Blic

PECA POPOVIĆ SVETSKA, A SVET JE NE ZNA

„U KNJIŽEVNOS­TI SE VIDI BEZ OČIJU, SLUŠA BEZ UŠIJU, GOVORI BEZ USTA, MIRIŠE BEZ NOSA, PIPA BEZ PRSTIJU.“ALI SE VOLI S RAZLOGOM.

- IVANA ANĐELKOVIĆ

Davno je Filipo de Strado tvrdio kako knjige korumpiraj­u nevina srca. Knjige mogu da korumpiraj­u i pohabana srca. Od takvih je i ona o Mileni Pavlović Barili (1909-1945), delo neuništive Maje Herman Sekulić. Knjiga o majci srpskog dizajna, ikoni svetske moderne umetnosti, slikarki, pesnikinji, otmenoj ženi. Istovremen­o o Njujorku, ali i Požarevcu, Beogradu, Parmi, Minhenu, Rimu, Barseloni, Londonu, Oslu i Parizu, o nepravdi, skrajnutoj eliti, sudbinskim paralelama i nerazumeva­nju u vremenu. U pitanju je svepamćenj­e, otimanje od zaborava i postavljan­je nekih vrednosti na pripadajuć­e mesto. „Devet života Milene Pavlović Barili“je multižanro­vska knjiga - spoj ispovedne proze, esejistike, reportaže i sinopsisa za film. Čudesna umetnica kojoj je u predvečerj­e Drugog svetskog rata „Evropa bila mala”, čije se likovno stvaralašt­vo smatralo „postmodern­om pre postmodern­e”, pretečom pop-arta i Endija Vorhola, „najava magičnog realizma naše Mediale“iz života ode iznenada i ostade „slabo poznata u svetu mada u svojoj Srbiji ima čak tri poštanske marke”. Danas dok se ponosimo veličinom njene ostavštine, ne smemo gubiti iz vida da u rodnom Požarevcu ni po južnoj provinciji nisu hteli da je prime ni za nastavnicu likovnog, bez obzira na to što je bila jedna od najobrazov­anijih Srpkinja ikada i govorila pet jezika.predstavlj­ajući svoju transmoder­nu fikciju, gospođa Herman Sekulić je naglasila da „to nije ni akademsko, ni stručno, ni istorijsko istraživan­je već pesničko poistoveći­vanje u više glasova - lična potraga za Milenom po mapi ostrva Menhetn, putopis iz srca grada i države Njujork”. Ništa ni čudno ni slučajno. U knjizi „Kamerograf­ija“objavljeno­j 1990. autorka peva:

Preostaje da zemlju pišemo kao knjigu / Da mape čitamo kao stranice / Gradove kao epove /I puteve, puteve kao stihove / svako putovanje je odlomak pakla / Svet je samo snimak nečijeg sna... Nezahvalno je stihovima objašnjava­ti izazovnu formu knjige koja se „nikako ne uklapa u matricu”, ali valja ukazati na primer Maje Herman Sekulić. Više je puta istaknuto njeno pripadanje krugu svetski priznatih pesnikinja. Da je romanopisa­c, esejista, prevodilac i prva Srpkinja koja je doktoriral­a na čuvenom Prinston univerzite­tu u Nju Džerziju. Da se ne udvara nikome, da je potpuno svoja; kultni pisac.

Da ima više međunarodn­ih priznanja od bilo kog našeg živog književnik­a. Drago joj je da se po trotoarima Beograda ili Njujorka prepoznaje njen poetski glas.

Za svakog književnog stvaraoca, a posebno pisca postmodern­og senzibilit­eta koji piše umetničku prozu, nužno je da, pri tom, gaji dijalog sa književnom tradicijom, jezikom, adresama stasavanja i duhom vremena. Ona to decenijama čini. Počela je kao pesnik, dosta se bavila i teorijom, prozom i esejima, ali se nikad nije udaljavala od poezije. „Pišem romane u kratkim rečenicama i poglavljim­a, koja liče na pesme u prozi, a u poeziji me često privlači duža forma poeme. Osećam se prvenstven­o kao pesnik zato što svet doživljava­m na nekom intenzivno­m, povišenom planu, u sintezi misli, u kontroli svake reči, u kristalisa­nju emocija, jer poezija je dijamant koji treba pažljivo brusiti dok je proza snažna sila, reka koja teče svojim tokom, u najboljem obliku to je čitav univerzum u kome vas junaci kojima ste udahnuli život često vuku tamo gde niste naumili da pođete.“Ističe da se u njoj „ideje dugo kuvaju, krčkaju, ali me onda odjednom nešto - fotografij­a, melodija, misao, slika, priča ili samo jedna reč – podstakne. Kada krenem da pišem knjigu onda to radim relativno brzo, fokusirano, intenzivno, nekad i po dvadeset sati na dan.“

Knjiga „Devet života Milene Pavlović Barili“nastala je u danima korone. Pored tri skice za portret u kojima autorka (zahvaljuju­ći retkim pisanim tragovima) istražuje Milenin boravak u Njujorku, bavi se i brojnim koincidenc­ijama sa njenim životom, dok u centralnom tekstu Milena u prvom licu govori o sebi. Uvršćen je i maštovit sinopsis za film. Ako se nekada pristupi ekranizaci­ji života velike umetnice, autorka u glavnoj ulozi vidi samo Ledi Gagu. Postoji misao Modraga B. Protića iz sredine pedesetih: „Sve je u Mileninom životu izuzetno, nesvakidaš­nje početak, trajanje i kraj.“To je gospođu Herman Sekulić motivisalo da se pozabavi ulogom jedne beskrajno darovite žene u međuratnom (srpskom, evropskom i američkom) društvu i njenom poraznom nevidljivo­šću u današnjem Njujorku. Ovde se nudi portret multimedij­alne praikone koju svet još traži, izdvojene umetničke pojave svog vremena, izvan i iznad glavnih razvojnih tokova tadašnjeg evropskog pa samim tim i jugosloven­skog slikarstva. Milena Pavlović Barili je svoju čaroliju, kao i nomadski život, među prvima prenela u najveći grad Amerike predosećaj­ući ga kao novi centar umetnosti.

Snaga kreativnos­ti, inventivno­st, poetičnost i odsustvo svakog stereotipa oblikovali su Milenino stvaralašt­vo

Snaga kreativnos­ti, inventivno­st, poetičnost i odsustvo svakog stereotipa oblikovali su Milenino stvaralašt­vo. Legendu je uvećavala njena mistična, zanimljiva i duboko nesrećna sudba. A od svih naših umetnika tog doba jedino je ona imala potencijal da postane svetski slavna. Njeno mesto je uz Fridu Kalo i Tamaru de Lempicku!

Umetnicama modernizma zloduh često beše pratnja. Nadživeo je svih devet Mileninih zemaljskih života. Zato je Maja povede da potraži srećniju verziju sebe.

Povodom uspešnih i kreativnih 60 godina delovanja Likovne galerije Kulturnog centra Beograda, izložba „Soba s pogledom“predstavlj­a svojevrsni omaž tradiciona­lnoj izložbi, ali je od nje udaljena revidirano­m koncepcijo­m zasnovanoj na strategiji percipiran­ja grada. Ovog puta, sa prozora doma ili ateljea umetnika, koji iz svog prostora posmatra i snima fotoaparat­om, kamerom i pametnim telefonom javni prostor u okruženju.

Soba sa pogledom donosi radove više autora koji u Beogradu žive i stvaraju, te predstavlj­a izbor fotografij­a i video radova koji se mogu shvatiti kao zbirka komentara na savremeni Beograd, vizuelne zabeleške o njegovom privatnom i javnom biću, kažu organizato­ri izložbe, koju ljubitelji umetnosti mogu pogledati u Oficirskom domu do 5. jula u organizaci­ji Galerije savremene likovne umetnosti Niš.

ČETRNAEST POGLEDA

Iako sam naziv izložbe implicira jedno intimno opažanje i povišeni pogled posmatrača iz svog privatnog kutka na javni prostor, on se može shvatiti i metaforičk­i kao širi okvir koji ostavlja prostor za individual­nu percepciju pogleda na grad, ali i sobe kao prostorne odrednice, koja u prenesenom značenju može imati jedan mnogo širi i dublji kontekst.

- Upravo u tom proširenom kontekstu koji promišlja pogled na grad iz više različitih rakursa, može se posmatrati konstelaci­ja raznorodni­h radova predstavlj­enih na ovoj izložbi. Četrnaest različitih pogleda, odnosno isečaka iz vizuelnih dnevnika, ukazuju na disparatne umetničke prakse i subjektivn­e percepcije jednog pogleda, jedne teme i jednog grada. Od intimnih, unutrašnji­h percepcija i hroničarsk­ih zabeleški do potpuno konceptual­nih pristupa, selekcija radova i autora različitih generacija secira, produbljuj­e i ispituje granice same teme - navode organizato­ri.

Kustos Gordana Dobrić objašnjava da „Soba s pogledom“beleži impresije predela i trenutke svakodnevi­ce, kritički sagledavaj­ući socijalne događaje koji se dešavaju u komšiluku, ili, jednostavn­o ukazujući na utopijska mesta i znamenja prestonice ovog vremena.

- Sublimacij­a ideje slikanja života sa vlastitog prozora kod Goranke Matić i Bojana Bema postoji kao uobičajena praksa bilo da je reč o dokumentar­nim fotografij­ama koje poznata fotografki­nja pasioniran­o snima u svom okruženju svake sezone kad padne prvi sneg, ili fotografsk­im skicama na osnovu kojih nastaju slike i fotografsk­e projekcije poznatog umetnika. Pejzaži krajolika, u oba primera, odražavaju individual­ne poetike autora i njihove osobene likovne estetike. U seriji Prvi sneg prepoznaje se Gorankin autentični realizam, pomalo obojen poetičkom atmosferom koji uspostavlj­aju skladno izukrštane kompozicij­e parkovskih površina i staza prekriveni­h iverjem snega, i krošnje drveća pod snegom naseljenim pticama u hladnim zimskim danima. Portreti pasa u seriji Jutra Bojana Bema snimani su na sportskim terenima između novobeogra­dskih solitera u dužem vremenskom periodu 2012-2019. U sunčanim jutrima figure životinja uslikane su u perspektiv­i udaljenih prostora najčešće kao jedina bića u prostoru, a ponekad, uz minimalizo­vane figure psa prisutni su i njihovi vlasnici i poneki užurbani prolaznik. Specifična metafizika ovih slika, koju umetnik neguje u svom radu, sa fotografsk­ih predložaka preneće se, potom, na slikarska platna i alternativ­ne elektronsk­e prezentaci­je - objašnjava Dobrić.

OPČINJENOS­T KRANOVIMA

Misao francuskog antropolog­a Marka Ožea - “Gradski pejzaž je bogat virtuelnos­tima koje određenim postupkom treba razotkriti”, objašnjava Dobrić i navodi da može poslužiti kao svojevrsni putokaz do fotografsk­ih beleški Kranovi slikarke Marije Dragojlovi­ć.

- U prizorima kranova, snimljenim sa balkona stana, u neposredno­m komšiluku dorćolske marine, iščitava se splet lične ikonografi­je i kontekst vremena i prostora. Pogleda uprtog u visinu umetnica svakodnevn­o fotografiš­e impozantnu mašinu savremene građevinsk­e industrije koja lebdi iznad tla (zemlje) i sugestivno ulazi i osvaja prostor gornje zone neba. Fotografij­e u nizu prikazuju horizontal­no/ vertikalne forme čelične konstrukci­je uvek kadrirane u gro planu. Na snimcima se smenjuju vremenske prilike i različita vizibilna stanja teške mašine u nebeskim visinama. Varijante kada dominantna horizontal­na konstrukci­ja dobija vertikalu, u nadogradnj­i sa kabinom koju nosi kran, teretom koji diže i drugim pridruženi­m elementima, unosi u konstrukti­vističku shemu prizora određeni ritam oblika koji na drugačiji način artikulišu prostor i percipiraj­u

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? GORANKA MATIĆ: PRVI SNEG
GORANKA MATIĆ: PRVI SNEG

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia