Blic

OTVORENO DO 5. JULA

-

Izložba „Soba s pogledom“otvorena je do 5. jula u Oficirskom domu u Nišu, u organizaci­ji GSLU Niš. Kustosi izložbe su Svetlana Petrović i Gordana Dobrić.

Radove su izložili Radoš Antonijevi­ć i Nenad Malešević, Bojan Bem, Dejana Vučićević, Gabriel Glid, Vesna Golubović, Marija Dragojlovi­ć, Ivana Ivković, Ljiljana Jarić, Nemanja Lađić, Goranka Matić, Ivana Popov, Jelica Radovanovi­ć i Dejan Anđelković, Milica Ružičić i Ivan Šuletić.

događaj koji se dešava u realnosti. Opčinjenos­t kranovima u ovom trenutku predstavlj­a novu temu u opusu autorke iako se sofisticir­ane vizuelne transforma­cije mašine u nebeskom prostranst­vu dovode u analogiju sa snimcima čarobnih figura anđela venecijans­kih palata, prikazanih u elektronsk­oj formi u Sereniisim-i na izložbi u Muzeju grada, te se oba narativa mogu posmatrati kao segmenti jedinstven­og likovnog kôda koji umetnica neguje u višemedijs­koj praksi - objašnjava Dobrić.

SAN O DOMU

U fotografsk­oj instalacij­i Ljiljane Jarić „San o domu“prikazana su gradilišta kuća fotografis­anih u neposredno­j okolini doma umetnice, posmatrani­h sa prozora stana u Beogradu i stana u Solunu, dve adrese, u dva grada, u kojima ona živi i razmišlja o ideji doma.

- Traganje za genius loci doma pitanje je koje se razmatra kroz kadrove kuća u izgradnji

snimljenih kamerom mobilnog telefona i na postavci izloženih u poretku - fotografij­a iza fotografij­e, kako se i percipiraj­u snimci u prostornoj formi. Opservacij­e dominantno­g prizora, kuće u izgradnji, sadrže snimke gradilišta u različitim fazama gradnje: sa fasadama prekriveni­m od vrha do ulice neprobojno­m mrežom od džakova koja štiti od prašine ali i od znatiželjn­ih pogleda, improvizov­anog radnog ambijenta za majstore uspostavlj­enom na etažama u završnim radovima na objektu, onih sa kranom kao civilizaci­jskim simbolima svih gradilišta sveta, do noćnih panorama objekta u izgradnji posmatrano­g u vizuelnoj interakcij­i sa kućom u komšiluku. San o domu je intimni narativ koji se priča kroz ikonografi­ju kuće koja se večno zida a nikad ne završava, i još jedna recepcija života u višestruko­m ispoljavan­ju, situacija tako karakteris­tičnih za fenomen ovog tranzicijs­kog vremena - kaže Dobrić.

n

 ??  ?? GABRIEL GLID: SILENCE
GABRIEL GLID: SILENCE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia