo je pokretanje postupka zbog “neprijatel­jske propagande” i “uznemirava­nja javnosti”. U broju koji je uredio zajedno s Aleksandro­m

Ilićem i Ljubišom Ristićem tema broja: Kultura, pravosuđe i propaganda u Trećem rajhu. Tadašnja propaganda na domaćem terenu imala je ne samo obrise već uočljivu sličnost sa navodima temata. Ipak, sudija Ljubomir Radović, valja to i danas spomenuti, odbio je da podigne optužnicu. Nakon toga je penzionisa­n, a taj broj Vidika bio je zabranjen.

Čini se ipak da je Stojanović na FEST-U imao neku vrstu imuniteta. Poznato je da je Makov program bio pokretna meta SUBNOR-A i tadašnjih “Odjeka” i “Reagovanja” kojim su ciljani Pavlović, Leni Rifenštal, Vorhol, Arabal..., dok su, i na prvom i drugom FEST-U ,”hici” išli preko Stojanović­eve i Gotovčeve glave.

Nije isključeno da gnevno raspoložen­i ideološki revizori uopšte nisu gledali Konfrontac­ije jer u jednom od programa među filmovima koji će biti prikazani (1971.) nema “Zdravog podmlatka”. Makavejev je imao tu slobodu da menja raspored prikazivan­ja filmova, tako da je umesto Pavlovićev­e “Zasede” Specijalni program Konfrontac­ije 9. januara 1971. otvorio “Permanentn­i stojko”.

 ??  ?? 'Xģan 0ANAYHMHY
'Xģan 0ANAYHMHY
 ??  ?? ,ste . godine kada je “=drav Sodpladak૆ drugi Sut Srikazan na )(ST u /azar Stojanović je Soslat na izdržavanj­e zatvorske kazne
,ste . godine kada je “=drav Sodpladak૆ drugi Sut Srikazan na )(ST u /azar Stojanović je Soslat na izdržavanj­e zatvorske kazne
 ??  ?? Topislav TOP *otovaf u SK& u . godine
Topislav TOP *otovaf u SK& u . godine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia