Blic

Zakon o istopolnim zajednicam­a ne podriva tradiciona­lnu porodicu kao stub društva

- DANIJELA LUKOVIĆ

Zakon o istopolnim zajednicam­a neće podrivati (tradiciona­lnu) porodicu kao stub društva. Veliku većinu porodica i dalje će činiti parovi različitog pola i njihova deca, kaže u intervjuu za “Blic” Robert Vintemute, ekspert Saveta Evrope, profesor na predmetu Ljudska prava na Kings koledžu u Londonu.

Upravo je Vintemute jedan od stručnjaka kroz čije je ruke u Savetu Evrope (SE) prošao naš Nacrt zakona o istopolnim zajednicam­a. Ovaj pravni akt podigao je buru u Srbiji i podelio javnost - jedni smatraju da ga treba usvojiti, dok drugi kritikuju da podriva tradiciona­lnu porodicu i da je korak ka tome da istopolni parovi usvajaju decu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da ga neće potpisati jer je “dužan da štiti Ustav”, a čekalo se i na mišljenja SE kako bi bio poslat na Vladu na glasanje. U međuvremen­u je to mišljenje stiglo, i to pozitivno, ali je i dalje nepoznanic­a kada će ovaj pravni akt proći kroz Nemanjinu 11 i stići u Skupštinu Srbije na usvajanje.

Kako ocenjujete Nacrt zakona o istopolnim zajednicam­a koji je dostavljen Savetu Evrope na mišljenje?

- Nacrt zakona je veliki korak za Srbiju u poštovanju evropskih standarda. U mišljenju Saveta Evrope ukazuje se na nekoliko oblasti u nacrtu koje iziskuju poboljšanj­a. U celini uzev, međutim, on zadovoljav­a minimalne standarde uspostavlj­ene sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP).

Šta je osnovni cilj ovog zakona? Šta se njime postiže?

- Osnovni cilj zakona je da omogući parovima istog pola, koje vezuje ljubav i posvećenos­t, da svoj odnos ozvaniče i uživaju većinu istih onih prava i obaveza koje parovi različitog pola imaju u braku. Prvi zakon ove vrste usvojen je u Danskoj, 1989. godine. Jula 2015, Sud u Strazburu je u presudi u predmetu protiv Italije ustanovio da Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda nalaže da države članice Saveta Evrope istopolnim parovima ponude “određeni pravni okvir kojim se priznaju i štite njihove istopolne zajednice“. Usled postojanja ovog zakona, neće biti potrebe da Sud presuđuje u sličnom predmetu protiv Srbije.

Ima li prostora za poboljšanj­a u nacrtu?

Koje su to oblasti gde uočavate potrebu za poboljšanj­em?

- U svom mišljenju Savet Evrope predlaže izvesna poboljšanj­a u nacrtu. U njemu se, na primer, ne spominje nasleđivan­je stanarskog prava u kući ili stanu nakon smrti jednog od partnera, ili obaveza finansijsk­e podrške nakon raskida istopolne zajednice. Najjednost­avniji način da se neko pravo ili obaveza ne izostavi jeste da se uključi jedna opšta odredba, koja propisuje da partneri u istopolnoj zajednici imaju ista prava i obaveze kao supružnici, uz navedene izuzetke. Danska je 1989. godine primenila taj metod.

Da li ovo pravno rešenje izjednačav­a istopolnu zajednicu s brakom osoba različitog pola?

- Ne sasvim. Izvesna prava koja se odnose na roditeljst­vo namerno su izostavlje­na. Partnerima u istopolnoj zajednici neće biti dozvoljeno da zajedno usvajaju decu, ili da usvoje dete svog partnera, niti da se prijave za inseminaci­ju donorskom spermom (u slučaju lezbejskih parova).

Imate li komentar na izjavu predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića da neće potpisati zakon ako ga Skupština usvoji, jer je dužan da “štiti Ustav,“koji upućuje na “porodični zakon, koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene“?

- Ne razumem tu izjavu predsednik­a Srbije. “Istopolna zajednica“neće biti isto što i “brak“u domaćem pravu, tako da nema mogućeg sukoba sa članom 62 Ustava Srbije.

Diskrimina­cija istopolnih parova ni na koji način im ne može biti od koristi. Zakon o istopolnim zajednicam­a samo olakšava život parovima istog pola

Deo javnosti u Srbiji tvrdi da je ovaj zakon zemlji nametnut i da podriva porodicu kao stub društva. Više od 200 ljudi potpisalo je apel da se spreči njegovo usvajanje. Kako biste prokomenta­risali te kritike?

- Kao država članica Saveta Evrope i kandidat za članstvo u EU, Srbija mora da štiti ljudska prava, demokratij­u i vladavinu prava. To uključuje i poštovanje minimalnih standarda Evropskog suda za ljudska prava, što obuhvata i odnos prema istopolnim parovima. Zakon o istopolnim zajednicam­a neće “podrivati (tradiciona­lnu) porodicu kao stub društva“. Veliku većinu porodica i dalje će činiti parovi različitog pola i njihova deca. Statističk­i podaci u Holandiji i Velikoj Britaniji sugerišu da istopolni parovi čine svega oko dva odsto registrova­nih parova. Neophodno je naglasiti da su parovi koje čine osobe istog pola u značajnoj manjini, koja ne ugrožava veliku većinu parova različitog pola. Diskrimina­cija istopolnih parova ni na koji način im ne može biti od koristi. Zakon o istopolnim zajednicam­a samo olakšava život parovima istog pola.

Da li je ista regulativa bila sporna i u drugim državama članicama Saveta Evrope?

- Uvek postoji izvestan politički otpor odluci da se parovima istog pola omogući da svoju vezu ozvaniče. Većinom, ipak, vlasti u Evropi shvataju da je to minimalni preduslov demokratij­e 21. veka, kojim se manjine štite od diskrimina­cije. Osim primera Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, najbolji primer za Narodnu skupštinu i predsednik­a Srbije jeste Italija, koja je svoj zakon o istopolnim građanskim zajednicam­a usvojila u maju 2016, svega deset meseci nakon presude Evropskog suda u predmetu Olijari i drugi protiv Italije iz jula 2015.

n

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia